'HERKESİN AYAĞA KALKMASI GEREKİR...'

Tarhan Erdem, Başbakan'ın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda YSK'nın kesin sonuçları açıklanınca hemen Başbakanlık'tan istifa etmesi gerekiyor demişti.

10 Ağustos 2014 Pazar 12:55
'HERKESİN AYAĞA KALKMASI GEREKİR...'

  nceki gün CNN Türk'te Taha Akyol'un "Eğrisi Doğrusu" programına katılan Tarhan Erdem, Başbakan Erdoğan'ın ilk turda Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi durumunda YSK'nın, seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra Başbakanlık, Milletvekilliği ve Parti Genel Başkanlığı'ndan hemen ayrılması gerektiğini söylemişti.

Tarhan Erdem, Erdoğan'ın istifa etmemesi durumunda Anayasal kriz olacağına dikkat çekmişti.

Erdem şöyle konuşmuştu:

"Eğer Erdoğan seçilirse, YSK seçim sonucunu ilan ettiği anda Erdoğan'ın Başbakanlığı, Milletvekilliği ve Parti Genel Başkanlığı düşer. Partisiyle ilişkisi kesilir. Ama Başbakan buna rağmen ben 28 Ağustos'a kadar Başbakanlığımı, Parti Genel Başkanlığımı devam ettireceğim derse Türkiye'de çok büyük bir Anayasal Kriz yaşanır. Bu oyuncak değildir. Bu durum şu da şöyle olsun, bu da böyle olsun ne çıkar denilecek bir durum değildir. 10 günde böyle devam edelim, bunda ne var denilemez. Anayasa'da bir kişi Cumhurbaşkanı olduğu an Başbakanlığı da biter, Milletvekilliği de biter, Parti Genel Başkanlığı da biter, partiyle tüm ilişkisi kesilir.

Eğer bu şartlarda Başbakanlığa devam ederse hepimizin ayağa kalkması gerekir. Ben ayağa kalkacağım. Böyle şey olmaz..."

ERDOĞAN'DAN CEVAP: SEÇİLİRSEM 28 AĞUSTOS'A KADAR BAŞBAKANIM
Erdem'in bu açıklamalarına Başbakan Erdoğan'dan cevap geldi. Erdoğan seçilmesi durumunda görevlerinden istifa etmeyeceğini, devir-teslim törenine kadar Başbakan ve Parti Genel Başkanlığını sürdüreceğini söyledi.

Erdoğan, Tarhan Erdem'in "İstifa etmezse Anayasal Kriz yaşanır. Bu oyuncak değildir. Eğer bu şartlarda Başbakanlığa devam ederse hepimizin ayağa kalkması gerekir. Ben ayağa kalkacağım. Böyle şey olmaz..." sözleri için "Tarhan Erdem sipariş üzerine konuşuyor, tezgahın içinde" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan bu konuda şunları söyledi:

Biz de tabii ki 28 Şubat malumunuz mazbata ve yemin merasiminin olduğu gündür. O andan itibaren zaten genel başkanlık da malum bitiyor, başbakanlık da bitiyor.”

“Orada bir tartışma var. Dün Tarhan Erdem de söyledi” sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Erdem’in sipariş üzerine açıklamalar yaptığı, bu işleri hiç bilmediğini söyledi. Erdem’in bir tezgahın içinde dönüp dolaşıp durduğunu aktaran Erdoğan, “Bunun uygulamaları, her şeyi ortada. Bizim 28 Ağustos’ta burada mazbata alınır. Mazbatadan sonra yemin, yeminle beraber iş biter, Orada milletvekilliği de düşer, genel başkanlığı da düşer” ifadesini kullandı. “Zaten arada 13 gün gibi bir süre var” denilmesine karşılık Erdoğan, “Zaten o ara dönem 13 gündür. Ara dönemin bir defa boşluk kabul etmesi mümkün mü?” diye konuştu.

Erdoğan "vekaleten" hatırlatması için de şöyle konuştu:

“Geçin Allah’ınızı severseniz. Ne vekaleti. Böyle bir şey mi olur? Bir defa bunların hepsi ülkenin kendisine yönelik sıkıntılı bir sürecin başlatılması demektir. Bu konuda birçok anayasacının değişik yaklaşımları olabilir, vardır. Ama şu anda bizim elimizde de bizim hukukçularımızın da büyük bir kısmının, hocaların da olduğu gibi… Onlar da diyorlar ki yani mazbata alındığı gün yemin yapılır. Aynı gün ki 28’i, ondan sonra devir teslim. Tüm bu görevler o an düşer.”

KONGREYİ YAPIP, GENEL BAŞKANI SEÇECEK, KÖŞK'E ÇIKANCA BAŞBAKAN OLARAK ATAYACAK
Erdoğan'ın bu sözleri, seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü'nde çıkmadan Partinin Kongresini hemen toplayacağı ve işaret edeceği kişinin Genel Başkan olmasını sağlayacağı şeklinde yorumlandı.

"Genel Başkan ve Başbakan aynı kişi olacak" diyen Erdoğan Köşk'e çıktığında da Genel Başkan seçilen kişiye Hükümeti kurma görevini, yani Başbakanlık görevini verecek.

Erdoğan'ın bu açıklamaları sosyal medyada Gül ve Ekibinin önünü kesme olarak yorumlanmıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.08.2014 17:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
GÜL SANDAL 2014-08-12 05:03:02

tweet butonunuz ni̇ye yok,tweetleyemi̇yorum?