KÜFÜRCÜ İŞADAMINA İNANILMAZ 'KIYAK'...

Hükümet, 3. havalimanının kot farkını değiştirip Mehmet Cengiz ve 4 ortağına 1 milyar $ kazandıracak.

10 Temmuz 2014 Perşembe 12:00
KÜFÜRCÜ İŞADAMINA İNANILMAZ 'KIYAK'...

 Sabah ve ATV için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza 100 milyon dolarlık katkı sağladıktan sonra, alacağı ihaleleri düşünerek millete küfür eden Cengiz İnşaat’ın patronu Mehmet Cengiz’e, 3. Havalimanında 1 milyar dolarlık avantaj sağlanması gündemde. Cengiz İnşaat’ın ve diğer ortaklarının talebi onaylanırsa, 3. Havalimanı’nda temeli atılır atılmaz konsorsiyum ortaklarına TL bazında 2 milyar liralık dolar bazında ise 1 milyar dolarlık “kıyak” çekilmiş olacak.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; 1 milyar dolarlık avantajın hikâyesi şöyle:

TEMELİ ATIP “KOT”A KOŞTULAR

Başbakan Erdoğan’ın çılgın projeleri arasında yer alan ve yapımı “Cengiz-Limak-Kalyon-Mapa” Konsorsiyumu tarafından üstlenilen 3. Havalimanı inşaatında Ankara’da ilginç pazarlıklar yapılmaya başlandı. Havalimanın temeli Başbakan Erdoğan tarafından 7 Haziran’da atıldı. Temel atma töreninin hemen ardından, Konsorsiyum şartname de 150 metre olarak yer alan kot seviyesini düşürmek için başvuruda bulundu. Konsorsiyum ortakları, başvuru dilekçelerinde, üçüncü havalimanının kot seviyesinin, Kanal İstanbul’dan gelecek hafriyat ile yükseltilmesinin planlandığını, Kanal İstanbul’daki gecikme nedeniyle söz verilen hafriyatın kendilerine teslim edilmediği vurgulandı. Ortaklar, “hafriyat sıkıntısı” nedeniyle kot seviyesinin 150 metreden daha aşağıya çekilmesini talep ettiler.

MALİYETİ HESAPLANDI

AKP Hükümeti’nin, Konsorsiyumun kot seviyesinin düşürülmesine yönelik talebine yeşil ışık yaktığı ifade edildi. Bu çerçevede, Konsorsiyumun talebi üzerine, taleple ilgili uzmanların bir çalışma yaptığı kaydedildi. Çalışma esnasında, kot seviyesinin düşürülmesinin güvenliği nasıl etkileyeceğin araştırıldığı belirtildi. Uzmanlar, kot seviyesinin düşürülmesine onay verilmesi halinde projenin maliyetinde yaşanacak düşüşleri de hesapladı. Buna göre, Konsorsiyum 2.5 milyar metreküplük dolgu malzemesini taşıma külfetinden kurtulacak. Bu da, firmalara yaklaşık 2 milyar liralık yani 1 milyar dolarlık avantaj sağlayacak. Yani, Konsorsiyum temel atılır atılmaz 1 milyar dolarlık bir maliyet avantajı ile teşvik edilmiş olacak.

GÜVENLİĞİ RİSKE ATABİLİR

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak nitelendirilen 3. Havalimanı, 22 milyar 152 milyon euro bedel karşılığında Cengiz-Limak-Kalyon-Mapa Konsorsiyumuna geçen yıl ihale edilmişti. İhale şartnamesinde, kot seviyesi olarak nitelendirilen yani yerden yüksekliğin de 150 metre olma öngörülmüştü. Bu çerçevede, yüksekliğin sağlanması için Kanal İstanbul’dan getirilecek hafriyatların kullanılması hüküm altına alındı. Ancak Kanal İstanbul start almayınca kamu, özürlü duruma düşmüş oldu. Konsorsiyum ortakları da bu durumu fırsat bilerek, maliyeti düşürecek bir dizi talepte bulundular. Kot seviyesinin düşürülmesinin dışında Konsorsiyumun başka talepleri de bulunduğu öğrenildi. Taleplerle ilgili değerlendirmeler ise devam ediyor. Ekonomi kulislerinde, projenin zamanında tamamlanması için Konsorsiyum ortaklarından gelen birçok talebe yeşil ışık yakıldığı konuşuluyor. Ancak, bu durum daha inşaatın başında güvenlik tedbirlerinin tartışmalı hale gelmesine yol açtı. Uzmanlar kot seviyesinin düşürülmesi halinde güvenlik riski oluşacağını öne sürüyor. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.07.2014 12:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol