İşte ABD İle Yapılan Sır Mutabakat!

Sabahattin Önkibar, ismini vermediği emekli bir büyükelçiyle yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı.

14 Mayıs 2019 Salı 07:48

Dün öğle sularında buluştuğum emekli büyükelçi ile diyalogumuzun özeti:

BÜYÜKELÇİ: Sabahattin Bey geçmişte beraber çalıştığım diplomattan teyit ettim. Suriye’de artık ABD ile beraberiz.

BEN: Ayrıntı verir misiniz?

BÜYÜKELÇİ: Aslında hükümetin ABD ile anlaştığı Öcalan’ın son mektubundan belliydi. Türkiye istemese Öcalan’a o mektubu yazdırmaz ve servis ettirmezdi... ABD planlarının kopyası olan o mektubun açıklanmasına izin verildiğine göre, orada yazılanlarla mutabakat var demektir.

BEN: Peki, böyle bir mutabakat hangi sonuçları getirir?

BÜYÜKELÇİ: Öncelikle Türkiye Suriye’de federasyonu kabul etmiş oluyor. Ayrıca bundan sonra söylendiği gibi Fırat’ın doğusuna ve Menbiç’e operasyon olmayacak ki zaten hükümet epeydir bunu ağzına almıyor.

BEN: Peki PYD-YPG?

BÜYÜKELÇİ: Maalesef onlar artık ABD’nin desteğiyle Suriye’nin asli unsuru oldular. Türkiye epeydir bırakın onlara dokunmayı, o çeteler Afrin’de Türk Ordusu'na saldırıyor.

BEN: Peki İdlib ve Rusya?

BÜYÜKELÇİ: O başka bir facia. Soçi mutabakatı İdlib’de çöktü. Bunu Savunma Bakanı Hulusi Akar da söylüyor. Moskova, Ankara’yı oyalamakla itham edip İdlib’e harekat için Suriye Ordusuna hava desteği sağlamaya başladı.

BEN: İdlib’deki gelişmeler Türkiye için niye önemli?

BÜYÜKELÇİ: Malum Ankara İdlib’deki ÖSO ve benzer unsurları kendine çok yakın görüyor ve koruyordu. Yapılan müdahale Ankara-Moskova ve Ankara-Tahran ilişkilerini soğutup güvensizlik yaratacaktır. Ama ondan önemli olan…

BEN: Evet...

BÜYÜKELÇİ: Eşikteki göç dalgasıdır. İdlib saldırısı ile 100-200 bin arası yeni sığınmacı bekleniyor. Türkiye ekonomisi bugünkü koşullarda bunu taşıyamaz. Ayrıca o sığınmacıların arasına yüzler ve binlerce HTŞ-Nusra militanının karışıp Türkiye’ye girme ihtimali vardır ve o ülkemiz adına büyük bir risktir…

BEN: Bu yaşananlar Rusya’dan S-400’ün alınmasını etkiler mi?

BÜYÜKELÇİ: Dilerim etkilemesin ama etkileyecek gibi görünüyor. Washington bu konuda çok ısrarlı… İki damadın yani Mr. Kushhner ile Sayın Albayrak’ın yaptığı karşılıklı ziyaretlerin altı çizilmelidir. Aynı şekilde birkaç gün önce Trump’ın Ankara’ya geleceği bile yazıldı. Belli ki bütün bunlar seçim sonrasına bırakıldı. Hatırlayalım; hava savunma sistemi için Çin ile anlaşmış ve son anda vazgeçmiştik. Aynı şey S-400 için olabilir. Duyumlarıma göre ABD Türkiye’ye ekonomik yardımı bu koşula bağlıyormuş.

BEN: Bunun anlamı Rusya ile yeniden kriz midir?

BÜYÜKEÇİ: Değildir ama güven unsuru yara alacaktır. Rusya emperyal devlettir ve kısa vadeli düşünmez. Ayrıca Türkiye’ye gaz satıyor. Ticaret fazlası var. İlişkiyi koparmaz fakat bunu not eder…

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.05.2019 14:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Aydın Yılmaz 2019-05-14 15:38:58

Muhteremin, dönüp dolaşıp kimin kucağına oturacağı önceden belli değil miydi? Türkiye'nin son yıllardaki dansöz diplomasisi.. kalçayı bu sefer okyanus ötesine salladılar..