İNANILIR GİBİ DEĞİL! PES ARTIK...

Tutuklu vekiller için istenilen yasal değişikliklerin olması halinde PKK yöneticisi Murat Karayılan'ın da milletvekili seçilebilecek.

30 Haziran 2011 Perşembe 12:38
İNANILIR GİBİ DEĞİL! PES ARTIK...

 Devlet Bakanı Hayati Yazıcı '' CHP'nin istediği değişiklik olursa Murat Karayılan da milletvekili seçilir. Ancak mevcut yasalar Karayılan'ın milletvekili adayı olmasını engellemiyor. Karayılan'ın önündeki tek engel askerlik sorunu" dedi.

CHP'nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal için istediği yasal değişiklik, PKK terör örgütü yöneticilerinden, Murat Karayılan tartışmasını da başlattı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''CHP'nin istediği değişiklik olursa Murat Karayılan da milletvekili seçilir'' dedi. Gazeteport'un haberine göre mevcut Anayasa ve yasalar Karayılan'ın milletvekili adayı olmasını engellemiyor. Karayılan'ın önünde tek engel olarak askerlik sorunu bulunuyor. Anayasa uyarınca askerliğini yapmayan milletvekili seçilemiyor.

CHP Balbay ve Haberal için "Kesin hükmün infazı dışında milletvekili tutuklanamaz'' biçiminde yasal bir değişiklik üzerinde çalışırken, Devlet Bakanı Yazıcı buna karşı çıktı ve ''Bu durumda Murat Karayılan bile Meclis'e gelebilir. Türk vatandaşı ve kesinleşmiş mahkumiyet kararı da yok. Aday olur seçilirse Kandil'den Meclis'e gelir'' dedi.

ANAYASA MADDESİ

Yazıcı bu örneğini verirken, yasalarda değişiklik yapılmasa da Karayılan şu anda da milletvekili adayı olabiliyor ve önünde sadece askerlik engeli bulunuyor. Milletvekili adaylığını Anayasa'nın 76. maddesi düzenliyor. Bu maddede şöyle deniliyor:

''En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçundan biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler.''

İKİ DAVA DÜŞTÜ

Hakkında mahkumiyet kararı olmayan Karayılan sadece askerliğini yapmadığı için aday olamıyor. 57 yaşındaki Şanlıurfa Birecik doğumlu Karayılan, yüksek okuldan makine mühendisi olarak mezun oldu. 1979'da PKK terör örgütüne katılan ''Cemal'' kod adlı Karayılan 12 Eylül 1980'den sonra Suriye'ye kaçtı. Silahlı güçlerin sorumluluğuna getirildi. Halen Kandil dağındaki PKK kampında bulunuyor.

Karayılan hakkında bugüne kadar Ankara ve Şanlıurfa'da iki dava açıldı. Aralarında Abdullah Öcalan, Osman Öcalan ve Kesire Öcalan'ın da bulunduğu 75 ve 117 sanıklı iki ayrı davada gıyabında ''Çete kurmak ve kasten adam öldürmek" suçundan idam cezası istendi. Bu davalar, 30 yıllık zamanaşımın tamamladı ve düştü. Karayılan hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol