İŞTE MASASINDAKİ SON ANKET...

Başbakan'ın masasındaki son ankete göre, Erdoğan AK Parti seçmeninin tamamının oyunu almakla birlikte, AK Parti dışından da oy alıyor.

15 Temmuz 2014 Salı 10:32
İŞTE MASASINDAKİ SON ANKET...

 Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça merak artıyor. Hangi aday ne kadar oy alacak, Ekmeleddin İhsanoğlu, çatı partilerinin oylarının üstüne çıkabilecek mi, Başbakan Erdoğan'ın ilk turda seçilebilecek mi?

Yeni Şafak Yazarı Abdülkadir Selvi, Pollmark, Anar, Genar ve Denge tarafından yapılan ve Başbakan Erdoğan'a sunulan kamuoyu araştırmasını bugünkü köşesine taşıdı. Araştırmaya göre son oy oranları şöyle: Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.6, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.1, Selahattin Demirtaş yüzde 7.3.

İşte o araştırmanın, Selvi'nin köşesinde yer alan detayları:

Araştırma 5-11 Temmuz tarihleri arasında, yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiş. 12 bölgeden tam 29 bin 154 kişiyle yani çok büyük bir denek sayısıyla yapılmış bir araştırma. O nedenle doğruluk payı yüksek. Zaten bindelik sapmalarla seçim sonuçlarını önceden tahmin eden itibarlı şirketlerden söz ediyorum.

Bu yazıyı yazarken elbette ki kamuoyu araştırmasını yapan, sahada yöneten ve analizleri hazırlayıp Başbakan Erdoğan'a sunan şirket yöneticileriyle görüştüm.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik önemli bir uyarıları oldu.

SEÇİMLERE KATILIM ORANI ÖNEMLİ

Seçimlerde kimin ne kadar oy olacağı kadar önemli bir nokta daha var. O da seçimlere katılım oranı.

Seçimlere katılım oranının düşüklüğü ya da yüksek olması adayların kaderlerini belirleyecek.

Başbakan'a sunulan araştırmada kararsızlar ve sandığa gitmeyeceğini bildirenlerin oranı yüzde 13.5 oranında çıkıyor. Ben CHP'nin ulusalcılarının kopardığı gürültüye, tatilcilerin Ekmeleddin İhsanoğlu konusundaki hayal kırıklığına bakıp, kararsızların oranını daha yüksek bekliyordum. En azından yüzde 20..

Araştırmada bu oran yüzde 13.5 çıkmış. Tabi ilk turda sandığa gideceğimiz 10 Ağustos tarihi yaklaştıkça kararsızların oranı azalabilir.

Peki kararsızlar dağıtıldığında adayların oy oranı nasıl çıkıyor?

Burası çok önemli bir nokta. Çünkü bu sonuçlar aynı zamanda seçimlerin ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmayacağını da ortaya koyacak.

Başbakan'ın masasındaki araştırmada sonuçlar şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.6

Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.1

Selahattin Demirtaş yüzde 7.3

Bu sonuçlar şunu gösteriyor:

1-Erdoğan Ak Parti seçmeninin tamamının oyunu alıyor ama Ak Parti dışından da oy alıyor.

2- CHP'lilerin yüzde 5'i, MHP'lilerin yüzde 17'si, BDP'lilerin yüzde 9'u Erdoğan'a oy vereceğini söylüyor. (...)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.07.2014 10:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol