İŞTE CHP'NİN YENİ TÜZÜĞÜ

Türkiye, bu hafta sonu ana muhalefet partisi CHP’yi konuşacak.

24 Şubat 2012 Cuma 12:06
İŞTE CHP'NİN YENİ TÜZÜĞÜ

 “Kurultaylar partisi” olarak anılan CHP, bu ismi hak eder şekilde, ilki Genel Merkez’in, ikincisi muhalefetin çağrısıyla, Pazar ve pazartesi günü peş peşe iki ayrı kurultay yapacak. 

Muhaliflerin planı, Genel Merkez’in çağrısıyla Pazar günü yapılacak kurultaya gelmeyerek, kurultay toplanması için yeterli delege sayısına ulaşılmamasını sağlamak. 
Ancak Ankara kulislerinde, ikinci kurultayın toplanması için 350 imza toplayan muhaliflerin, bu sayının çok da üzerine çıkamadıkları, dolayısıyla Pazar günkü kurultayın toplanmasını engelleyecek 650 delege sayısına ulaşamayacakları konuşuluyor. 
Bu çerçevede, Pazar günkü kurultayda hazır bulunacak delege sayısı büyük önem taşıyor; Eğer muhaliflerin gelmemesi ile Pazar günkü kurultayda toplantı yeter sayısı bulunamazsa, bu durum Pazartesi günü muhaliflerin topladıkları imzalarla toplanacak ikinci kurultayın, başta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, tüm yönetimin sorgulanacağı, hatta değiştirilebileceği bir kurultaya dönüşebilecek. 
Aksi halde, Pazartesi günkü kurultay daha yapılmadan, “etkisiz bir kurultay” haline gelecek. 
Pazar günkü kurultay konusunda bir diğer önemli unsur ise, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın buna katılıp katılmayacağı. Baykal’a yakın isimlerin, kurultaya katılınmaması konusunda kulis yaptıkları biliniyor. Ancak Baykal, hala resmen kurultaya katılıp katılmayacağını açıklamadı. Genel Merkez’de yapılan değerlendirmelerde, Baykal’ın kurultaya katılmaması, buna rağmen kurultay toplamak için yeterli çoğunluğun bulunması halinde, “parti içindeki etkisini iyiden iyiye ortadan kalkacağı” yorumları yapılıyor. 
Peki, toplanması halinde, Pazar günkü kurultayda ne konuşulacak?
CHP’deki Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminin imzasını taşıyan tüzük değişiklikleri oylanacak Pazar günkü kurultayda. CHP’nin mevcut tüzüğü, bir önceki Genel Başkan Deniz Baykal ve uzun yıllar CHP Genel Sekreterliğini yapmış olan, ancak şu anda muhalefetin lideri konumundaki Önder Sav tarafından hazırlanmıştı. 
Şimdi Pazar günkü kurultay ile, tüzüğe Kemal Kılıçdaroğlu imzası atılmaya hazırlanılıyor. 
Yapılacak tüzük değişiklikleri ise şöyle özetlenebilir;
* KADIN VE GENÇLERE DAHA FAZLA SÖZ HAKKI- Kadın erkek eşitliğinin savunulması konusu, CHP’nin ana amaçları arasına dahil ediliyor. Parti organlarındaki kadın kotası yüzde 25’ten, yüzde 33’e çıkarılıyor. Daha önce kadın kotası sadece Parti Meclisi için kullanılırken, şimdi il, ilçe yönetimleri, hatta delege seçimlerine kadar kota uygulaması genişletiliyor. Gençlik kolları üyelerine de yüzde 10 kota getiriliyor. 
Değişikliklerle, kadın ve gençlik kolları, özel önemleri nedeniyle örgüt şemasının belirlendiği 23. Madde kapsamına alınıyor. 
Ayrıca, kadın ve gençlik kolları başkanlarına, il ve ilçe yönetim kurullarına, MYK ve Parti Meclisi toplantılarına katılması ve görüşlerini açıklaması hakkı tanınıyor. 
Kadın ve gençlik kollarının her düzeyde başkanlarının seçimle belirlenmesi, bu kollara il ve ilçelerin bütçelerinden
en az % 10 pay ayrılması hükme bağlanıyor.
TÜZÜĞE “KURTULUŞ SAVAŞI” RÖTUŞU- CHP tüzüğünün 2. maddesinde sosyal demokrasinin değerleri sıralanıyor ve bunların oluşmasındaki etkenlere yer veriliyor. Bu etkenler arasına yeni tüzükte “Kurtuluş Savaşı” da ekleniyor.
İNSAN HAKLARI, CHP DEĞERLERİ ARASINA GİRİYOR- Yine aynı maddede yapılacak değişiklikle, insan hakları konusu da sosyal demokrasi değerleri arasında sıralanıyor. 
MERNİS KABUL EDİLİYOR- Üye yazım sisteminde Türkiye’deki tüm seçimlerde kullanılan MERNİS’in (merkezi nüfus idare sistemi) esas alınması kabul ediliyor. Üyelik ön başvurularının internet yoluyla yapılmasının da öne açılıyor. 
ADAY ÜYELİK KALDIRILIYOR- CHP’de uygulanan aday üyelik sistemi kaldırılarak, yerine 15 günlük askı süresi getiriliyor. Seçimlerde oy kullanabilmek için, kongre takviminin açıklanmasından en az 3 ay önce Partiye üye olma şartı da tüzüğe ekleniyor. 
EĞİTİME YÜZDE 15 PAY – CHP, parti içi eğitim için imkanlarının yüzde 15’ini ayırmayı hükme bağlıyor. 
İL VE İLÇE YÖNETİMİNE YENİ DÜZENLEME- Yapılması öngörülen tüzük değişikliği ile ilçe yönetim kurullarının sayıları yeniden düzenleniyor. 
CHP’nin son dönemde en çok uğraştığı konu, istifalar nedeniyle düşen il ve ilçe yönetimleri idi. Şimdi bu konuya da yeni düzenleme getiriliyor; il ve ilçe yönetim kurullarının boşalmalar nedeniyle düşmemesini sağlamak için, asıl üyesi sayısı kadar yedek üye seçilmesi hükme bağlanıyor. Ayrıca Parti Meclisinin ve il ve ilçe yönetim kurullarının üyeliklerin boşalmasına bağlı olarak düşmüş sayılması, mevcudun üye tamsayısının üçte ikisine düşmesi şartına bağlanıyor.
PARTİ MECLİSİ SAYISI DÜŞÜYOR- Parti Meclisi’nde 80 olan üye sayısı 60’a düşürülüyor.
Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu; Bilim, Sanat, Kültür ve Yönetim Platformu olarak değiştiriliyor. Bu platformdan Parti Meclisine seçilecek üye sayısı 12'den 8'e düşürülüyor.
SEÇİMLER ÇARŞAF LİSTEYLE YAPILACAK- Yeni tüzükte yer alan önemli bir değişiklik de, il, ilçe kongreleri ile, kurultayda belirlenen parti meclisi seçimlerinde “çarşaf liste” uygulamasının bir kural haline getirilmesi. Yapılan değişikliklerle, bu seçimlerin tümünde çarşaf liste yerine blok
liste kullanılması ancak katılanların salt çoğunluğunun kabulü halinde uygulanabilecek. 
“KURULTAY PARTİSİ” İZLENİMİNE SON VERİLİYOR- CHP’nin “kurultay partisi” izlenimini silmek amacıyla, birden fazla çağrının
bulunması halinde arka arkaya kurultaylar yapılmasının önüne geçiliyor. 
ONUR KURULU OLUŞTURULUYOR- Partide belirli görevlerde bulunmuş olan Partililerden, Genel Başkana danışmanlık yapmak üzere bir Onur Kurulu kuruluyor. 
MİLLETVEKİLİ ADAYLARI ÖN SEÇİMLE BELİRLENECEK- Milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak belirleniyor. Merkez yoklamasıyla belirlenen adaylar %15'le sınırlanıyor. Bu orana tek istisna ise, Partinin bir önceki genel seçimde %10dan az oy aldığı seçim çevreleri olarak belirleniyor. 
DEĞİŞİKLİKLER PAZARTESİ KURULTAYINI ETKİLEMEYECEK- Yapılacak tüzük değişikliklerinin, bir sonraki gün yapılacak kurultayı etkilememesi için de önlem alınıyor. Buna göre, Pazar günkü kurultayda oylanacak tüzük değişikliklerinin yürürlük tarihi "34. Olağan Kurultayın toplandığı gün" olarak belirleniyor. Böylece, pazartesi günü muhaliflerin isteğiyle toplanacak kurultayda, mevcut değiştirilmemiş tüzüğün uygulanmasının önü açılıyor. 

Hürriyet





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol