KURTULMUŞ KİMLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK?

HAS Parti lideri Kurtulmuş Başbakan olduğu ilk gün özür dileyeceği kişileri açıkladı...

07 Mayıs 2011 Cumartesi 11:09
KURTULMUŞ KİMLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK?

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş iktidarlarının ilk günü Başbakan olarak halkın karşısına çıkıp özür dileyecek.

Kurtulmuş, "Terör nedeniyle çocuklarını kaybeden tüm ailelerden, devletin karıştığı cinayet, faili meçhul ve işkencelerden zarar gören tüm yurttaşlardan, evini-yurdunu terk etmek zorunda kalanlardan devlet adına özür diliyorum" diyecek.

Seçime kısa bir süre kala bütün siyasi partiler vaatlerini açıkladı, meydanlara çıktı. Parlamento dışında bulunan partilerden HAS Parti de 5 Mayıs'ta mitinglerin startını verdi.
Türkiye'yi karış karış dolaşmaşyı önüne koyan HAS Parti'nin vaatleri arasında ilginç bir başlık dikkat çekiyor. 

Türkiye'nin en önmeli sorunlarından biri olan Kürt sorununun çözümü için projesini açıklayan HAS Parti öncelik olarak özür dilecek.

Bu vaat partinin seçim beyannamesinde de yer aldı. "Kürt sorunu her şeyden önce, bir Türk sorunudur" denilen beyannamede sorunun çözümü için öneriler şöyle sıralandı:

- Has Parti, herkesi sorunun çözümünün bir parçası haline getirecektir. Sürecin en bariz özelliklerinden biri şeffaflık olacak. Gizli ve kapaklı hiçbir iş yapılmayacak, asla devlet sırrı kavramı arkasına saklanılmayacak. Çözüm bir dayatma olarak değil Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşları arasında bir uzlaşma ve barışma şeklinde gerçekleşecek. Kürtlerin masum ve haklı talepleri ile Türklerin terör nedeniyle yaralanmış vicdanları arasında çelişki oluşturmamak için toplumun makul ekseriyetinin kabul edeceği yöntemler uygulanacak.

ANADİL ANA SÜTÜ GİBİ HELAL OLACAK

- Anadil ana sütü kadar helaldir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kültürlerini ve dillerini öğrenme, kullanma ve geliştirme hakları anayasal güvence altında olacaktır. Resmi dil Türkçe'dir. Ancak bir anadilin yoğun olarak konuşulduğu illerde merkezi ve yerel yönetimler, hizmetlerini sunarken resmi dilin yanı sıra kendi anadillerini de kullanabileceklerdir.

- Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilecektir.

İKTİDARIN İLK GÜNÜ
Başbakan ÖZÜR DİLEYECEK

- Has Parti iktidarının ilk gününde Başbakan, devlet adına, terör nedeniyle çocuklarını kaybeden tüm ailelerden, devletin karıştığı cinayet, faili meçhul ve iĢkencelerden zarar gören tüm yurttaşlardan, evini-yurdunu terk etmek zorunda kalanlardan özür dileyecektir.

DİYARBAKIR CEZAEVİ MÜZE OLACAK

- Başta Diyarbakır Cezaevi'nde yapılanlar olmak üzere, bölgedeki işkenceleri, tüm faili meçhulleri ve diğer hak ihlallerini araştırıp faillerini adalet önüne çıkaracak bir Araştırma ve Soruşturma Komisyonu kurulacak. Diyarbakır cezaevinin bir bölümü müzeye, kalanı da İnsan Hakları ve Adalet için çalışan sivil toplum örgütlerinin kullanımına tahsis edilecek.

ANDIMIZ KALDIRILACAK

- İlköğretimde her sabah okunan "Andımız" olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında bir etnisiteyi önceleyen ve etnik ayrımcılık oluşturan tüm söylem ve ifadeler ve uygulamalar derhal kaldırılacak.

- Güvenlik gerekçesiyle zorunlu göçe tabii kılınan, köyleri ve mezraları yakılan vatandaşlardan isteyenlerin topraklarına geri dönmeleri sağlanacak.

- Koruculuk sistemi kaldırılacaktır. 

- Örgütlerin silah bırakması ve üyelerinin topluma kazandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol