HIRSIZLIK SANILANDAN DA BÜYÜK!

Yüksek Seçim Kurulu'nun skandal kararının damga vurduğu referanduma ilişkin Hayır ve Ötesi'nin hazırladığı ön raporda oy hırsızlığının boyutu gözler önüne serildi.

18 Nisan 2017 Salı 14:29

Referandumda Türkiye'nin bir çok noktasında sandık güvenliğini sağlayan Hayır ve Ötesi'nin, YSK kararıyla geçerli sayılan mühürsüz pusulalara ilişkin hazırladığı ön raporda çarpıcı detaylar yer aldı.

Hayır ve Ötesi Gönüllüsü Doğan Ergün raporun ayrıntılarını ABC'yle paylaştı.

Buna göre mühürsüz pusulaların kabul edildiği 961 sandıkta tüm geçerli oylar EVET lehine kullanıldı.   

Hayır ve Ötesi'nin ilk tespitleri şu şekilde; 

1. Yaptığımız ilk incelemeler sonucunda HAYIR oylarının "0" olduğu ve tüm geçerli oyların "EVET" lehine kullanıldığı sandık sayısı 961.

2. Bu 961 sandığın bulunduğu seçim çevresinde çıkan oylarla 1 Kasım seçim sonuçlarının karşılaştırmalı analizini yaptığımızda azımsanmayacak düzeyde muhalefet partisi seçmeni olduğu ve bu seçmenlerin iradesinin referanduma yansımadığı görülmüştür.

3. Yine bu tulum "EVET" oylarının çıktığı sandıkların yaklaşık yüzde 30'unda tüm yurttaşların oy kullandığı görülmüştür. Buralarda tüm seçmenler (hatta resmi görevlilerle birlikte sandıktaki seçmen listesinin üstündeki bir sayıda seçmen) gidip oy kullanmış ve tamamı "EVET" oyu vermiştir.

4. Tulum oy söz konusu olduğunda Şanlıurfa özellikle dikkat çekmekte, Viranşehir'de aynı imzayla blok oy kullanıldığı tespit edilmiştir.

5. "Hayır" oylarının 5'ten az çıktığı ancak bir önceki seçimde HAYIRCI muhalefetin  çok daha yüksek oy aldığı sandıklar üzerine incelememiz devam etmektedir. Bu durumda olan sandık sayısı dikkat çekici düzeydedir.

6. Son olarak, sandıkta kullanılan oy sayısının o sandıktaki seçmen sayısıyla eşit veya büyük olduğu, yani görevlilerin de katılımıyla oyların tamamının kullanıldığı sandık sayısı 7048'dir. Bu sandıklarda kullanılan oyların toplamı 1 milyon 672 bin 249'dir ve bu oyların yüzde 60,7'si "Evet" yönünde kullanılmıştır. Bu durum oy kullanmaya gelmeyen seçmenler adına yoğun olarak "Evet" oyunun kullanıldığı şüphelerini beslemektedir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol