DAMADIN ORTAĞINA 370 MİLYON LİRALIK PİYANGO!

Kadir Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu damadıyla ortak iş yapan Metal Yapı Konut, 2012’de Fatih’te 33 milyon liraya arsa satın aldı.

07 Mart 2017 Salı 10:30
DAMADIN ORTAĞINA 370 MİLYON LİRALIK PİYANGO!

Metal Yapı Konut, Fatih Vatan Caddesi üzerinde bulunan 6 bin 400 metrekarelik arsayı 2012 yılında Kavran ailesinden 33 milyon 391 bin 659 liraya satın aldı. 1996 yılına kadar lunapark, daha sonra otopark olarak kullanılan arazide yapılaşma izni bulunmuyordu ve deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi arazinin imar planını değiştirerek 5 katlı otel ve konut projesi yapılabilecek hale getirdi. Ancak Metal Yapı Konut, arazide proje geliştirmek yerine araziyi İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 370 milyon + KDV bedelle sattı. Böylece, Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plan değişikliği yaptığı arsayı pahalıya almış oldu. Metal Yapı konut ise 4 yılda 337 milyon lira kâr elde etmiş oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım 2016 günü meclis toplantısında araziyi Metal Yapı Konut'tan almak için oy birliği ile karar çıkardı. Arazinin bir kısmının park, bir kısmının kültür merkezi, bir kısmının da cami olarak düzenleneceği öne sürülüyor. Yapılacak cami, Adnan Menderes döneminde Vatan Caddesi Bulvarı inşaatı sırasında yıkılan Simkeş Camisi'nin benzeri olacağı ifade ediliyor.

DEĞERİ KATLANDI

Metal Yapı Konut'un geçmiş yıllara ait finansal tablolarına bakıldığında 33 milyon 391 bin liraya satın alınan arazinin bedelinin yıllar içinde arttığı görülüyor. Alışveriş merkezi izni olmamasına rağmen bağımsız denetim raporlarında “Fatih Lunapark AVM Proje Arsaları” olarak görünen araziyle ilgili 7 Mart 2014 tarihinde hazırlanan değerleme raporunda ekspertiz değeri 88 milyon 890 bin lira olarak belirtiliyor. 27 Şubat 2015 tarihli değerleme raporunda ise 115 milyon 155 bin lira ekspertiz değer olan arazinin Kasım 2016'da iki kattan fazla değer artışı ile 370 milyon liraya satılması dikkat çekiyor. 2014 yılında Fatih Belediye Meclisi arazinin imar planlarını değiştirerek konut ve ticaret alanına çevirmişti. Deprem sonrası sığınma alanı olarak belirlenen arazinin imara açılması kamuoyunda tepki görmesi üzerine Fatih Belediyesi arazide otel alanının yüzde 92 oranında düşürüldüğü, park alanının ise yüzde 120 oranında genişletildiğini açıklamıştı. İnşaat alanı daraltılan arsanın değerinin nasıl katlandığı ise bilinmiyor.

KADİR TOPBAŞ İŞADAMI OLSA BU FİYATA ALIR MI?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ İBB'nin imar planını değiştirerek değerini artırdığı bir araziyi satın almasının skandal olduğunu belirterek, “Kadir Topaş bir işadamı olsa, bu fiyata bu arsayı alır mı?” diye sordu.

"ALIM İPTAL EDİLMELİ"

İBB'nin bütçesinden bu kadar büyük bir rakamın bir şirketin kasasına aktarılmasına anlam veremediğini söyleyen Hüseyin Sağ, “Kadir Topbaş ulaşım ve alt yapı yatırımları için kaynak sıkıntısından söz edip, İGDAŞ'ı özelleştireceğini, belediyelere ait arazileri satacağını söylüyordu. Metal Yapı'dan satın alınan arazide ne gibi bir kamu yararı var, çıksın anlatsın” diye konuştu. İstanbul halkının parasının bu alışverişle çarçur edildiğine dikkat çeken Sağ, arsa alımının iptali için yargıya başvuracaklarını ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

6 bin 400 metrekarelik araziye nasıl 370 milyon lira değer biçildiğinin açıklanması gerektiğini ifade eden Hüseyin Sağ, “Emlak rayiç bedellerine, İstanbul'un en merkezi bölgelerindeki benzer imar şartlarındaki arazilerin değerine bakalım. Metrekaresi 57 bin lirayı aşan arsayı ancak gökdelen dikebileceğiniz Levent ve Maslak'ta ya da Boğaz'a nazır arazilerde görebilirsiniz.Eğer sorumlularda biraz vicdan varsa bu satış iptal edilmeli” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra İBB kararıyla üzerinde yapıların bulunduğu FETÖ'ye ait bazı arazilerin deprem toplanma alanı ilan edildiğini hatırlatan Sağ, “Kamu yararına bir iş yapılmak istenseydi, arazinin imar şartları 2012'de Metal Yapı Konut'un satın aldığı dönemdeki haline getirilip ve onun üzerinden bir değer biçilirdi. Ya da toplanma alanı ilan edilir ve bir kamulaştırma ücreti ödenirdi” dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol