KILIÇDAROĞLU ÖYLE BİR KONUŞTU Kİ...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunda 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı üzerine yaptığı konuşmada çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

06 Aralık 2016 Salı 01:00
KILIÇDAROĞLU ÖYLE BİR KONUŞTU Kİ...

Bakanların yürütme ve yasama organının iradesine kimsenin gölge düşürmemesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Elinizi vicdanınıza koyarak bana şu sorunun cevabını verin; dış politika oluyor. Dışişleri Bakanı değil, saray konuşuyor. Ekonomi oluyor saray konuşuyor. Tarım oluyor saray konuşuyor. Yetkisi var mı? Yok. Yetki kimde? Burada. Niye bunlar konuşmuyor? Neden susturuluyor? Koltuğuna sahip çıkamayan Türkiye’ye sahip çıkamaz. Herkesin koltuğuna sahip çıkması, herkesin yasaların gereğini yerine getirmesi lazım bir saygı içinde. Bakanların ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendi yetki alanları içinde görev yapması lazım” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi dünyaya rezil etmeye kimin hakkı var işkenceler yaparak?”
“Hukukun üstünlüğü dediğimiz bir kavram vardır. Üstünlerin hukuku değil” diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Her vatandaşın adalet karşısında eşit olduğu bir düzenden söz ediyorum. Yine 16 Temmuz’da bu kürsüden şu konuşmayı yaptım; ‘Önümüzde çok kritik bir dönem olduğunu kabul etmeliyiz. Bu dönemi soğukkanlılıkla devletin ciddiyetine yakışan bir anlayışla, yani hukuk içinde kalarak atlatmamız gerekiyor. Hukuktan vazgeçemeyeceğiz. Çünkü devlet hukuk içinde devlettir.’ Hep beraber alkışladınız. Peki ne oldu o günden bu yana? Hukukun içinde birisi suç işlerse hukuk içinde adalete teslim edeceksiniz. Türkiye’yi dünyaya rezil etmeye kimin hakkı var işkenceler yaparak? İşkence fotoğrafları Anadolu Ajansı aracılığı ile bütün dünyaya servis edildi. Konuşmalar yapıldı. İşkence, hakaret eden ve onlar da servis edildi. Ama bütün dünya bunu duydu. Eğer bir hükümet işkenceyi savunursa, bir hükümet işkenceden ve adalet dağıtmamaktan yana tavır alırsa orada Türkiye’nin saygınlığına derin bir gölge düşer.”
“Bank Asya’ya para yatıran mı bu işin sorumlusu”
Kılıçdaroğlu, 25 Ağustos 2004 Milli Güvenlik Kurulu toplantısından bir konuşmayı hatırlatarak, “Devletin istihbarat örgütleri, ordu güçleri diyor ki ‘Ey siyasiler bu örgüt böyledir’. Sonra ne oluyor peki? Oradaki toplantıda FETÖ cemaatinin himmet parası topladığı da ifade ediliyor. Hükümetin önlem alması için karar alınıyor. Olay 2007 yılında medyaya yansıyor. Dönemin hükümeti diyor ki o karar bizim için yok hükmündedir. Devletin istihbarat örgütüne güvenmiyorsun, FETÖ üyesine güveniyorsun. Sonra da diyorsun ki ‘Beni kandırdı.’ Sorumlusu kimdir diye soruyoruz. Bu olayın sorumlusu kim? Bank Asya’ya para yatıran mı bu işin sorumlusu yoksa onlara bütün bu fırsatları, devletin uyarılarına rağmen Türkiye’yi adım adım darbeye hazırlayan kim?” şeklinde konuştu.
“Siyaset kurumu derken iki temel örnek vermek isterim” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birincisi Mehmet Dişli. Akıncılar Üssü’nde darbeyi yöneten kişi. Mehmet Dişli’yi Genelkurmayın karargahına getirirler, kıta hizmetini tamamlamadan. Zaman gelir 2015. Dişli terfi eder tümgeneral olur. Yine kıta hizmeti lazım ama ona da bir formül bulunur. Mehmet Dişli kıtaya gitmeden yine Genelkurmay Karargahı'nda kalır. FETÖ’nün asıl sorumlusu Mehmet Dişli’yi orada tutan mı yoksa Bank Asya’ya para yatıranlar mı?” 
Kılıçdaroğlu’ndan 'Kıbrıs' çıkışı 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunda 2017 yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı üzerine yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna değinerek, “Kıbrıs’ta pazarlıklar gidiyor. Yüzde 29’a düşürüyor toprağı. Niye yüzde 29’a düşürüyor. Pazarlıklar gizli kapalı yapılıyor. İktidar partisinin milletvekillerinden istirham ediyorum; bizim kadar izlemeyebilirsiniz ama en azından dış politika konusunda çok değerli arkadaşlarımız var, onlara bir sorun. Kıbrıs’ı gerek siyasal açıdan, gerek stratejik açıdan bizim korumamız gerekiyor. Kıbrıs elimizin altından kaymamalıdır. Bedel ödedik Kıbrıs için. Şehitlerimiz var orada. Biz o bedelin karşılığından şimdi Kıbrıs’taki egemenliğimizi güçlendirmemiz gerekirken taviz vermeye başlıyoruz. Bunlar doğru değil” diye konuştu.
“Siyasi liderlere açık ve net çağrı yapıyorum; ben dahil hepimiz servetlerimizi oturup açıklayalım“
Türkiye’nin iyi yönetilmemesinin ekonomiye yansıdığını savunan Kılıçdaroğlu, “Efendim dünyada kriz var falan. Dünyada kriz miriz yok arkadaşlar, ne krizi var dünyada. Yok öyle bir şey. Türkiye’de siyaset ve siyasette yaşanan kriz ekonomiyi vuruyor. Hiç kimse önünü görmüyor. Sayın Başbakan, ‘Dolarla ne işimiz var’ diyor. Köprüden geçiş dolarla, mercimek getiriyorsun dolarla. Doğalgaz geliyor, petrol geliyor dolarla" dedi. "Esnafın cebinde, vatandaşın cebinde dolar mı kaldı? Sanki dolarla yatıp kalkıyoruz biz" diye devam eden Kılıçdaroğlu, "En iyisi siz dolarla talebi emeklilere, bir de taşeron işçilerine sorun. Onlar daha iyi bilirler. Esnaf kampanya açıyor kim dolar bozdurursa gelsin bedava tıraş edeceğim. Kimin cebinde dolar var? Bütün siyasi liderlere açık ve net çağrı yapıyorum; ben dahil hepimiz servetlerimizi oturup açıklayalım. Kimin doları var, kimin doları yok. Kim TL’ye, kim dolara inanıyor. Ben birikimimi dolara yatırmadım. Ama bu ülkenin Cumhurbaşkanı birikimini dolar olarak tutuyor” ifadelerini kullandı.
“Biz bu bütçenin anayasaya aykırı olduğunu, geçen dönem gelen düzenlemeyi AYM’ye götürdük”
Orta Vadeli Plan'ın kanuna göre eylül ayının ilk birinci haftasında açıklanması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “5018 sayılı Kanun böyle diyor. Orta Vadeli Plan o da eylül ayının 15’ine kadar açıklanması lazım. Bunlar hiçbir zaman kanunun gereğini yerine getirmediler. Bunlar hiçbir zaman ne Orta Vadeli Planı ne mali planı zamanında açıklayamadılar, açıklayamaz da. Çünkü neden? Türkiye’yi yönetemezler. Yönetme iradeleri yok. İrade saray tarafından hapsedilmiş durumda. Bu bütçe anayasa, iç tüzüğe aykırı. Sayın Meclis Başkanımız iç tüzüğü iyi bilir. Diyor ki 38. madde; ‘Komisyonlar kendilerine havale edilen tasarı veya teklifleri ilk önce anayasanın metin ve ruhuna aykırı olup olmadığını tetkik etmekle yükümlüdür.’ Peki komisyonda görüşülürken CHP milletvekilleri bu bütçe kanununun anayasaya aykırı olduğunu söylediler mi? Söylediler. Oylama, değerlendirme yapıldı mı? Yapılmadı. Niye yapılmadı. İç tüzük böyle. Yasa koyucu olarak parlamento kendi koyduğu kurallara uyamazsa kim uyacak. Biz bu bütçenin anayasaya aykırı olduğunu geçen dönem gelen düzenlemeyi AYM’ye götürdük. AYM haklı buldu ve iptal etti. Şimdi 5018’de değişiklik yaptık. O nedenle böyle olacak dendi. Biz anayasadan söz ediyoruz. Çünkü anayasa açık ve net şunu söylüyor; ‘Bakanlar Kuruluna Kanun Hükmünde Kararname ile bütçede değişiklik yapma yetkisi verilemez.’ KHK ile dahi hükümete yetki verilemez diyor. Biz bıraktık hükümeti, bütün yetkiyi Maliye Bakanına veriyoruz. İstediği ödeneği alıyor, istediği yere veriyor. Olur mu bu? O zaman parlamentonun iradesi nedir? Getirsinler bir bütçe toplam rakamları getirsinler, 3 gün görüşelim nasıl olsa bütün aktarmaları Maliye Bakanı yapıyor. Ne gereği var. Bakanlıkların bütçesi ne gerek var ona. Bu anayasaya aykırı karar var. Ama aynı aykırılık yine geliyor. Bunlar doğru değil” açıklamasında bulundu.
“Kendinize şu soruyu sordunuz mu milletvekilleri; ‘Şu sarayın maliyeti nedir’ diye hiç merak etmediniz mi? Bir vatandaş olarak ben merak ederim”
Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Kendinize şu soruyu sordunuz mu milletvekilleri; ‘Şu sarayın maliyeti nedir’ diye hiç merak etmediniz mi? Bir vatandaş olarak ben merak ederim. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine soruyorlar; Sayın Genel Sekreterin Plan Bütçe Komisyonunda verdiği cevap şu; ‘Orası ilk projelendirildiği zaman Cumhurbaşkanlığı için değil, Başbakanlık için düşünüldüğünden ötürü bunun bütçesini biz Cumhurbaşkanlığı olarak bilmeyiz. Bakanlık söylemedi.’ Soruluyor her bakana, hiç kimse bilmiyor. Peki hiç kimsenin bilmediği bir bütçeye biz niye evet diyeceğiz. Hani kul hakkı yemeyecektik. Adaletli davranacaktık. Herkesin hakkını teslim edecektik. Nasıl olur da bir saray yapılır ‘ben sarayın kaça mal olduğunu bilmem’ der. Ben bunun maliyetini bilmiyorum, öğrenemiyorum. Hadi bize söylemiyorlar, bari siz merak edin sorup öğrenin, bakalım kaça mal oldu bu saray.”
“Bu hükümet faiz lobisinin hükümetidir”
Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Kahraman’a ise, “23-24’üncü dönem sadece bizim milletvekillerinin verdiği ve cevabını alamadığı önerge sayısı 11 bin 412. İç tüzüğü gayet iyi biliyorsunuz. İç tüzükte diyor ki 15 gün içinde cevabı verilir. Verilemiyorsa Meclise haber veriliyor 1 ay içinde cevabı verilir. 4 yıllık bir dönemde cevap verilmiyor. 26 dönem daha yeni bir dönem 2 bin 727 önergeye hiç cevap verilmiyor. Sayın Başkan burası çadır cumhuriyeti mi? Ya iç tüzüğü kaldırın, böyle bir şey olmasın. Bizde sormayalım. Şunu getirin kural olarak, ‘hükümete hiçbir şey sorulmaz’ bitti. Getirin kabul edin, çoğunluğunuz var. Önergeyi de kaldıralım. Niye sorguluyoruz. Kendi kendimizi kandırıyoruz kuvvetler ayrılığı demekle. İktidar kanadı yürütme organını sorgulayabiliyor mu? Sayıştay raporlarına bakabildiniz mi? Maliye Bakanlığı bütçesinden 8 milyar lirayı öğrenemiyoruz. Ne demek bu? Bu hükümet faiz lobisinin hükümetidir. Diyeceksiniz ki, olur mu bu hükümet sabah akşam, hatta Sayın Cumhurbaşkanı faizler düşsün diye mücadele ediyor. Bunlar tamamen farazi arkadaşlar. 1991-2002 bu hükümetlerden 14 yıl önce ödenen toplam faizi veriyorum. Devletin ödediği faiz 135 milyar 125 milyon 347 bin TL. 14 yılda bu hükümet döneminde 2016 Ocak-Ekim dönemi dahil 695 milyar 783 milyon 203 bin lira. Faiz lobisi hükümeti. Faizciler niye bunları çok seviyor. Şimdi Maliye Bakanlığı bir genelge çıkardı. Kanuna aykırı, Meclisin iradesine aykırı. Vatandaşın ödediği var, bir de bankalara 312 milyar lira. Kredi kartı ve tüketici kredisi olarak vatandaşın ödediği faiz. Bunlar faize karşıyız diyorlardı. Bakmayın söylediklerine faiz deyince bunlar orada. Parayı götürüp faize yatırıyorlar. İcra iflas dosyalarının sayısı 26 milyonu aştı. Her iki kişiden birisi icralık demektir. Bu mudur adalet, bu mudur iyi yönetim, bu mudur bu memlekette huzur?” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.12.2016 13:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol