Erdoğan'dan Yeni Talimat!

Saray, AKP oylarında düşüş eğiliminin sürmesi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne makyaj yapılması formülünü gündemine aldı.

10 Şubat 2020 Pazartesi 14:00
Erdoğan'dan Yeni Talimat!

İktidar partisinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarında yaşanan düşüşün durdurulamaması, Saray’ı harekete geçirdi. Saray’da kurulacak bir komisyonla, mevcut sistemde bazı değişiklikler yapılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

Söz konusu çalışmanın temelinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sistemin daha da güçlendirilmesini istemesi ve sisteme yönelik eleştiriler ortadan kaldırılmadan bir erken seçime sıcak bakmamasının yer aldığı öğrenildi.

Bu kapsamda söz konusu komisyonun, muhalefetin desteğinin alınması için de değişiklik tasarısına bazı özel maddeleri de ekleyeceği ve değişiklik için zemin ve zaman yoklanacağı belirtildi.

YÜZDE 40+1 FİKRİNİN PERDE ARKASI

Partili kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde değişikliler yapılmasının yerel seçimlerden bu tarafa iktidarın gündeminde olduğunu vurgularken, AKP’li eski bakan Faruk Çelik’in bir süre önce Cumhurbaşkanı seçilme barajının yüzde 40+1’e çekilmesi fikrini ortaya atmasının arkasında da Saray’ın sisteme yönelik değişiklik düşüncesinin olduğu kaydedildi. Yapılacak değişikliklerin ise, komisyonun çalışmalarına başlamasından sonra somutlaşacağı belirtildi.

ERDOĞAN MHP’YE BAĞIMLI KALINMASINDAN RAHATSIZ

AKP’nin yerel seçim yenilgisinin ardından parti bünyesinde olumsuz hareketlenmeler yaşandığını hatırlatan partili kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP’ye bağımlı kalınmasından rahatsız olduğunu ve yeni parti hareketlerinin iktidarı üzerinde risk oluşturmasını istemediğini belirtti.

Diğer yandan değişiklik fikrinde, AKP tabanındaki tepki ile birlikte, muhalefetin tek adamlık ve TBMM’nin pasifize edildiğine yönelik eleştirilerin seçmende karşılık bulmasının tetikleyici olduğu ifade edildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.02.2020 14:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol