İŞTE YEMİN KRİZİNİ ÇÖZEN O CÜMLE!

Meclis'te yaşanan 'yemin krizi' AK Parti ve CHP heyetleri arasında imzalanan bir mutabakat metni ile çözüldü. İşte o metin...

11 Temmuz 2011 Pazartesi 17:20
İŞTE YEMİN KRİZİNİ ÇÖZEN O CÜMLE!

12 Haziran seçimlerinden sonra yaklaşık 13 gündür süren yemin etmeme krizi AK Parti ile CHP arasında imzalanan bir mutabakat metni ile çözüldü.

AK Parti ve CHP yetkililerinin genel başkanlarının görüşleri doğrultusunda imza koyduğu mutabakat metninde krizi işe şu cümle çözdü:

"Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz."

CHP'liler 13 gün süren krizin bu mutabakat metni ile çözülmesinden sonra hükümet programı üzerinde yapılacak müzakereler öncesinde genel kurulda yemin edecek.

İLK GÖRÜŞME 3 SAAT SÜRDÜ

AK Parti ile CHP arasındaki ilk görüşme saat 10.05'te başladı. Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı. İlk görüşme 3 saat sürdü. Mutabakat metni üzerinde yaşanan bazı çekinceler nedeniyle genel merkezlerin görüşünü almak için toplantıya yarım saat ara verildi.

GENEL BAŞKANLARA DANIŞILDI

Parti heyetleri genel başkanlarla biraraya geldi. AK Parti heyeti Başbakanlıkta Başbakan Erdoğan ile biraraya geldi. CHP heyeti ise Meclis'te Kılıçdaroğlu'nun makamında görüştü.
Yaklaşık yarım saat süren görüşmelerin ardından heyetler ikinci tur görüşmeler için tekrar Meclis Başkanlığı'nda bir araya geldi. CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi ikinci tur görüşmelerine girerken, "Sonucun olumlu olmasını bekliyoruz" dedi. AK Parti heyeti ise açıklama yapmadı.

CHP'Lİ VEKİLLER BİLGİLENDİRİLDİ

Merakla beklenen ikinci tur görüşmeleri yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından AK Parti ve CHP'lilerin imza attığı mutabakat metni yayınlandı. Ardından CHP'liler grup toplantısına geçti. Toplantıda mutabakat metniyle ilgili milletvekilleri bilgilendirildi, ardından Meclis Genel Kurulu'na geçildi.

İŞTE O MUTABAKAT METNİ

AK Partili milletvekilleri, Nurettin Canikli, Haluk İpek, Ahmet Aydın ile CHP'li milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Turgut Dibek ve Aydın Ayaydın'ın imza koyduğu mutabakat metni şöyle:
"TBMM, Türkiye Cumhuriyet'ini kuran, Kurtuluş Savaşını yöneten ve olağanüstü durumlarda dahil bugün yaşadıklarımızla kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir meclistir.

Halkın egemenliği ve halkın iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığı ile TBMM'de hayata geçirilir. Bu çerçevede, tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz.

12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anaysa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.

Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz."



Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol