İZMİR TÜRKİYE'YE ORNEK OLSUN

Gül, İzmirli siyasetçilere seslendi...

08 Mayıs 2011 Pazar 01:11
İZMİR TÜRKİYE'YE ORNEK OLSUN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta İzmir Valiliği'nde bir araya gelen siyasi partilerin il başkanlarının centilmenlik anlaşmasına atıfta bulunarak, "İzmir'de güzel bir centilmenlik anlaşmasına varıldığını duydum. Seçim sürecinde olgunluğunuzu, sevginizi, muhabbetinizi korumanızı ve güçlendirmenizi temenni ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) Swiss Otel Grand Efes'te düzenlediği "Bir İzmir Akşamında Ege İşadamları Buluşması" konulu yemekli toplantıda Egeli işadamlarıyla bir araya geldi. Burada işadamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'de yaklaşan seçimlerin diğer illere örnek olacak şekilde centilmence geçeceğini ve bunu sağlamak için tüm siyasi parti temsilcilerinin ortak karar aldığını belirterek, "Yaklaşan genel seçim itibariyle burada huzurlu bir ortam içinde olduğunu biliyorum. Başka yerlerde örnek olacak güzel bir centilmenlik anlaşmasına imza atığınızı duydum. Seçim kampanyalarında gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ses, görüntü ve çevre kirliliği yaratmayacak bir şekilde karar aldığını duydum. Bundan da çok gurur duydum. Tüm siyasi partilerimize teşekkür ediyorum. Bunun kardeşliğimizi daha da güçlendirecek şekilde gelişmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

İzmir'in ticaret şehri olduğunu ve alt yapısının iyi olduğunu bilindiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şehrin çevre yollarının ve otobanlarının Türkiye'nin birçok şehrini birbirine bağladığını ve bütün bunların İzmir'in eksiklerini giderdiğini söyledi. İzmir'in bir turizm şehri olduğunu, bu alanda İzmir'in silkinmesi gerektiğini anlatan Gül, "Hepimizin bu konuda çok stratejik bakmanızı, hiçbir zaman içe dönük olmamanızı bir kez daha sizinle paylaşmak isterim. Bu problemler, asla büyük problemlere
dönüşmemeli. Her yerin problemleri vardır. İzmir bu problemlerin arasında boğulacak bir şehir değildir" dedi.

"Türkiye, çok şükür bugün bir çok konuda sorunlarını aşmış durumdadır" diye devam eden Gül, "Ülkemiz bugün gerek doğu, gerek Afrika ülkeleri arasında çok şükür çok iyi durumdadır. Böyle bir dönemde kendine güvenen sağlam adımlarla ilerleyen bir ülkeyiz. Onun için Türkiye'nin yapacağı şey, kendisini her alanda sağlamlaştırması ve dışardan esecek rüzgarlarda sallanmayacak bir ülke olmasıdır. Avusturya'da geçerli olan ticaret hukuku neyse, Türkiye'de de böyledir. 10 sene önce böyle değildi. Ama şimdi 500 milyon dolarlık 1 milyar dolarlık yatırımlar gelebiliyor" diye konuştu.


Türkiye büyüme sağlarken en şanslı ilin İzmir olduğunu ifade eden Abdullah Gül, "Sizin için her türlü imkan bu şehirde vardır. Daima büyük düşünün, özgüveni daima gösterin. Afyon'un, Balıkesir'in, Manisa'nın, Muğla'nın avantajlarını düşünün. Bunlar tek başına yeter. Tarım açısından, turizm açısından, insanların eğitimi açısından baktığınızda da böyledir. Bugün 9 tane üniversite İzmir'de. Zamanımızı şikayet ederek değil, çalışarak geçirmeliyiz. İzmir kendini değil, Türkiye'yi düşünecek bir kenttir, böyle düşünmek gerekir" dedi.

İzmir'in tanıtılması için gerekeni yapacağını dile getiren Gül, "İzmir in sadece ismi yeter dedik. Bu anlamda 2015 büyük bir hamle olmuştur. Kazanmak için elbirliği içinde çalıştık. İzmir kendine geldi ve toparlandı. Maalesef kaybedilmeyecek olan bir yarışı kaybettik. Onların sebebine girmek istemem, geride kaldı onlar. Herkes üzüntüsünü ifade ederken, ben de üzüntümü ifade ettim. Ama 'Bu aynı zamanda büyük bir yatırım oldu' demiştim. Gerçekten de İzmir o büyük yatırımın sonuçlarını aldı. O tanıtımın çok büyük katkıları oldu. Hak etmişti. Şimdi ikinci kez aday gösterildi. Ankara sizinle çıkıp rekabet etmese, harekete geçmeyecektiniz. Onun için Ankara'ya da teşekkür ederim. EXPO tarihinde ilk başvuruda kazanan olmamış. Biz kendi genel hatalardan kaybettik. İnanıyorum ki 2020'yi İzmir kazanacaktır. Bu sadece İzmir değil, Ege ve Türkiye projesidir. İzmir projesi olarak düşünürseniz, küçük düşünürünüz İnşallah kazanacağız" ifadelerini kullandı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü yarı İzmirli olarak gördüklerini ancak kendisini daha da sık görmek istediklerini belirterek, "Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile konuşmadım. Ama, İzmir'de bir cumhurbaşkanlığı köşkü inşa edelim ve sizi daha sık kentimizde ağırlayalım" dedi.

Demirtaş, 2023 hedeflerine ulaşmak için Egelilerin bazı istekleri olduğunu belirterek, "Balıkesir lojistik köy, Aydın havaalanı, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale yolunu, Manisa - İzmir tünelini, tüm illerin jeotermalinin değerlendirilmesini, Ecrimisil kiralarının düşürülmesini istiyoruz. Tüm kıyı illeri, kültür balıkçılarına daha düşük kiralar ve kıyıda lojistik alan istiyor. Ayrıca, Kütahya 30 Ağustos'ta sizi ağırlamak istiyor. En önemli konu ise turizm yapılacak turizm master bölge planı ile ve eksik altyapısının tamamlanması ile bölgemize en az 20 milyon turist çekebiliriz diyoruz" diye konuştu.


Başkan Demirtaş ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün EXPO 2015'e verdiği desteğe dikkat çekerek, EXPO 2020 adaylığında da aynı desteği görmek istediklerini söyledi.

Toplantının sonunda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e içi kuru incir ve bademle doldurulmuş 'Okunmuş Kase' ve kendisinin İzmir'de bir dönem okuduğu Halil Rıfat Paşa semtinde bulunan Kemal Reis İlköğretim Okulu'nu ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafını hediye etti.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol