EŞİ İLE TARLADA ÇALIŞIYORLAR...

Toprak yoldan gidilen mütevazi bir çiftlik evinde yaşayıp, 1987 model bir Vosvos'a binen eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, Türkiye'de

30 Ekim 2015 Cuma 09:26
EŞİ İLE TARLADA ÇALIŞIYORLAR...

 Dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak anılan Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica eşi ile birlikte Türkiye'ye geldi.

Türk Hava Yolları’na ait uçakla saat 23.55’de Paris’ten İstanbul’a gelen Jose Mujica’yı Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa tarafından karşılandı.
CHP'LİLER KONUK EDECEK
Mujica ve eşi daha sonra havalimanından ayrılarak konaklayacağı otele hareket etti. Mujica’nın Türkiye'de kalacağı 10 gün boyunca CHP'li bazı belediyeler tarafından konuk edileceği öğrenildi. Jose Mujica ayrıca CHP’yi de ziyaret ederek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşeceği öğrenildi.
MAAŞINI YOKSULLARA BAĞIŞLADI
Jose Mujica yalın yaşam tarzı ve 12 bin dolara denk gelen aylık maaşının yüzde 90’ını bağışlaması ile "dünyanın en yoksul devlet başkanı" olarak nitelendiriliyordu. Mujica, bağışlarını, yoksulların ve küçük girişimcilerin faydalanabileceği kurumlara yapıyordu. Bağışlardan sonra elinde kalan maaşı, Uruguay’daki aylık ortalama maaş olan 775 dolara denk düşüyordu. 
Uruguay’da resmi görevliler için mal varlığı beyanında bulunmanın zorunlu olması nedeniyle, Mujica, 2010 yılında varlığını da açıklamıştı.O dönemde 1800 dolar olan mal varlığı, Volkswagen’in 1987 model bir Beetle modeliyle eş değerdeydi.
ÇİFTLİK EVİNDE YAŞIYOR
Mujica, Uruguay devletinin liderlerine tahsis ettiği lüks konutta yaşamaktan kaçınmış, karısının başkent Montevideo'nun hemen dışında bulunan ve toprak bir yoldan ulaşılabilen çiftlik evinde kalmayı tercih etmişti. Başkan ve karısı, birlikte tarlada çalışıyor, çiçek yetiştiriyorlar. Güvenliği ise sadece iki polis memuru ve üç bacaklı Manuela adlı köpek sağlıyor.
“HAYATTA HAFİF OLMAK, BAGAJSIZ OLMAK DAHA FAKİR OLMAK DEĞİLDİR, ÖZGÜR OLMAKTIR"
Jose Mujica, “Halkın büyük çoğunluğu gibi yaşamaya çalışıyorum çünkü karar veren halktır. Çoğunluğun daha iyi yaşadığı gün belki biz de daha iyi yaşarız ve daha fazla harcarız. Hayatta en güzel şey özgürlüktür. Sevdiğimiz şeyleri yapabilmek için, özgür olmak daha fazla vakte sahip olmak demektir. Yoğun bir hayatım büyük bir evim ve hizmetçilerim olursa bunlara dikkat etmek için çok çalışırım. Bu nedenle de daha az özgür olurum. Benim işlerime dikkat etmesi için başkasını görevlendirirsem bu kez de onun vaktini çalmış olurum. Bu nedenle hayatta hafif olmak, bagajsız olmak daha fakir olmak değildir, özgür olmaktır. Bu çok mazisi olan şehri tanıdığım için, İstanbul ve Türkiye'yi tanıdığım için size çok teşekkür ederim. Dünya siyasetinden pek anlamıyorum zaten Güney Amerika siyaseti beni delirtiyor" dedi.
"BİZİ BİRLEŞTİREN PROGRAMLA ORTAYA ÇIKTIK, BİZE RAHAT GELEN PROGRAMLA DEĞİL."
Mujica, “15 yıldır hükümette olan bir parti değil, 20 gücün birleşiminde olan bir parti, 40 yıllık tarihi var. Bizi ortak bir disiplinle eşleştiren ortak bir programı var. Kendi aramızda da çok farklılıklarımız var. Ama bir karar aldığımızda, hayatına dikkat eden bir insan gibi birliğimize dikkat ediyoruz. Bizi birleştiren güçlü sektörlerden daha ziyade, bizi birleştiren güçlü birlikteliğimizdir. Çünkü biz bir alternatif yarattık ve sadece beyan olmayı bıraktık. Bize bu dönemde ihtiyacımız olan, bizi birleştiren programla ortaya çıktık, bize rahat gelen programla değil. Büyük bir sabırla tuğla tuğla inşa etmeyi ve böylelikle depremi önlemeyi öğrendik. Ne zaman yapabilirseniz Uruguay'a gelin. En kötüsü, çok lezzetli bir et yiyeceksiniz ve şarabımız çok güzeldir" şeklinde konuştu. 
“14 MİLYONLUK BİR ŞEHİR, URUGUAY'IN TAMAMINDAN DAHA KALABALIK"
Mujica'nın eşi Lucia Topalansky'de kısa bir konuşma yaparak, “Bizim için hızlı olduğunuz kadar yavaş ta olsa iş birliğiniz çok önemli. .. Avrupa ve Asya'da olan kitaplardan tanıdığımız bu şehri tanıma fırsatı yaratıldığı için teşekkür ederiz. Ben çok uzun süre mimarlık okudum ve çok önemli binalardan birisi Ayasofya'dır. Şimdi onu yakından tanıma fırsatım olacak. Bizim için 14 milyonluk bir şehir, Uruguay'ın tamamından daha kalabalık. Bu nüfus farkına rağmen iyi bir dostluğumuz olacaktır. İnşa alanında çalışan işçilerle tanıştık. Tercümanımız yoktu ama işaret dili ile anlaştık" dedi. Konuşmaların ardından CHP Milletvekili Şafak Pavey, Mujica'ya kitabını imzalattı.
"GÖÇ EDENLER ŞU ANDA ALMANYA VE İSVİÇRE'YE GÖÇ ETMEK İSTİYOR VE DAHA FAZLA KAZANMAK İSTİYORLAR."
“Jose Mujica daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin “Suriyeli çocukları evinize alacağını belirtiliyor. Mülteci krizi konusundan ne düşünüyorsunuz"sorusuna Mujica şöyle yanıt verdi:
“Ben evime Suriyeli çocukların geleceği haberinin nereden çıktığını bilmiyorum. Bizim şu an yaptığımız şudur; bir tarım meslek okulu açtık ve şu anda yapacağımız bunu desteklemeye yönelik olacaktır. Ben ve eşim gençken dünyayı düzenlemeye çabalıyorduk. Çok mahkum yattık ve çocuğumuz olmadı. Çocuklarımız bizim semtimizdeki çocuklardır. Biz ölünce de mallarımızın onlara kalmasını istiyoruz ki onlar da yine semtimizdeki çocuklara yardım etsin. Bir dönemde Suriye'den göçü Güney Amerika'ya desteklemek istedik. Göç edenler genelinde fakir değildiler çünkü fakirlerin göç edecek paraları yoktu. Güney Amerika'ya fakir gelmek istemediler, Avrupa'ya zengin gitmek istediler. Düşlerinde hep yeni dünya vardı. Ve kültürel olarak da bizim Amerikamız'da dayanmakta biraz zorlanıyorlar. Artık, Türkiye, Lübnan, İtalyan eski göçmenleri gibi değiller. Göç edenler şu anda Almanya ve İsviçre'ye göç etmek istiyor ve daha fazla kazanmak istiyorlar. Amerika'da çok acı çekiyorlar. Bu dünya her şeyi değiştirdi."
“SİYASET PARA BİRİKTİRMEK İÇİN DEĞİLDİR"
Mujica, Türkiye ziyareti kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmede hangi konuların gündeme geleceğine ilişkin soruya ise “Özel konularım yok gündemde olan. Sadece arkadaşlığımı geliştirmek istediğim bir ülkeye saygı ve hürmetim var" dedi.
Mujica gelirinin yüzde 90'nın başladığının hatırlatılması üzerine ise, “Yaşamak için az şeye ihtiyacımız var. Bildiğim kadarıyla para ve zenginlik diğer dünyaya götürülemiyor. Yaşama bayılıyorum, onu satın alamazsınız ve elinizden gidiyor. Ülkemi ve halkımı çok seviyorum. Ben gidince geriye onlar kacak ve mücadeleye devam edecekler. Parayı çok sevenlerin sanayi ve ticaretle ilgilenmesini ve bunun vergisini ödemeleri gerektiğini düşünüyorum. Siyaset para biriktirmek için değildir. Halka hizmet ederek kendini mutlu hissetmek içindir. Basit olmaktır ve halk gibi olmaktır, sıradan bir vatandaş gibi olmaktır" ifadelerini kullandı.
Koza İpek Grubu'na kayyum atanması sorusu üzerine Mujica şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ben uzak bir ülkeden geliyorum ve Türkiye'nin sorunlarına karışmam doğru olmaz. Fikrim olabilir ama başkasının evine girmek isteme çünkü benden farklı düşünenleri gücendiririm. Benim ülkemde fikir özgürlüğü var ama aynı şekilde farklı fikirlere saygı duyma zorunluluğu da var. Ben de bu nedenle tüm Türkiye'deki fikirlere saygı duymak zorundayım. Çünkü ben yarın gidiyorum ama sorunlar burada kalacak. Türklerin sorunun iyi veya kötü bir şekilde Türkler halletmelidir. Bu da halkın kendi kararlılığıdır."
TÜRKİYE'DE YOĞUN PROGRAM
Mujica, CHP Yerel Yönetimler Başkanlığı'yla Odunpazarı Belediyesi, Şişli Belediyesi, Konak Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi ve DİSK'in ev sahipliğinde Tekin Yayınevi'nin konuğu olarak Türkiye'ye geldi. 9 gün boyunca Türkiye'de olacak olan Mujica çeşitli etkinliklere katılacak. Mujica'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi de bekleniyor.
Gülseli KENARLI - Cemal KÖYÜK - İdris TİFTİKCİ
İbrahim YILDIZ/İstanbul

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.10.2015 14:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol