GÜNDEMİNBE BAŞKANLIK SİSTEMİ VARDI...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Katar dönüşünde gazetecilere konuştu. Gündeminde başkanlık sistemi vardı.

04 Aralık 2015 Cuma 15:02
GÜNDEMİNBE BAŞKANLIK SİSTEMİ VARDI...

 Katar dönüşü uçakta gazetecilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. "Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Başkanlık sistemine hükümet programında yer verilmiş vaziyette. Şu anda tabii ki hükümetin gücü tek başına buna müsait değil. Ama bu, parlamentodaki diğer partilerin desteği ya da anayasa değişikliği için referanduma destek vermeleri halinde, pekala mümkün olabilir. Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli. Zira parlamento bunu başarsa bile işin asıl sahibi millettir."

Cumhurbaşkanı, "Başkanlık sistemi konusunda parlamentoda bir konsensus sağlanamadığı takdirde, partili cumhurbaşkanlığı sayesinde Türkiye mevcut yapısal tıkanıklığını aşabilir mi? sorusunu da yanıtladı. Fransa modeline vurgu yaptı:

"Tabii ki aşar. Zaten bu konuyu gündeme getirmiş olmamın sebebi de, o tıkanıklığın bu yöntemle de aşılabileceğine inanmamdan kaynaklanıyor. Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar sözkonusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman, Fransa'daki sistemin farklı bir versiyonu sözkonusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum" dedi.
CNNTÜRK

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.12.2015 15:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol