GENELEVLER KAPATILSIN!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, genelevlerde çalışan kadınların durumunu tespit etmek amacıyla seks işçilerinin temsilcileriyle görüştü.

14 Aralık 2013 Cumartesi 11:25
GENELEVLER KAPATILSIN!

  işçilerinin temsilcileriyle görüşen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, “Genelevler kapatılsın, çalışanlara tazminat verelim, mağduriyet giderilsin” önerisinde bulundu. Temsilciler ise “Güvenlikli ortam önceliğimiz” diyerek genelev sayısını artırılmasını istedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, genelevlerde çalışan kadınların durumunu tespit etmek amacıyla işçilerinin temsilcileriyle görüştü. Bakanlık, “Genelevlerin kapatılması halinde çalışanlara tazminat verilmesi, mağduriyetlerini giderir mi?” diye sordu. Kırmızı Şemsiye Derneği ise sorunun bu yolla çözülemeyeceğini savundu. Dernek Başkanı Kemal Ördek ise, kapatma yerine genelev sayısının artırılması önerisinde bulundu. Bakanlığın genelevlerde çalışan kadınların durumuyla ilgili bir çalışması bulunduğunu söyleyen Ördek, “Beni de geçtiğimiz aylarda Bakanlığa davet ettiler. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nde bir görüşme yaptık” dedi. Ördek, Hürriyet’e şunları söyledi: “Dernek olarak Türkiye’deki 10 genelevde 68 kadınla görüştük. Yetkililer bize ‘Genelevleri kapatırsak, orada çalışan kadınlara tazminat ya da ev verirsek o kadınları kurtarabilir miyiz? diye sordu. Yani bu bir düşünce.”

1999'DAN BERİ GİRİŞ YOK

“Biz de 2001’deki çalışmada 3 bin kadının genelevde çalıştığını ancak o dönemde Türkiye’de 56 genelev bulunduğunu, o günden bu yana Antalya, Aydın, Afyon, Antakya, Ankara, Bursa, Balıkesir’deki ve İstanbul Karaköy’deki genelev içerisinde bulunan 6 evin kapandığını, 1999’dan bu yana geneleve kadın alınmadığını ve kadın sayısının yarı yarıya düştüğünü anlattık. Dışarda kalan kadınların sokakta çalışmaya başladığını söyledik. Bir soru önergesine yanıtta, genelevdeki en genç kadının 31, en yaşlı kadının 60 yaşında olduğu belirtildi. Yani ortalama yaş 43 ve 40 bin kadın genelevlere giriş için yaptığı başvuruyu bekliyor. Genç kadınlar, bu evlere hukuki yollarla girmek istiyorlar, ancak çoğu giremiyor.”

100 BİN KİŞİ MAĞDUR

“Asıl sorunun dışardaki yaklaşık 100 bin işçinin mağduriyeti olduğunu belirttik. Onlara genelevleri kapatmak yerine sayısını artırın, dışardaki işçilerinin güvenli ortamda, sağlıklı biçimde çalışmasını sağlayın önerisinde bulunduk. Bir rapor hazırlandı ve Bakan’a sunuldu. Bu çalışmanın ayrıntılarını biz de istedik. Onlara bir mektup da gönderdik. Ancak ne yazık ki bize dönüş yapmadılar.”

BAKANLIK: BİZ DiNLEDiK

Bakanlık yetkilileri konuyla ilgili “Sivil toplum kuruluşlarından zaman zaman farklı görüş ve öneriler geliyor. Biz dinliyoruz. Bu konuda bir çalışmamız bulunmuyor” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.12.2013 11:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol