İŞTE O ANKETTEKİ SORU!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyanet’in TÜİK’e yaptırdığı ve aylardır tartışılan “Dini hayat” anketinin metinlerini açıkladı.

03 Aralık 2013 Salı 11:24
İŞTE O ANKETTEKİ SORU!

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyanet’in TÜİK’e yaptırdığı ve aylardır tartışılan “Dini hayatanketinin metinlerini açıkladı.


Anket formuyla birlikte yazılı açıklama yapan Tanrıkulu, şu görüşleri kaydetti:

“Halen TÜİK ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortak skandalını örtmeye yarayacak yanlış yorumlar yaptıklarını gözlemliyorum. TÜİK’in yapmış olduğu ankette, söz konusu anketin Diyanet İşleri Başkanlığı  adına yapıldığına dair herhangi bir ifade bulunmamaktadır. Dolayısıyla anketin DİB adına yapıldığı gizlenmiştir. Bu gizlemenin sebebi de kanunun ilgili maddesinde TÜİK’in  başka kurumlar için veya başka kurumlar adına araştırma yaptığına dair herhangi bir öngörüde bulunmadığı halde TÜİK’in DİB adına bu araştırmayı yapması yasanın açık ihlalidir.

TEDİRGİN EDİYOR
Türkiye’de ayrımcılık yasasının gerekliğine herkes kanidir. Zira çeşitli inanç grupları, cinsel yönelimler, etnik gruplar ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Ayrımcılığın yoğun olarak yaşandığı bir ülkede devlet kurumlarının bu ayrımcılığı hissettirecek içerikte sorular sorması kabul edilemez. Gerek TÜİK gerekse DİB tarafından yapılan açıklamalar, soruların içeriğine dair herhangi bir izahat barındırmamaktadır. Esasen anketin yapılma biçimi veya bu konuda kurumlar arası yapılan ve yasayla çelişen işbirliği, bu skandalın tali unsurlarıdır. Asli unsur, gerekçe ne olursa olsun kişilere bu tür soruların yöneltilmesidir. Kişilerin dini pratiklerini, belli bir inancı baz alarak değerlendirmeye tabi tutmak bilimsellikle veya hizmet üretme çabasıyla ilgili olamaz. Bu olsa olsa ayrımcılığa maruz kalan kesimlerin tedirginliğine yeni bir boyut kazandırır. Bu konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.12.2013 11:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol