İthalatta Sıra Çayda!

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde çay üretimine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

18 Kasım 2018 Pazar 01:19

Türkiye, buğday ve büyükbaş hayvan ithalinin ardından şimdi de çay ithal etmeyi konuşuyor. AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Türkiye'nin yakın zamanda çay ithal etmek durumunda kalabileceğini açıkladı.

Gıda sektörüne ilişkin birçok üründe ihracatçı pozisyonunu ithalatçı olarak değiştiren Türkiye'de çay üretiminde de alarm zili çalıyor.  Türkiye'nin çay tüketiminde birinci sırada olduğunu belirten Öztürk, "Yeni çaylıklar ihdas etmemiz şarttır." şeklinde konuştu. 

Yeni çay bahçelerinin kurulmaması halinde çay ithal edilebileceğini kaydeden Öztürk, çayın sadece Doğu Karadeniz bölgesinde üretildiğini hatırlatarak üretimin sınırlı olduğunu ifade etti. 

Tarım ve Orman Bakanlığının bütçe görüşmelerinde konuşan Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ün açıklamaları:

Türkiye kişi başına çay tüketiminde dünyada birinci sıraya geldi. En fazla çayı biz tüketiyoruz. Çay sadece doğu Karadeniz Bölgemizde üretiliyor. Üretimi sınırlı. Nüfusumuz her yıl yüzde birden fazla artıyor. Bir projeksiyona göre Türkiye 2023 yılına doğru net çay ithalatçı durumuna gelecek. O bakımdan bizim hem verimliliği hem de kaliteyi artırmamız lazım. Yeni çaylıklar ihdas etmemiz şarttır.
Giresun’un doğu bölgesinde yüksek kaliteli çay üretilmektedir. Bilindiği gibi ÇAYKUR Tirebolu 42 markasıyla meşhur bir çay çeşidi de vardır. Çay Kanunu’ndaki bir değişiklikle bu bölgeye yeni çaylıklar kurulması için ruhsat verilmesi gerekir. Bu bölgede kurulacak yeni çaylıklar hem ülke ihtiyacını karşılayacak, hem de yörenin kalkınmasına katkı yapacaktır.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol