İŞTE CHP'NİN SEÇİM VAATLERİ...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde hem CHP'nin seçim beyannamesini açıkladı.

22 Nisan 2011 Cuma 16:55
İŞTE CHP'NİN SEÇİM VAATLERİ...

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması:

CHP dünya siyaseti için de önemli bir partidir. Cumhuriyeti kuran, devrimleri yapan partidir. Çok partili yaşama CHP önderliğinde geçildi. CHP sosyal demokrasiyi Türkiye'ye getiren partidir.

Demokrasi ve özgürlük için çalışıyoruz. Bu ülkeye demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz. Hedefimiz bu. 12 Eylül anayasası ile demokrasi gelmez. Evrensel değerlere sahip demokrasiyi getirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 'demokrasi var, özgürlükler var' demeli. Sabahın 5'inde kapısı çalınıp kimse gözaltına alınmayacak. Anayasayı buna göre yapacağız. Geniş katılımlı, özgür, sivil toplumun aktif katıldığı, bir anayasa düzenleyeceğiz.

Biz eşitliği savunacağız, demokrasiyi savunacağız, alın terinin kutsallığına inanacağız ve kuvvetler ayrılığı ilkesini sonuna kadar götürüceğiz. Biz baskılar karşısında her zaman direneceğiz. Bizimle ayrı görüşlerde olan insanlar baskı görürse onlarında yanında baskılara karşı duracağız.

Bu arada tabi medya, ticaret ve siyaset arasındaki ilişkileride yeniden oluşturacağız. Medya halkın gözü kulağı olacak. Medyayı gerçek anlamda halkın sorunlarını dile getiren bir hale getireceğiz. TRT gerçekten halka doğru bilgi veren hale gelecek.

Kuşkusuz ki bunların başında en önemlisi yargı. Yargı bağımsız hale gelecek. Yargı kamu vicdanını temsil etmeli, verdiği karar kamu vicdanında destek görmeli. Bu çerçevede yargının bağımsızlığıyla ilgili ciddi projelerimiz var. Önce Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yenilikler yapacağız.

Siyasi otorite, yargıçları denetleyemeyecek ve Yargıçlar Kurulu'nun ayrı bir bütçesi olacak. O bütçesini Maliye Bakanı, bana izin verir mi, vermez mi diye düşünmeden, yasalar çerçevesinde harcayacak. Sınavla seçilen yargıçlar orada eğitilecekler.

Nasıl sosyal demokraside evrensel kuralları benimsiyorsak, yargıda da evrensel kuralları kabul edeceğiz. 'Evet Ankara'da yargıçlar var' denecek.


Gelelim bir başka kuruma, Adli Tıp Kurumu. Bu kurumu da özerk bir yapıya kavuşturacağız. Siyasetten, uzak olacaklar. Bu da hedeflerimizden birisi.

Geçtiğimiz günlerde bir kriz yaşadık. Yüzde 10 barajının getirdiği bir kriz. Düşünün, ben bir partiye oy veriyorum ama partim barajı aşamayınca benim oyum başka bir partiye gidiyor. Böyle bir milli irade olur mu? Hem 12 Eylül'e karşı olacaksın hem de 12 Eylül getirdiği kanunun arkasına sığınacaksın. CHP bunu kabul etmiyor. Biz bunu kaldıracağız.

Halk diyecek ki biz siyaset adamlarına neden güveneceğiz? Siyasi ahlak yasasını çıkarıp herkesin güveneceği kurallar koyacağız bize güvenin biz bunu yapacağız.

Değerli arkadaşlarım; 9 yıldır ülke yönetiliyor, bir iktidar tarafından yönetiliyor. Dokuz yıllık iktidara baktığımızda üreten değil, tüketen bir Tükriye görüyoruz. Bayburt'lu kardeşlerimde unutmasınlar; milletvekili sayıları düşen illerin seçmenleri unutmasınlar ve kendi kendilerine desinler ki ne oldu bu bayburt'a ne oldu bu milletvekil sayıları düşen illere, bunları bir sorun kendi kendinize. Sizleri göçe zorlayan etkenler nelerdir? kentiniz büyümedi. Milletvekili sayınızda artmadı, aksine düştü."

Biz büyüyen bir Türkiye istiyoruz, işzislik dolayısıyla kahır çeken bir Türkiye istemiyoruz. Çocuklarına sabah kahvaltısı veremedi diye intihar eden bir anne istemiyoruz. Herkesin çalıştığı alnının terinin aktığı mutlu ve güçlü bir Türkiye istiyoruz. Biz diyoruz ki çalışan Türkiye, bacaları tutan Türkiye, işçilerin elele verdiği rekabet ortamında alın teri ile o rekabeti aşan bir Türkiye istiyoruz.

Biz güçlü bir sosyal devlet istiyoruz. Neden? Çünkü siyasetin de, yaşamın da, ekonomin de odağında insan olmalıdır. Onun için güçlü bir sosyal devlet her şeyin öncesindedir. Sıcak paraya teslim olan bir ekonomi istemiyoruz. İşadamı 'acaba yarınım nasıl olacak' diye bir kaygı duysun istemiyoruz. Uluslararası piyasalara açılan bir marka olmuş, rekabetçi bir ekonomi istiyoruz. Ekonomi rekabet edebilmeli, uluslararası arenalara çıkabilmeli.

Biz iddialı partiyiz. Bir şey yapıyorsak adam gibi yaparız. Bizim hedefimiz zenginliği vatandaşa dokundurtmak. İşsizliği inşallah belli bir süreç içerisinde tarihe gömeceğiz. Tabii bunlar için işveren ve yatırımcıların teşvik edilmesi gerekiyor. Bir hedefimiz daha var; teşvik müsteşarlığı olacak. İşadamının önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Yeter ki sen yatırım yap arkadaş. Türkiye'de bürokraside şikayet ortadan kalkacak.

Türkiyeli işadamları Mısır'a gidiyorlar, neden? Burdan herkese söz, Mısır'ın sağladığı olanaklardan daha iyisini biz sağlayacağız. Gerekirse vergi dahi almayacağız.

21.yy ve devamında sivil toplum var. Sivil toplumu zenginleştireceğiz. Yüreklendireceğiz sivil toplumu, kapsayıcı olacağız. Bizimle aynı dünya görüşünü benimsemeyen STK'ları da dinleyeceğiz. Önce onları dinleyeceğiz ki demokrasi olsun... Önemli bir hedefimiz de; TBMM'de yasa görüşülürken ilgili STK'ları da çağıracağız ve yasalar STK katkısıyla TBMM'den çıkacak.

Biz özgür insan için yola çıkıyoruz. Baskılara son veren bir devlet anlayışı sunacağız. Kürt yurttaşlarımızın önündeki engelleri kaldıracağız. Kimliklerini özgürce yaşayacaklar. Faili meçhulleri çözeceğiz. İnsansak, insana değer veriyorsak, hiçbir insan kaybolmamalı. Kimse kör kurşunlara hedef olmamalı. Failleri hukuka teslim edeceğiz. Bu CHP'nin demokrasi sözüdür.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol