İKTİDARIN GİZLİ DERDİ SARRAF!

Washıngton’da mevkidaşıyla görüşen Adalet Bakanı Bozdağ, Sarraf’ın iadesini de gündeme getirdi.

28 Ekim 2016 Cuma 09:35
İKTİDARIN GİZLİ DERDİ SARRAF!

Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili Washington’da ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçici tutuklanma için ilave deliller sunulduğunu ve bu delillerin yeterli olduğuna inandığını söyledi. Görüşmede ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın durumunu da değerlendirdiklerini söyleyen Bozdağ, Sarraf’ın dosyasının hukuki olmaktan çok siyasi nedenler içerdiğini belirterek, Sarraf’ın Türk vatandaşlığından dolayı Türkiye’de yargılanması gerektiğini söyledi.

Görüşme sonrası basına konuşan Bozdağ, Gülen’in darbe girişiminin bir numaralı faili olması nedeniyle geçici tutuklanması talebini ABD’li mevkidaşıyla müzakere ettiklerini belirtti. Bozdağ, ABD’li yetkililere Gülen’in darbe girişimi öncesi faaliyetleriyle ilgili dosyayı da ilettiklerini söyledi. Suçlu iadesi için ilk defa Türkiye’den bir adalet bakanının ABD’ye gittiğinin altını çizen Bozdağ, ABD Adalet Bakanlığı’nın beş ayrı savcı görevlendirdiğini belirterek, “Titizlikle çalıştıklarını ifade ettiler. Biz de sürecin hızlandırılması gerektiğini kendilerine söyledik” diye konuştu. Bozdağ, geçiçi tutuklama istediklerini ve 4 ayrı dosyada iade taleplerinin olduğunu söyledi. Gülen’in başka bir ülkeye kaçma ihtimaline ilişkin gelen soru üzerine Bozdağ, “Elimizde güçlü istihbarat bilgileri var. Kanada, Belçika, Norveç, Brezilya gibi bazı ülkelerde yer arayışı var” yanıtını verdi.

‘Kanıt niteliği’ne vurgu

Bozdağ, ABD Adalet Bakanı’nın Gülen’in iadesi talebine “ne destek ne muhalefet açıkladığını” söyledi. Bozdağ’ın Gülen’in geçici tutuklanması için ABD’ye yeterli kanıtları verdiklerini söylemesine karşın, Lynch’in ofisi “Talep ABD’nin kanıt standartlarını karşılamalı” açıklamasını yaptı.

Bozdağ, Sarraf’ın durumunu da ABD’de gündeme getirdi. Sarraf dosyasının hukuki olmaktan çok siyasi nedenler içerdiğini belirten Bozdağ, “Bakanla bu konuyu da gündeme getirdik. Değerlendirmemizi kendileriyle paylaştık. Tabii bu Sarraf dosyası bizim takip ettiğimiz kadarıyla hukuki olmaktan ziyade siyasi bir dosya gibi duruyor. Dosyada ortaya konan şeylerin savcının şüpheden kaynaklı yorumlarından ibaret olduğunu biz görüyoruz. Tabii buradan sayın Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanımızın eşine Türkiye’ye dönüşte savcının yaptığı değerlendirmeler var. Bu da tabii bunun bir siyasi maksat güttüğünü çok net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

ABD: Dava siyasi değil

ABD Adalet Bakanlığı’nın bir yetkilisi, “Biz üzerinde çalışılan konular hakkında yorum yapmıyoruz ama bakanlığımızın siyasi olarak dava açmadığını en güçlü şekilde ifade etmek isteriz” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.10.2016 11:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Akın boku 2016-10-28 16:03:24

Ulan varligiyla her gecen gün vatana tehdit olan bu heriflere sovmeyip napak