İYİ Kİ VARSINIZ HAYVANSEVERLER!

Yunus parklarının kapatılmasına ilişkin düzenlemeyi engelleyen AKP'li vekil Mehmet Metiner'e hayvanseverlerden büyük tepki geldi. Bunun üzerine yasa tasarısı değiştirildi.

21 Haziran 2014 Cumartesi 11:44
İYİ Kİ VARSINIZ HAYVANSEVERLER!

  Yunus parkları ve sirklerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyi verdiği önerge ile engelleyen AKP Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner'e, hayvanseverlerden büyük tepki geldi ve Hayvan Hakları yasa tasarısında yeni düzenlemeye gidildi.

Buna göre "Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parkları" faaliyete devam edecek. Ancak yasanın yürürlülüğü tarihinden itibaren yeni su sirkleri ve yunus parkları açılamayacak. Mevcut işletmeler de hayvan sayısını artırma, yeni şube açma gibi yollarla kapasite artırımı ve üretim yapamayacak. Bakanlık izni olmadan da hakkını devredemeyecek. 

Hayvanları Koruma Kanun tasarısı ile yunus parklarının kapatılması öngörülüyordu. Ancak bu düzenleme Metiner'in önergesi ve AKP milletvekillerinin oylarıyla tasarıdan çıkarıldı. Metiner bu parkların ülke ekonomisi ve zihinsel-bedensel engelli çocukların rehabilite edilmesine katkı sağladığını savundu.  

Ünlü yazar Buket Uzuner ve hayvanseverler, yunus parklarını yasaklayan maddenin tasarıdan çıkarılmasını eleştirerek 60 bin imza topladılar. TBMM Çevre Komisyonu da son toplantısında tasarıdaki bu maddeyi değiştirdi. Yeni yunus parkı kurulması yasaklandı. Komisyondan geçen tasarının son şekli ise şöyle:

- Ev hayvanını sahiplenen ya da satan kişi, hayvanı refahına uygun olarak barındırmak, ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmekle yükümlü olacak.  Ev hayvanı satan veya sahiplenenler, hayvanlarından kaynaklı çevre kirliliği ve insanlara zararlı rahatsızlıkları önleyici tedbir alıp, zararları tazmin edecek. Ticari amaç güdülmeden ev ve bahçe içinde bakılan ev hayvanları sahiplerinin borçlarından dolayı haczedilemeyecek. 

- Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, Hıfzıssıhha Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasak olacak. Belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ev hayvanlarını hayvan bakımevlerine götürecek. Kısırlaştırılıp aşılanan hayvanlar mikroçiple kayıt altına alınıp sahiplendirilecek. Sahiplendirilmeyenler ise toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç, alındıkları ortamlara bırakılacak.

- Kazanç sağlamamak kaydıyla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara  bakmak isteyenlere arazi- bina tahsis edilebilecek.  Pet shoplarda kuş ve balık dışında hayvan satılamayacak. Hayvan satışı üretim çiftlikleri ve bakımevlerinde ve 16 yaşından büyüklere yapılacak. Hayvanların ticari film ve reklamda kullanılması için izin alınacak.

- Sokaklarda ve barınaklardaki sahipsiz kedi ve köpekler üzerinde deney yapılamayacak. Hayvanlarla işkence yapmak, cinsel ilişkide bulunmak,  kötü davranmak, psikolojik acı çektirmek, aç ve susuz bırakmak, sokağa terk etmek, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakma cezalandırılacak.

- Hasta, gebe ve yeni ana olan hayvanı çalıştırmak, kötü koşullarda barındırmak, bağımlılık yapan yiyecek veya içecek vermek, sahipli hayvanları başıboş bırakmak, kas ve çenesi güçlü, tehlikeli hayvanları ağızlık ve tasmasız dolaştırmak yasak olacak.  Hayvan dövüşleri yasak olacak. Bu yasaklara uymayanlara 500 bin liraya kadar para ve 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Çarptığı hayvanı veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmeyen sürücüye, bin lira para cezası kesilecek. G.PORT

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.06.2014 11:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol