ERDOĞAN İÇİN ŞOK RAPOR

Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla “7 Haziran'da neden kaybettik?” sorusunun cevabı aranmıştı. Hazırlanan 31 sayfalık ‘Kırmızı Rapor'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibiyle ilgili çok çarpıcı tespitler yer aldı.

07 Ekim 2015 Çarşamba 10:20
ERDOĞAN İÇİN ŞOK RAPOR

 Nokta Dergisi'nin içeriğini yayınladığı raporun her satırında açık ya da ima yoluyla Erdoğan ve adamlarının hatalarına işaret ediliyor. Raporda, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim sürecinde gerçekleştirdiği mitingler ve konuşmaları üzerinden seçime müdahil olduğu ve kutuplaştırıcı üslup kullandığı yönünde oluşturulan algının bertaraf edilememesi, Başbakan'ın by-pass edildiği izlenimi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışmaları' sorun olarak sıralandı.

 
ERDOĞAN'A ‘SORUN' DENİLDİ
 
Rapordaki bir başka dikkat çeken tespit ise iktidar nimetlerinden faydalanmak isteyenlerin teşkilatlarda öne çıkarılması, yanlış işlere bulaşanların partiden uzaklaştırılmamasıyla ilgili oldu. Raporda AKP'nin içine düştüğü durum şöyle özetlendi:
 
- Gurur kibir menfaatçilik öne çıktı
 
- AKP'li diye liyakatsiz bürokratlar kritik yerlere atandı
 
- Yolsuzluk yapanlar sahiplenildi; 4  bakan Yüce Divan'a gönderilmedi
 
- Bakara makara sözleri ödüllendirildi
 
ÇÖZÜM SÜRECİ YANLIŞLARI SIRALANDI
 
AKP Raporunda çözüm süreciyle ilgili kamuoyunun büyük bölümü tarafından dillendirilen eleştirilerin aynen yer alması da göze çarptı. Raporda “Bölgede otorite boşluğunu engelleyecek tedbirler hayata geçirilmedi. PKK dışındaki unsurlar; özellikle de dindar kesim hiç muhatap alınmadı. Bu süreçte KCK, örgütlenme ve faaliyetlerini derinleştirme adına hiçbir zaman olmadığı kadar meydan buldu” ifadesi kullanıldı.
 
MİLLET AKP'YE MECBUR DEĞİL
 
Seçim öncesindeki durum için “13 yıllık uzun süreli iktidar sonucunda oluşan aşırı güven ve buna dayalı ‘Türkiye ve millet bize mecbur' kanaatinden beslenen ciddiyetsizlik, AK Parti mağdurların partisi iken mağrurların partisi oldu” tespiti yapıldı. Seçimden sonra da özeleştiri yapılmadığı vurgulanarak; “Suçun başka yerde aranması, AK Parti'ye oy vermeyenlerin nankörlükle suçlanması, ‘Millet dersini almıştır' söylemine sığınılması” sorun olarak açıklandı.
 
DAVUTOĞLU AĞZINDAN KAÇIRDI!
 
Başbakan Davutoğlu önceki gün, TV'de koalisyon tartışmalarını değerlendirdi, sürpriz bir ifade kullandı. “Tek başına iktidar ümit ediyoruz” sözlerine rağmen Davutoğlu 1 Kasım'ı kastederek; “Bahçeli reddettiği teklifle karşı karşıya kalacak” dedi. Bu sözler; “Davutoğlu da koalisyona hazırlanıyor” şeklinde yorumlandı.
 
RAPOR NASIL HAZIRLANDI?
 
Raporun sunuş bölümünde verilen bilgiye göre, 81 ilde 40 kişilik gruplar ile 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirilen çalıştaylar yapıldı. Çalıştay yapılan illerde toplam 243 raportör görev aldı. Tüm görüşmeler kayıt altına alındı. Türkiye genelinde 3 bin 240 katılımcı ile 334 görevli-uzman yani toplam 3 bin 574 kişinin görüşleri alındı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.10.2015 10:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol