GÜL'ÜN HİMAYESİNDE YARIŞMA AÇILACAK

Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan ve Ankara’nın tam merkezi konumunda bulunan Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden ilginç bir iddia ortaya atıldı.

12 Mart 2015 Perşembe 13:35
GÜL'ÜN HİMAYESİNDE YARIŞMA AÇILACAK

 Oda’dan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alışveriş merkezi (AVM) yapılmayacağı, yıkılmayacağı, restore edilerek şehre kazandırılacağı söylenerek bir proje yarışması başlatılacağı duyurulan Saraçoğlu Mahallesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yönetiminde bulunduğu vakıf olan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV)  verildiği iddia edildi.


Kızılay’a birkaç dakika mesafede bulunan Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili tartışmalar dinmek bilmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Tasarım ve Planlama Grubu Başkanı Vedad Gürgen’in İstanbul’da katıldığı bir toplantıda, “Saraçoğlu Projesi Ankara’ya çok değer katacak bir proje ama devam edemiyoruz. Eğer oraya AVM yapılacak olursa da AVM’yi yapan ben de olsam beni de oraya gömün” şeklindeki açıklamasıyla yeni bir tartışma daha başladı.
Tartışmaya dahil olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, Saraçoğlu Mahallesi için bakanlığın yarışma başlatmak için söz verdiği ancak henüz hiçbir adım atmadığı vurgulandı.
‘SARAÇOĞLU MAHALLESİ’ TÜRGEV’E Mİ VERİLECEK?
Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili davaların devam ettiğini hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TÜRGEV iddiasını da gündeme getirdi:
“Saraçoğlu Mahallesi’nin TÜRGEV Vakfına verildiğine dair söylentiler dolaşıyor. Davalarımız devam ediyor, kimseye davalarımızdan vazgeçeriz, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Kaçak Saray’daki mücadelemizden vazgeçeriz demedik. İyi bir şey yapılıyorsa, birlikte elimizi taşın altına koyarız dedik. Söz verdik, sözümüzün arkasındayız. Ancak yanlış bir şey yapıyorsanız, Mimarlar Odası Ankara Şubesi yanlışa yanlış der gereğini yapar. Kimseye diyetimiz yok. Kamu yararına bir mücadele veriyoruz.”
Saracoglu Mahallesi TURGEV'e verildi' iddiasi
Candan, Bakanlık bürokratı Gürgen’in AVM olursa beni oraya gömün’ şeklindeki sözleriyle ilgili olarak, “Saraçoğlu Mahallesi bizim için çok değerli, bakanlık bürokratının basına yansıyan sözleri inandırıcı değil, bakanlık adına kamuoyu önünde verdiği sözleri bile tutamayacak durumdalar. Gömülmesine gerek yok, kamuoyu önünde verdikleri sözleri tutsunlar” dedi.
ABDULLAH GÜL’ÜN HİMAYESİNDE ‘YARIŞMA’ AÇILMASI KARARLAŞTIRILDI
Saraçoğlu Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilmesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve lojmanlarda oturanlar tarafından yargı sürecine taşınmış ve karar iptal edilmişti. İkinci kez riskli alan edilen Saraçoğlu Mahallesinin davası devam ederken, bu kez de lojman statüsü kaldırılarak Maliye Bakanlığı’na devredilmişti. Lojman statüsünün kaldırılması kararı da Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ankara Ticaret Odası, Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceğinin katılımcı bir yöntemle belirlenmesi için “Saraçoğlu geleceğini arıyor fikir proje yarışması” açılması için kamuoyu önünde söz vermişlerdi. Ancak yarışma bakanlık tarafından bir türlü açılmadı. Geçtiğimiz günlerde de halen mahallede ikamet eden vatandaşlara ‘tahliye’ kararı çıkarıldı. Mahkemeden boşaltma için yürütmeyi durdurma kararı alındı, tahliye bir süre ertelendi.
YAVUZ AKENGİN | ANKARA (CİHAN)

CİHAN





Son Güncelleme: 12.03.2015 13:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol