GÜLEN'E TAKMIŞ DURUMDA!

Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki gündemini aktaran Hürriyet muhabiri çarpıcı iddialarda bulundu. Amerikalı yetkilinin, Gülen konusunda Erdoğan'ın tutumu için 'obsesif' tanımını kullandığı belirtildi.

28 Eylül 2014 Pazar 13:55
GÜLEN'E TAKMIŞ DURUMDA!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarını Beyaz Saray ve Pentagon kaynaklı çarpıcı kulislerle ile köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Tolga Tanış "New York'un özeti"ni yazdı.

Erdoğan'ın ABD'de IŞİD değil Fethullah Gülen ve cemaati önceleyen bir diplomatik arayış içinde olduğunu ve bunun bir Amerikan yetkili tarafından "obsesif" (takıntı) olarak yorumlandığını kaydeden Tolga Tanış "Normalde basınla konuşmaktan hoşlanmayan önemli bir Amerikalı yetkilinin, Gülen konusunda Erdoğan'ın tutumu için ilk kez böyle bir tanımlama kullanması dikkat çekici." notunu düştü. AK Parti ile Beyaz Saray'ın gündemlerinin farklı olduğunu yazan Tanış, Erdoğan ve Türk hükümeti için tehditin IŞİD değil Gülen ve Rojava Kürtleri olduğunu yazan Tanış ABD'nin önceliğinin ise kesinlikle IŞİD olduğunu vurguladı.
 
İşte Tanış'ın yazısındaki ilgili bölüm:
 
"ERDOĞAN GÜLEN'İ TAKINTI HALİNE GETİRDİ"
Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey cuma günü çok açık söyledi halbuki. Erdoğan'ın güvenli bölge fikri için "Şu andaki harekât planımızın parçası değil" dedi. Geçen hafta görüştüğüm Pentagon Sözcüsü John Kirby de, Erdoğan'ın Türkiye'ye dönerken yanındaki gazetecilere bahsettiği Suriye'ye kara harekâtı düzenlenmesi düşüncesi için "Bizim ortak olacağımız en önemli kara kuvvetleri Iraklı ve Suriyeli" diyerek, o kapıyı baştan kapattı. Ki Amerikalı bir yetkili böyle önemli bir konuda bir fikir beyan ettiğinde bunun arkasında uzun istişare olduğunu ve Erdoğan'ın sözleri gibi bir gün öyle, bir gün böyle olmayacağını bilin. Nitekim, Erdoğan'ın "Askeri destek de veririz" açıklamasından sonra Amerikalıların BM toplantıları için üs seçtiği, Waldorf Astoria Oteli'nin 24. katındaki merkezde üst düzey bir yetkiliyle konuşuyorduk. Erdoğan'ın açıklamasını sordum. "Bir destek sözü verdiğini okudum. Ama ortada ne çok Fethullah Gülen konusu var. (Erdoğan) Bu konuyu takıntı haline getirdi (obsessed)" diye cevap verdi. Normalde basınla konuşmaktan hoşlanmayan önemli bir Amerikalı yetkilinin, Gülen konusunda Erdoğan'ın tutumu için ilk kez böyle bir tanımlama kullanması dikkat çekici.
 
ERDOĞAN İÇİN ASIL TEDİT IŞİD DEĞİL, KÜRTLER VE GÜLEN!
Sorun aslında şu: IŞİD konusunda ucu bir yere varması güç gözüken pekçok laf var Türk tarafında. Ama eylem yok. Ve yapılanlara, izlenen politikaya baktığınızda, Fethullah Gülen ve şimdi Kobani'de IŞİD'in savaştığı Kürtler, sanki Türk Hükümeti için IŞİD'e göre daha öncelikli tehditler. Amerikalılar için ise IŞİD birinci sırada. Yoksa Türklerin baştaki söylemini doğru kabul edersek, rehineler serbest bırakıldığına göre artık somut bir şey belirmesi gerekiyordu, değil mi. Ama olmuyor. Ve iş, Erdoğan tarafından kilitlenmesi muhtemel gözüyen bir pazarlığa dönüştürülüyor. Kürtler var, Kuzey Irak'tan kaçak petrol getirenler var, AKP'ye yakın sivil toplum örgütlerinin oralardaki faaliyetleri var. Var oğlu var. İki hafta önce Türkiye'nin IŞİD'e karşı harekete geçme konusundaki isteksizliğinin sadece rehineler yüzünden olmadığını anlatmaya çalışmıştım. New York'tan sonra hâlâ aynı fikirdeyim.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.09.2014 13:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol