'KÜRDİSTAN DA, LAZİSTAN DA OLABİLİR...'

Erdoğan'ın, "Osmanlı’da Lazistan ve Kürdistan eyaleti var. Güçlü Türkiye eyalet sisteminden korkmamalı.” diyerek özerkliğe destek verdiği ortaya çıktı.

02 Şubat 2017 Perşembe 00:35
'KÜRDİSTAN DA, LAZİSTAN DA OLABİLİR...'

Demokratik Toplum Kongresi'nin öz yönetim talebinde bulunmasının ardından hükümetinin, bölgede başlattığı operasyonlar suredursun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2013 yılında Başbakan olduğu dönemde, özerkliğe ve eyalet sistemine tam destek verdiği ortaya çıktı.

Erdoğan katıldığı canlı yayında eyalet sistemini överken, konuyla ilgili bir soru üzerine Osmanlı'yı örnek göstererek, şu cevabı veriyor; 

"Osmanlı'ya baktığımız zaman, o güçlü Osmanlı'da mesela çok daha enteresan Lazistan eyaleti var, Kürdistan Eyaleti var. İniyoruz güneye yine aynı şekilde eyalet sistemleri var. Niye Osmanlı güçlü ve oralarda hiç çekinmeden rahatlıkla bunları vermiş." 

ERDOĞAN: "SEÇİLMİŞ BELEDİYEYİ KABUL EDİYORSUN, SEÇİLMİŞ VALİYİ NİYE KABUL ETMİYORSUN?"

Erdoğan, konuşmasının devamında bu sözlerini bir adım daha ileri taşıyarak, valilerin de halk tarafından seçilmesine destek veriyor. Kendisine yöneltilen "Seçilmiş vali" düşünüp düşünmeyeceği sorusuna Erdoğan, "Öyle bir sistemin içerisinde belediyeyi kabul ediyorsun da seçilmiş valiyi niye kabul etmiyorsun" şeklinde çarpıcı bir cevap veriyor.

"ETNİK BİR UNSURUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ KAZANMASINDAN KORKULMAMALI. GÜÇLEN GİR KAZAN"

Erdoğan konuşmasının devamında eyalet sistemine karşı çıkan MHP'yi de sert sözlerle eleştirerek şunları söylüyor; 

"Farklı bir etnik unsurun büyükşehir belediyesi kazanmasından korkuyorlar. Güçlen, gir, kazan. Eğer sen demokrasiden bu kadar çekiniyorsan o zaman zaten Türkiye'de hiç seçime girmemen lazım. Niye? Her yeri kaybedebilirsin. Niye? Sen de etnik mücadele veriyorsun, siyasi mücadele vermiyorsun. Ama bizim böyle bir endişemiz yok. Niye? Biz 81 vilayetin 78'inde milletvekili çıkarmışız. 81'in 81'inde de belediye başkanlıklarımız var. Niye? Kucaklıyoruz hepsini. Demek ki kucakladığımız zaman oluyor. Eyaletlerde de böyle bir endişenin içine girmeye gerek yok."

GÜÇLÜ TÜRKİYE EYALET SİSTEMİNDEN KORKMAMALI" 

Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, '"Üniter yapı noktasındaki yaklaşım tarzı aslında bununla alakalı bir şey değil. Siz eyalet sisteminde de üniter yapıyı muhafaza edebilirsiniz. Tamamıyla bunu atıp götürme diye bir şey yok. 'Federal yapı' diyoruz. Federal yapı nedir? Orada geliyor toplanıyor zaten." diyerek eyalet sisteminin gerekliliğine vurgu yapıyor.


AKP'NİN 2002 VE 2011'DEKİ SEÇİM BEYANNAMELERİNDE DE YER ALIYOR
 
 Erdoğan bu konuşmasından önce de öz yönetimi istemiş ve 2002 ve 2011’de ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aftta bulunarak AKP’nin Öz Yönetim’i parti programlarına ve Seçim beyannamelerine koymuştu. Seçim beyannameleri de bizzat Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

AKP’nin 2002’deki Seçim Beyannamesi’nde ise şu ifadeler yer alıyor: 
 
"Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nda belirtildiği gibi, “yerel yönetimler, kanun tarafından belirlenen yetki sınırları içinde kalan tüm konularda faaliyette bulunmak açısından takdir hakkına sahip ” olacaktır. Merkezi idarenin görev ve yetkileri tek tek sayılacak ve bunun dışında kalan tüm görevler yerel yönetimlere bırakılacaktır... Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun olarak, anayasal sistemimize yerel yönetim hakkının dâhil edilmesi sağlanacaktır."  

AKP'nin 2011 yılındaki Seçim Beyannamesi’nin 28 sayfasında ise “Mahalli müşterek nitelikli hizmetleri sunmak konusunda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki esaslara uygun olarak mahalli idareler tam yetkili hale getirilecektir” ifadeleri kullanılıyor.  (ABC)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.02.2017 13:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol