GÖZLER DİYARBAKIR'DA...

Türkiye'nin gözü, Abdullah Öcalan'dan gelecek mesajın okunacağı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında... Yüzbinlerce kişinin katıldığı kutlamada, mesajı iki BDP'li vekil okuyacak

21 Mart 2013 Perşembe 10:58
GÖZLER DİYARBAKIR'DA...

 42’si il merkezi toplam 130 yerde yapılan kutlamaların ardından bugün gözler Diyarbakır’da... Kentte yapılacak Nevruz kutlamalarının finali, çözüm süreci ve İmralı görüşmeleri nedeniyle farklı bir anlam da ifade ediyor.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE OKUNACAK
İmralı'dan Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mesaj Türkçe ve Kürtçe olarak; BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından okunacak. İki isim, İmralı'ya giden son iki heyette yer almıştı. 
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, partili vekillerle Nevruz'a hazırlık fotoğrafını Twitter'dan paylaştı
5 SAYFALIK MEKTUP
Diyarbakır’da bugün yapılacak Nevruz kutlaması, barış süreci için bir dönüm noktası. İmralı görüşmeleri sürecinde Abdullah Öcalan’dan beklenen geri çekilme çağrısı ve silah bırakmayla tamamlanacak yol haritası, bugün Diyarbakır’daki kutlamada okunacak. Öcalan’ın tarihi çağrısını içeren mektup 5 sayfa. Mektup, MİT ve bakanlık üzerinden BDP’ye ulaştırıldı. Mektubun okunmasıyla, 3 basamaklı yol haritasının ilk basamağına resmen adım atılmış olacak. Öcalan, süreçle ilgili detayları ve görüşlerini paylaştıktan sonra PKK’ya net mesaj verecek: 
- Hemen çatışmasızlık ilan edin. 
- Çatışmasızlığın ilanıyla birlikte Türkiye’deki 4 bine yakın PKK’lının sınır dışına çekilmesi de başlayacak. 
- Bu sürecin fazla uzamadan 3 ay içinde tamamlanması istenecek. 
POLİSE 5 BİN KİŞİLİK DESTEK 
Diyarbakır’da Nevruz kutlamasının yapılacağı Nevruz Parkı’nda gruplar toplanmaya başladı. Nevruz Parkı’nda aralarında BDP’nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla parka gelen vatandaşlar, bir kilometre mesafedeki güvenlik noktalarında polis tarafından üst araması yapıldıktan sonra alana alınıyor. 
Kürtçe ve Türkçe, "Nevruz kutlu olsun" yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi güvenlik noktalarından vatandaşların geçişi sırasında polise destek veriyor. Emniyet Müdürlüğü’nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince de denetleniyor. Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleştirildi. 
500 AKREDİTE GAZETECİ
Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır’a gelen yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi. Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de Nevruz Parkı’na gelerek incelemelerde bulundu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Güven, zabıta ekipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, ikram edilen çayı içti. 
Güven, polislerin alana bıçakla girmek isteyen bir kişiyi gözaltına aldıklarını belirtmesi üzerine, "Vatandaşın huzurunu bozacak tüm olaylara karşı tedbir alın" talimatını verdi. Bu arada Güven, alandan ayrılırken davul zurna çalan ekiplere para verdi. Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz’a ilişkin afişler asıldı. Alanda toplanan gruplar müzik eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı. 
YOĞUN HAZIRLIK PROGRAMI 
Bağlar ilçesinde kapalı alanı 136 bin metrekare olan Nevruz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu düzenleme komitesince gerçekleştirilecek olan Nevruz kutlaması için yoğun bir hazırlık yapıldı. İşte notlar:
— Kutlamanın yapılacağı alanı düzenleme çalışması için yaklaşık 500 kişi çalıştı.
— Alana girişler başladı... Etkinlikler 16.00’ya kadar devam edecek.
— Alanda, sahne, protokol ve gazeteciler için oluşturulan platform önü rengarenk boyandı.
— 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamaların asıldığı alana, Nevruz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi. 
— Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince denetlenecek.
— Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleşti. 
— Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve bağlı kurumlarına, ilk defa Kürtçe 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamalar asılırken, kentin farklı yerlerindeki panolara da Nevruz ile ilgili afişler asıldı
— Çok sayıda televizyon kuruluşunun canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 500 gazeteci akreditasyon yaptı. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol