DAVUTOĞLU'NA SARAY FIRÇASI...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzleme Heyeti oluşturulmasına olumlu bakmadığını açıklaması, AKP’de çözüm süreciyle ilgili krizi ortaya çıkardı.

21 Mart 2015 Cumartesi 14:48
DAVUTOĞLU'NA SARAY FIRÇASI...

 Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre  Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun süreci yürütme yöntemini doğru bulmadığı, AKP’nin seçmen kitlesinde kaymalar olacağı düşüncesiyle seçim öncesinde hızlı adımların atılmasını istemediği belirtiliyor. Davutoğlu’nun bu itirazları nedeniyle Dolmabahçe’deki açıklamayı Erdoğan’ın yurtdışı gezisi sırasında yaptırdığı öğrenildi. Erdoğan’ın karşı çıktığı İzleme Heyeti’nde 6+3 olarak basına yansıyan isimlere de itiraz eden HDP heyeti, 8 kişiden oluşacak heyette ilk listede yer alan Kadir İnanır ve Deniz Ülke Arıboğan’a olumlu baktı. Abdullah Öcalan’ın bugün Diyarbakır’da okunacak Nevruz mesajı konusunda da taraflar arasında kriz çıktı. Hükümetin, Öcalan’ın bazı ifadelerine karşı çıkarken, HDP heyeti ise mesajı hiç değiştirmeden okutma kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzleme Heyeti ile ilgili açıklamaları AKP’de yeni bir kriz yarattı. Kulislerde, Erdoğan’ın çözüm süreciyle ilgili yaşanan gelişmelerden memun olmadığı, Davutoğlu’nun süreci yönetemediğini düşündüğü, seçim öncesinde hızlı adımlar atılmasından rahatsız olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın dünkü çıkışının da bunun yansıması olduğu belirtiliyor.
MHP’YE OY KAYMASI
Yaşanan gelişmeler ve atılan adımların HDP’ye yaradığını düşünen Erdoğan’ın, AKP’nin seçmen kitlesinden MHP’ye kayma olacağı kaygısı yaşadığı, tüm bu nedenlerle sürecin yönetiminin kendisinden bağımsız yürütülmesini istemediği dile getiriliyor. Erdoğan’ın, “Kürt sorunu yoktur” açıklaması da buna bağlanıyor. HDP heyeti ile görüşmeleri sürdüren Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ise Erdoğan ile Davutoğlu arasında kaldığı, bu nedenle sıkıntı yaşadığı ifade ediliyor.
O YOKKEN YAPTIRDI
Yöntem konusunda Erdoğan’dan farklı düşünen Başbakan Davutoğlu’nun tarzının ise, HDP’ye daha yakın durduğu kaydediliyor. Dolmabahçe’de 28 Şubat’ta yapılan açıklamanın Erdoğan’ın yurtdışında olduğu sırada yapılması iki isim arasındaki görüş ayrılığının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. HDP kulislerinde de bu durumla ilgili olarak “28 Şubat’taki Dolmabahçe açıklaması öncesinde hükümet kanadında ‘aman dönmeden bu açıklama yapılsın’ telaşı vardı. O nedenle metin üzerinde belki biraz daha tartışılabilirdi ama biran önce olsun diye çok uzatmadılar” görüşü dile getiriliyor.
HEYET DEĞİŞTİ
İzleme Heyeti’nin 6 asıl 3 de yedek isimden oluşacağına ilişkin basına yansıyan listenin eski liste olduğu, bu listenin hükümet ve HDP arasında yapılan son görüşmenin ardından değiştiği öğrenildi. HDP kulislerine göre, eski liste Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıklama yapabilmesi için özellikle Köşk kaynaklarından sızdırıldı. HDP’liler, “Bunu nereden anlıyoruz 6+3’de ilk gündeme gelen listeden isimler var. Oysa o isimler değişti. Bazılarına HDP olarak itiraz edildi. O isimlerden yalnızca Deniz Ülke Arıboğan ve Kadir İnanır yeni listede var. Heyetin de 8 kişi olması konusunda mutabakata varıldı” bilgisini verdi.
MESAJ KRİZİ
HDP heyetinin önceki gün İmralı ziyareti sırasında Abdullah Öcalan’dan aldığı Nevruz mesajının içeriği konusunda da taraflar arasında kriz yaşandığı öğrenildi. Öcalan’ın bugün Diyarbakır’da Türkçe ve Kürtçe okunacak mesajındaki bazı ifadelere hükümetin itiraz ettiği ve ifadelerin değiştirilmesini ya da tamamen çıkarılmasını istediği kaydedildi. HDP heyetinin ise “Başkan’ın bizzat ifade ettiği tarzda bu ifadeler yer alacak” diye direttiği ve bu biçimde mesajı okutma kararı aldığı, Kürtçe çeviriyi de buna göre yaptırdığı öğrenildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.03.2015 14:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol