'FRANSA BU YASAYI UYGULAYAMAZ'

Eski Dışişleri Bakanı Yakış, Fransa'da yürürlüğe girmesi beklenen 'soykırım yasası'nın uygulanamayacağını ileri sürdü. İşte Yakış'ın görüşü...

22 Aralık 2011 Perşembe 14:42
'FRANSA BU YASAYI UYGULAYAMAZ'

 'Ermeni soykırımı'nı inkar edenlere ceza getiren yasayı yorumlayan eski Dışişleri bakanı Yaşar Yakış, bu taslağın Fransa yasalarıyla çeliştiğini söyledi.

Yakış, yasa teklifini kaleme alan Marsilya milletvekili Valerie Boyer'nin konuşmasında gönderme yaptığı AB yasasının çelişki yarattığını dile getirdi.
Yasanın Fransa’da hukuki boşluk yaratacağını dile getiren Yakış, NTV canlı yayınında şunları söyledi: "Soykırımı cezalandırmak ile tanımak arasında bir fark var. 2001 tarihli bir yasa var o yasa müeyyidesi olmayan bir yasaydı. 'Fransa 1915 olaylarını soykırım olarak tanır' diyordu. Bir çeşit irade beyanına benziyordu. Şimdi ise Avrupa Birliği’nin kabul ettiği çerçeve yasaya da atıfta bulunmak suretiyle kendi içinde çelişkiye düştü. Fakat farkında değil. Çerçeve yasasını Fransa kabul ederken şu şartı ileri sürmüştü; 'Ben bu çerçeve yasayı kabul ediyorum ve onu kendi ulusal yasalarıma yansıtacağım ama bir soykırımın inkarını cezalandırabilmem için onun uluslararası bir mahkeme tarafından soykırım olarak tanınması gerektiği şartını ileri sürüyorum' demişti. Dolayısıyla eğer bu yasa geçerli olursa Fransa’da iki ayrı yasa arasında boşluk doğacak. Eğer Fransa’nın Avrupa Birliği’ne karşı yüklendiği bir taahhüt geçerli olursa şimdiki yasa çıksa dahi sözde Ermeni soykırımını inkar cezalandırılamaz. Çünkü Fransa Avrupa Birliği’ne diyor ki; 'Benim bir soykırımı cezalandırabilmem için o olayın bir uluslararası mahkeme tarafında soykırım olarak tanımlanmış olması gerekir.'


Bir Türk veya başkasının '1915 olayları soykırım değildir' diye mahkemeye götürüldüğü zaman cezalandırılmasının mümkün olmayacağını dile getiren Yakış, "Buna mukabil 2001 yasası '1915 olayları soykırımdır' diyor. Bu ön plana çıkarılırsa o zaman cezalandırılabilir. Fransa’da bu kanun çıktıktan sonra iki Fransız kanunu birbirine aykırı şeyler söylemiş olacak" diye konuştu.

NTV





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol