FLAŞ! İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ!

Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Reuters haber ajansı, Netanyahu'nun Mavi Marmara Baskını için Türkiye'den özür dilediğini ve Erdoğan'ın da bu özrü kabul ettiğini açıkladı. Tüm bu gelişmeler akıllara "İsrail, Gazze ablukasını kaldıracak mı?" sorusunu getirdi

22 Mart 2013 Cuma 17:27
FLAŞ! İSRAİL ÖZÜR DİLEDİ!

 ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Netanyahu'nun Mavi Marmara olayı nedeniyle Erdoğan'dan özür dilediğini söyledi. ABD'li yetkiliye göre; Başbakan Erdoğan da Netanyahu'nun özrünü kabul etti. Ayrıca Netanyahu, Mavi Marmara Baskını'nda ölenler için tazminat ödeyeceğini de açıkladı. Başbakanlık kaynakları da İsrail'in özrünü doğruladı.
Tüm bu gelişmelerin ardından İsrail, Gazze ablukasını kaldırdığını da açıkladı.
Mavi Marmara Baskını 31 Mayıs 2010'da gerçekleşmişti.

MAVİ MARMARA BASKINI NASIL OLDU?
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yaptığı müdahale olarak tarihe geçti. Olay; gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmının öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlandı.
İsrail savaş gemileri, uluslararası sularda seyretmekte olan yardım gemilerinden, rotalarını Aşdod'a çevirmesini istemiş; fakat yardım gemileri bu talebi reddetmişti. İsrailli kuvvetler bu cevaptan sonra gemilere denizden ve havadan komando çıkarttı.
Altı gemiden beşi, büyük bir olay olmadan İsrail tarafından ele geçirildi. 9 yolcu Komorlar bandıralı ve 800 yolcusu bulunan  Mavi Marmara'ya çıkan İsrailli komandolar tarafından öldürüldü. Saldırıda 10 İsrail Savunma Kuvvetleri komandosu ve yaklaşık 60 aktivist yaralandı.
OBAMA: TELEFONDA GÖRÜŞTÜLER
ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.
Obama açıklamasında, "Umarım, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi ilişkileri derinleştiriyor" dedi.
İsrail'deki iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ürdün'e geçen ABD Başkanı Barack Obama'dan "son dakika" bombası geldi.
ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.
ABD'nin Türkiye ve İsrail ilişkilerine verdiği önemin altını çizen Obama, "Bölgesel barış ve güvenlik açısından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.
'DERİN İŞBİRLİĞİ' VURGUSU
Obama açıklamada, "Görüşmenin iki lider arasında bu ve diğer birçok mücadele ve fırsat konusunda daha derin işbirliği sağlayacağından umutluyum" dedi.
EN SON TEMAS VAN DEPREMİNDE
Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti.
Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında en son 2011'deki Van depreminde bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti.
Van depreminde Erdoğan'ı arayan Netanyahu, geçmiş olsun dileğinde bulunmuş ve yardım teklifinde bulunmuştu.



İsrailden özür ve tazminat!

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol