ELEKTRİĞİ KİM KESTİ?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, oy sayımı sırasındaki elektrik kesintileriyle ilgili trafolara giren kedileri işaret ederken, Türkiye’nin önemli elektrik dağıtım şebekelerinin Başbakan Erdoğan’a yakın iş çevrelerine ait olması kafaları karıştırıyor

03 Nisan 2014 Perşembe 11:37
ELEKTRİĞİ KİM KESTİ?

 Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 30 Mart yerel seçimlerinde oy sayımı ve sayımı tamamlanan sandıkların seçim kurullarına teslimleri sırasında yaşanan elektrik kesintilerini “Trafolara kedi girmiştir” şeklinde açıklarken, elektrik kesintilerinin yaşandığı kentlerdeki enerji dağıtım ağlarının Başbakan Erdoğan’a ve AKP’ye yakın iş çevrelerine ait olması dikkat çekiyor.

BirGün Gazetesi'nde, sosyal medya, siyasal partilerin açıklamaları ve basın yoluyla edinilen bilgilere göre, Türkiye’de 30 Mart akşamı ve daha sonra tartışmalı sandıklarda ertesi günlere uzayan oy sayımları sırasında 20’den fazla kentte elektrik kesintileri meydana geldi. Elektrik kesintileri en yoğun olarak büyükşehir belediye başkanı seçiminin CHP’li Mansur Yavaş ve AKP’li Melih Gökçek arasında gidip geldiği Ankara, İstanbul’un tartışmalı ilçelerinde yaşandı. Oylarının güvenliğini sağlamak için sandıklardan ve il ile ilçe seçim kurullarından ayrılmayan yurttaşlar elektrik kesintilerine büyük tepki gösterirken, Bakan Yıldız’ın “Sonuçları etkileyecek bir unsur söz konusu değildir. İl ve ilçelerde çok kısa 10 dakika 15 dakika geçici kesintiler yaşanmıştır. Elektrik direklerinin arkasına sığınmayalım. Espri yapmıyorum arkadaşlar. Trafoya kedi girdi. Kesinti bundan yaşandı ama bu durum ilk kez yaşanmadı. Seçimden önce de yaşanmıştı” açıklaması eleştirileri artırdı.

AK SERMAYE İÇİN ÖZELLEŞTİRME
İktidar elektrik kesintilerinin faili olarak kedileri gösterirken, Türkiye genelindeki elektrik dağıtım hizmetlerinin hangi şirketler tarafından verildiği görülünce başka bir manzara ortaya çıkıyor. Doğu Eroğlu'nun haberine göre, İstanbul Avrupa yakası elektrik kesintilerinin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olarak öne çıkarken, buradaki elektrik dağıtım hizmeti, Üçüncü Havalimanı ihalesi karşılığında ATV-Sabah grubunu almakla görevlendirildiği iddia edilen Cengiz-Liman-Kolin ortaklığının sahibi olduğu Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) tarafından sağlanıyor. 4,3 milyon aboneye hizmet veren BEDAŞ’ın yönetim kurulu başkanlığını Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz yürütüyor.

İKTİDARA YAKIN GRUPLAR DAĞITIYOR
Elektrik kesintilerinin çokça yaşandığı kentlerden biri olan Samsun’da elektrik dağıtımı Çalık Holding’in sahibi olduğu Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından sağlanırken, kesintilerin tepki çektiği Erzurum’da Kiler Holding’in sahibi olduğu Aras Elektrik, Bingöl’deyse AKSA Grubu’na mensup Fırat Elektrik hizmet veriyor. Bitlis ve Van’da Türkerler Grubu’nun sahibi olduğu VEDAŞ, Mardin, Batman ve Şanlıurfa’da ise iktidara yakın bir isim olan Abdullah Tivnikli’nin ortağı olduğu Dicle Elektrik dağıtım hizmetlerini yürütüyor. Ankara’da ve Akdeniz’de elektrik kesintilerinin yaşandığı Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana’da Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa hizmet verirken, İzmir ve Aydın’daysa Bereket Enerji’nin sahibi olduğu AYDEM Elektrik yurttaşlara elektrik sağlıyor. Elektrik kesintilerinin olduğu tespit edilen Niğde’de Alarko ve Cengiz Holding’in ortaklığındaki Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. hizmet veriyor. Kayseri’ye elektrik dağıtımı yapan Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş.’ye tekrar Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen AKP’li Mehmet Özhaseki başkanlık ediyor. CHP’li Yılmaz Büyükerşen’in canlı yayında isyan etmesine sebep olan elektrik kesintilerinin yaşandığı Eskişehir’de hizmet veren Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ise aynı zamanda TEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Mükremin Çepni başkanlık ediyor.

Habersiz kesinti yasaya aykırı
Dış basında da şaşkınlıkla karşılanan seçim günü elektrik kesintileri, EPDK’nın yürüttüğü elektrik tedarik sözleşmelerine de aykırılık içeriyor. Dağıtım şirketlerinin kabul ettiği şartlara göre, olağanüstü haller dışında plansız olarak kesinti yapılması halinde tüketicilerin dağıtıcılar hakkında yasal işlem yapma hakkı bulunuyor. Planlı kesintiler dışında “salgın hastalıklar, fırtına, sel, deprem ve sair doğal afetler, yangın, patlama, savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar, grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketleri, malzeme, yakıt, daimi teçhizat nakliyelerindeki kazalar” gibi durumlarda dağıtımcılar kesinti yapabiliyorlar.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.04.2014 11:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol