İttifakın Yeni Hedefi Onlar!

'Çoklu baro' düzenlemesi ile barolara yapılan müdahalenin ardından, AKP ve MHP’nin radarına giren diğer meslek örgütleri için de 'düzenleme' yolda. Edinilen bilgilere göre, düzenleme sonrası bir ilde, birden fazla meslek odası kurulabilecek.

17 Ekim 2020 Cumartesi 09:23

‘Çoklu baro’ yasası ile yandaş baroların kurulmasına olanak sağlayan düzenlemenin ardından AKP ve MHP’nin hedefi bu kez tüm meslek örgütleri. Yandaşlara sızdırılan çalışmanın detaylarına göre illerde aynı alanda birden fazla meslek örgütünün kurulmasına yol verilecek.

Bahçeli’nin Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan sözleri ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu haftaki grup toplantısında verdiği talimatla, meslek örgütlerine yönelik düzenlemenin çalışmalarına başlandı.

'ÇOKLU BARO' DÜZENLEMESİ EMSAL ALINACAK

Yandaş gazetelerde yer alan bilgilere göre, çalışma kapsamında 'çoklu baro' düzenlemesi emsal alınacak. Anayasa Mahkemesi'nin çoklu baro kurulabileceğine ilişkin kararı da bu konudaki en önemli dayanak olacak.

İddiaya göre, Türkiye’de 30’a yakın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin öncelikle çerçeve bir yasa oluşturulması planlanıyor. Tüm kuruluşların bir çatı yasa altında toplanmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda ise, her kuruluş için ayrı yasa çıkarılması bekleniyor.

Düzenleme sonrası bir ilde, birden fazla meslek odası kurulabilecek. Burada odaların üye sayısı göz önüne alınacak. Çoklu odaların merkez teşkilatından temsil oranları da yapılacak çalışma ile düzenlenecek. Özellikle İstanbul, Ankara gibi üye sayısı fazla olan odaların delege sayısında değişiklikler yapılacak. Kurulan odalar üye sayıları oranında meslek odasının merkez birliğinde temsil edecek. Bu odaların genel kurulunda belirlenen delegeler, meslek odasının merkez yönetiminin oluşturulmasında söz sahibi olacak.

Mevcut odaların gerçekleştirmiş olduğu, meslekle ilgili işlemler de yeni kurulacak odalar tarafından yürütülebilecek.

Ayrıca, meslek kuruluşlarının isminin başındaki ‘Türk’ ifadesinin de artık kullanılmaması öngörülüyor. AKP'nin düzenlemeyi aralık ayının sonuna kadar sürecek olan bütçe maratonundan sonra Meclis'e sunması bekleniyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.10.2020 09:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol