ÇUVALCI GENERAL İLE POZ...

Halen "ABD Kara Kuvvetleri Komutanı" görevini yürüten Odierno, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından kabul edildi.

07 Şubat 2014 Cuma 12:54
ÇUVALCI GENERAL İLE POZ...

  2003 yılında Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi emrini veren Amerikalı general Raymond Odierno, sessiz sedasız Ankara'ya geldi. Halen "ABD Kara Kuvvetleri Komutanı" görevini yürüten Odierno, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından da kabul edildi.

PETRAUS "ÇUVALCI BEN DEĞİLİM, ODIERNO" DEMİŞTİ
Hürriyet'in haberine göre, 2003 yılında Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin başında General David Petraus vardı. General Odierno ise, Petraus'un emrinde Kuzey Irak'taki Amerikan birliklerinden sorumlu komutandı.

Petraus, askeri kariyerini sonlandırıp CIA Başkanı olduğunda Türkiye'yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında da Türk yetkililere, "Türkiye'de benim adım çuvalcı general diye çıktı. Oysa çuval emrini ben değil, General Odierno vermişti" dediği basına sızmıştı. Nitekim çuval olayı sırasında Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, Petraeus için "Çuval geçirme ile Petraeus'un ilgisi yok" açıklaması yapmıştı.

TÜRKİYE'YE KONUŞLANMASI PLANLANAN BİRLİKLERİN BAŞINDAYDI
General Raymond Odierno, çuval olayının yaşandığı 2003 yılında Kuzey Irak'ta konuşlanan ABD 4. piyade birliğinin komutanı görevindeydi. 4. piyade birliğinin, 2. Irak savaşı öncesinde Türkiye'ye konuşlandırılması ve Irak'a buradan girmesi üzerinde Ankara ve Washington arasında resmi görüşmeler yapılmış, ancak 1 Mart 2003 tezkeresinin TBMM'de reddedilmesi nedeniyle Amerikan askerleri Türkiye'ye gelememişti.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, 1 Mart tezkeresi sonrasında büyük gerginlik meydana gelmiş, aynı yılın 4 Temmuz gününde de Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayı yaşanmıştı.

ÇUVAL OLAYI NEYDİ?
4 Temmuz 2003 tarihinde Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş olan Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler mensubu 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, dönemin Korgenerali Ray Odierno'nun komutanı olduğu ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı.

Süleymaniye'den alınarak Bağdat'a götürülen Türk askerleri burada sorgulanmışlar, 60 saat süren gözaltı sonrasında serbest bırakılmışlardı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.02.2014 09:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol