İMAM NİKAHI KADINLARI VE ÇOCUKLARI VURACAK!

İmam nikahı laikliği, kadınları çocukları vuracak!

29 Temmuz 2017 Cumartesi 23:12
İMAM NİKAHI KADINLARI VE ÇOCUKLARI VURACAK!

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, müftü ve imamlara nikah kıyma yetkisi verilmesinin Devrim Kanunlarına aykırı olduğunu belirterek, uygulamada en fazla kadınların hak kaybına uğrayacağını söyledi. Türk, AKP’yi, bu yasa tasarısı ile laikliğin içini oymaya çalışmakla suçladı

'ANAYASA'YA AYKIRI'

"Türk Medeni Kanunu'na göre evlendirme memuru tarafından medeni nikahları kıyılan eşlerin, isterlerse daha sonra dini nikah yapabileceklerini belirten Türk, şöyle devam etti:

“Bu sadece Müslümanlar için konmuş bir hüküm değil. Yani, Türkiye’de imamın önünde herhalde dini nikah yaptırmayacak olan başka dinden insanlarımız, vatandaşlarımız da var. Katolik vatandaşlarımız, Ortodosk vatandaşlarımız var… Dolayısıyla onlara hitap etmeyen bir uygulama. Ve en önemlisi Anayasa'nın 174. maddesinde devrim kanunları sıralanır. 174. maddede bu Devrim Kanunları’nın ortak özelliği şöyle tanımlanır: Türk toplumunu çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik niteliğini koruma amacını güden inkılap kanunları… Anayasa'nın kabul edildiği tarihteki hükümlerin Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülemez. Hüküm o.

"Bu Anayasa kabul edildiği tarihte henüz eski 743 sayısı Türk Kanuni Medenisi yürürlükteydi. 17 Şubat tarihli 1926 tarih ve 743 Sayılı Türk Kanuni Medenisi'yle kabul edilen Evlenme Akdi’nin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair, medeni nikah esasının ve aynı tarihli kanunun 110. maddesinin Anayasa'ya aykırılığı öne sürülemez. Aynı hükümler değişik madde numaralarıyla Yeni Türk Medeni Kanunu'nda da, yani 1 Ocak 2002’den bu yana yürürlükte olan kanun ile birlikte yürürlüktedir. Dolayısıyla şimdi getirilen müftülere ve onların görevlendirilmesiyle imamlara nikah kıyma yetkisi Anayasa'nın hükümlerine aykırıdır. Ayrıca 2. maddedeki laik devlet niteliğine aykırıdır.

'İHTİYAÇ YOK'

"Aslında evlendirme memurluğu başlı başına bir teşkilattır. Orada sadece nikah sözleşmesi yapılmış olmaz. Oradaki kayıtlardan doğan bir çok sonuç var. Örneğin, doğacak çocukların anne babası. Eşlerin birbirine karşı hakları ve boşanma durumunda veyahut ölüm durumunda hukuki durum. Bütün bunlar bu evlendirme sözleşmesine yani, nikah akdine dayanmaktadır. Müftü ve imamların böyle bir teşkilatı yok. Onlara böyle bir görev vermenin de anlamı yok. Zaten isteyen kişi dini nikah kıydırabilir.

'UMARIM VAZGEÇİLİR'

 "Her yönüyle yanlış olur. AKP iktidarı her gün laik devleti adım adım ortadan kaldırıyor. Mevcut evlendirme memurları eliyle nikah törenleri yapılmaktadır, kayıtlar tutulmaktadır. Türkiye’de medeni nikah özellikle kadının haklarını hukuku koruyan kurumdur. Bundan ayrıldığın zaman en başta tabii kadınlar, doğacak çocuklar çok büyük zararlar görürler. Umuyorum ki böyle bir düşünceden vazgeçilir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol