'HEDİYE TÜRK GELENEĞİDİR'

Eski Bakan Egemen Bağış, Meclis Soruşturma Komisyonu'na "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi. Çikolata kutularını kabul eden Bağış "Hediye Türk geleneğidir" dedi.

28 Kasım 2014 Cuma 11:00
'HEDİYE TÜRK GELENEĞİDİR'

 Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Bağış hakkındaki iddiaları araştırmak amacıyla kurulan Soruşturma Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Erdoğan Bayraktar'ın ardından bugün de Bağış, Meclis Soruşturma Komisyonu'na savunmasını verdi.

 
2 SAAT İFADE VERDİ
 
Meclis Soruşturma Komisyonu'nda iki saate yakın şüpheli sıfatıyla ifade veren eski Ab Bakanı Egemen Bağış, Rıza Zarrab'dan kendisine gönderilen çikolata ve takım elbise gönderildiği iddialarını kabul etti. "Hediyeleri aldım. Bunlar beşeri ilişkiler" diyen Egemen Bağış, çikolata kutusu içindeki 500 bin dolar iddiasını ise reddetti. Bağış, muhalefetin "Rıza Zarrab nasıl bir adam" sorusuna ise, hakkında komisyon kurulmasına neden olan gerekçenin dışında kaldığı için kaldığı için yanıt vermedi. Zarrab'ı eşi Ebru Gündeş vasıtasıyla ABD'den tanıdığını söyledi.
 
"İÇTENLİKLE CEVAP VERDİK"
 
Bağış, yaptığı açıklamada, komisyona beyanda bulunmak ve sorulara cevap vermek üzere davet edildiğini ifade etti. 17 Aralık operasyonunda soruşturmaya giren "rüşvet" iddiasını reddeden Bağış, Rıza Zarrab'ın kuryelerince evine yardımcıya bırakılan pakette çikolata veya gömlek gibi bir hediye olduğunu belirterek "Hediye Türk geleneğidir" dedi.
 
Hakkındaki isnat ve iftiralar hakkında komisyona bilgi verdiğini belirten Bağış, "Komisyon üyelerinin soruşturma önergesinde yer alan fiiller ile ilgili tüm sorularına içtenlikle cevap verdik. TBMM'de kurulan bu komisyonun, Türkiye'nin şeffaflaşması, kamuoyu vicdanının tatmin edilmesi ve en önemlisi de üzerimize atılan iftiraların milli iradenin temsilcisi olan Meclisimiz tarafından meydana çıkarılması adına hayırlı olmasını dilerim" dedi.
 
PAKETLERİ KABUL ETTİ
 
Edinilen bilgiye göre, operasyonda tespit edilen kuryelerin teslim ettiği paketlerini doğrulayan Bağış, ancak bunların içinde iddia edildiği gibi para olmadığını söyledi. Tanıdıklarının, tüm milletvekillerine olduğu gibi kendisine de yılbaşı, bayram gibi özel günlerde çikolata, kravat gönderdiklerini savunan Bağış'ın "Hediye Türk geleneğidir" dediği öğrenildi.

ÜÇ AVUKATIYLA GELDİ
 
Yanında üç avukatıyla birlikte ifade veren Bağış, sık sık avukatlarına danıştı ve CHP'li üyelerden gelen birçok soruyu kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili olmadığı gerekçesiyle yanıtsız bıraktı. Bağış'a yöneltilen bazı sorularda da AK Partili üyelerin devreye girerek yanıt verdiği öğrenildi. AK Partili üye, muhalefetin sorusuna "Sözü edilen para çikolata kutusuna sığar mı" diye tepki gösterdi. Alınan bilgiye göre bir muhalefet milletvekillerinin "Adli tıp tapeler montaj değil" diyor anımsatması üzerine Bağış, "Hepsi montaj" demekle yetindi.
 
"ZARRAB'I EBRU GÜNDEŞ'LE TANIDIM"
 
Rıza Zarrab ile eşi Ebru Gündeş aracılığıyla ABD'de tanıştığını açıklayan Bağış, Zarrab'ın hediyesi üzerine teşekkür etmesiyle ilgili "Beşeri ilişkiler içerisinde hediye göndermiş ben de arayıp teşekkür ettim" dedi. Zarrab'ın yakınlarının vize almasına yardımcı olduğunu, ancak bunu pek çok kişi için yaptığını söyleyen Bağış, Zarrab'ın adamları arasındaki telefon görüşmelerinde sözü edilen 500 bin dolar konusundaki sorularla ilgili de "Bunlar benim dışımdaki kişilerin konuşmaları. Benimle ilgisi yok. Vize 500 bin dolar eder mi" karşılığını verdi.
 
KÖYLÜ, CHP'NİN İSTİFA ÇAĞRISINA CEVAP VERDİ
 
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Diğer eski iki bakanın komisyona ne zaman çağrılacağına ilişkin soru üzerine Köylü, henüz davet yapmadıklarını söyledi.
 
CHP'nin, kendisinin görevden çekilmesine yönelik başvurusu ve ihsas-ı rey olarak değerlendirilecek tavır içinde olduğuna yönelik eleştirisine Köylü, şöyle karşılık verdi:
 
"Ne istifası, nereden çıkmış. Hukuktan anlamayan, hukukçu olmayan kişilerin gerçekten hukukun esasını bilmeyen kişiler, ihsas-ı reyin ne olduğu konusunda çok fazla bilgi sahibi olamaz. Hikaye onlar. Onu yazanlar ihsas-ı reyin ne olduğunu biliyorlar mı? Bu komisyonda ihsas-ı reyden bahsedilmeyecekse, en başta ben gelirim. Bu komisyonda ihsas-ı reyde bulunmamış kişilerin en başında ben gelirim, ikinci sırada değil. Benim nasıl komisyon başkanlığı yaptığımı, gitsinler Adalet Komisyonu'ndan sorsunlar, Adalet Komisyonu'nun muhalefet üyelerine sorsunlar. Herkes bilir, nasıl tarafsız davrandığımı, gerisi hikaye."
 
Komisyonun, yürütme yetkisinin kendisinde olduğunu dile getiren Köylü, komisyonu sağ salim, düzgün, usulüne uygun şekilde yürütülmesinin sorumluluğunun da yetkisinin de kendisinde bulunduğunu kaydetti.

"BAŞKA ÇARE KALMADI"
 
Köylü, "Komisyonda verilen bilgilere yönelik olarak komisyonda üyeleri uyardınız mı?"sorusunu, "Ben defalarca söyledim, 'Arkadaşlar, komisyonun çalışmaları dışarı sızıyor, basına sızıyor, basına bilgi veriliyor. Bu suçtur, doğru değildir. Bunun olmaması gerekir. Gizliliğin altında yatan hassasiyetleri korumak bizim görevimizdir' dedim. Bunu kaç kez söyledim. Ama bir yere kadar geldik, ondan sonra başka çare kalmadı. Bu kararı mahkemeden istemek zorunda kaldık" diye yanıtladı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.11.2014 11:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol