' HABUR SÜRECİ AYNEN SÜRECEK'

Başbakan Yardımıcısı Beşir Atalay, 'PKK ile adı konulmamış bir ateşkes var' yönündeki iddialara şok yanıtlar verdi. İşte o açıklamalar...

18 Aralık 2011 Pazar 22:40
' HABUR SÜRECİ AYNEN SÜRECEK'

 Başbakan Yardımıcısı Beşir Atalay, hükümete yönelik eleştirileri yanıtladı. "Şu an hiç bir yer PKK için güvenli değil olmayacak, operasyonlar kesintisiz sürecek" diyen Atalay "Terör örgütü tarafından, 'Devlet bize verdiği sözleri tutmadı, o yüzden yaz döneminde ateşkesi bozduk' gibi şeyler yansıdı. Bunlar doğru mu?" sorusu üzerine, "Hükümetimizin, Başbakanımızın verdiği hiç bir söz yoktu" yanıtını verdi.

Habur sürecinde yaşananları bugün de desteklediklerini belirten Bakan Atalay, "Habur istismar edildi. Dağdakilerin indirilmesi için o çalışmaları yine yapacağız" sözleriyle ikinci bir Habur sürecinin işaretini verdi.
Bir televizyon kanalının canlı yayınında soruları yanıtlayan Beşir Atalay, terörle mücadele konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Terörle mücadelede kurumlar arasında uyumlu bir çalışma yapıldığını, istihbarat paylaşımının üst düzeyde olduğunu söyleyen Atalay, terörle mücadelenin devam edeceğini kaydetti.
Aralıksız devam eden operasyonlarla terör örgütünde ağır bir zayiat olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:
"Şu an, PKK ve terör unsurları için hiç bir yer güvenli alan değil ve olmayacak. Sınır içi, sınır dışı, kırsal kesim, hepsi onlar için güvensiz ve bizim şu andaki çalışmamız aynen bu şekilde devam edecek. Bu günlerde basında falan görüyoruz bazen, 'ismi konulmuş bir ateşkes var' falan diye, biz hiç bir zaman böyle bir kavramı kullanmadık. Güvenlik tedbirlerimiz aynen devam edecek, ediyor. Kış operasyonlarımız da devam edecek, ara vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Şu anda denildiği gibi bir 'görüşmedir, şudur, budur' öyle bir şey söz konusu değil. Tek yönlü uyguladığımız entegre bir stratejimiz var devlet olarak. Sınır ötesi operasyonlardan, KCK operasyonlarına hepsi koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmektedir" diye konuştu.
"PKK ile devletin güvenlik birimlerinin görüşmeler yaptığını biliyoruz. Bu tür görüşmeler yapılıyor mu?" sorusu üzerine Atalay, "Şu anda bizim hiç bir görüşmemiz yok" dedi.
HABUR İSTİSMAR EDİLDİ, AYNEN DEVAM
Gelinen noktada işin geçmişine bakmak gerektiğini vurgulayan Atalay, terörle mücadelede tek yönlü bakış yerine yeni paradigmalar getirdiklerini anlattı. Demokratik açılımla ilgili, istismarın unsurlarını yok etmek için çok ileri adımlar attıklarını, bunun için çok büyük risk aldıklarını söyleyen Atalay, "Attığımız adımları şimdi de savunuyoruz, diyelim ki Habur en çok tartışılan, ben şimdi de savunuyorum. Habur ile ilgili bizim yaptığımız şudur; dağdaki insanı silahını bırakarak indirmek için en ileri adımlar attık. Habur konusunda, o günkü BDP değildi başka partiydi, onlar sözlerinde durmadılar. 'Habur'u istismar etmeyin, istismar ederseniz yürüttüğümüz çalışmalara büyük darbe vurursunuz' dedik, Vurdular da. Biz yapmamız gerekeni yaptık, onlar yanlış yaptılar" diye konuştu.
Dağdakilerin indirilmesi için o çalışmaları yine yapacaklarını ifade eden Atalay, şu anda teslim olmalarla ilgili teşvik edici bir tutum içinde olduklarını ve teslim olanların sayısının çok fazla olduğunu ifade etti. Canlı olarak teslim almanın öncelikli olduğunu ve teslim olanlara büyük bir şefkat gösterildiğini belirten Atalay,"Şu anda inme psikolojisi inişten daha fazla. İnme psikolojisi, fiilen inip teslim olanlardan çok daha fazla, fırsat, imkan olsa daha fazla inecekler" dedi.

SÖZ VERİLMEDİ...
"Terör örgütü tarafından, 'Devlet bize verdiği sözleri tutmadı, o yüzden yaz döneminde ateşkesi bozduk' gibi şeyler yansıdı. Bunlar doğru mu?" sorusu üzerine, Atalay, "Hükümetimizin, Başbakanımızın verdiği hiç bir söz yoktu. Bu işin koordinatörü olarak söylüyorum, bizim hiç kimseyle yapılmış, sağlanmış bir mutabakatımız yoktur. Devletin bazı kurumlarının görüşmeleri vardı. Belki bazı talepler olabilir bir yerlerden, ama bizim kimseye, Başbakanımızın kimseye ne bir taahhüdü ne bir sözü olmuştur. O günlerde yine basında yazıldığı gibi mutabakatlar ve saire öyle şeyler olmamıştır" diye konuştu.

tncyhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol