CUMHURBAŞKANI TOKAT'TA KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemiyle ilgili olarak, "Şu anda Türkiye'nin gündeminde böyle bir konu yok. Bu tip temel konular seçimden sonra daha geniş bir şekilde tartışılır" dedi.

01 Nisan 2011 Cuma 15:31
CUMHURBAŞKANI TOKAT'TA KONUŞTU
Tokat Valiliği'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Gül, "Şu anda Türkiye'nin gündeminde böyle bir konu yok. Bir soru üzerine Sayın Başbakan da bu konuyla ilgili düşüncelerini paylaşmıştı. Ümit ederim ki Türkiye başarılı bir seçim yapar. Seçim kardeşlik içinde geçer. Ondan sonra ümit ederim de yeni bir anayasa yapma dönemi olur. Bu tip temel konular o zaman daha geniş bir şekilde tartışılır. Geçen sefer de söylemiştim. Bunların tartışılması şu açıdan yararlıdır; herkes ne istediğini bilir, ne olduğunu bilir. Ona göne nihayette tercihler yapılır" diye konuştu. 

Basın üzerinde baskı olduğu iddialarıyla ilgili soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Yargı dışı baskı olursa zaten suç olur. Mahkemeler, kanunlarımız, yasalarımız ne diyorsa ona uyacağız. Bu konularda da mahkemeler savcılar takip ederler dosyaları. Nihai kararları mahkemeler verirler. Herhangi bir suç var mı yok mu bunlar hep mahkeme kararları ile ortaya çıkar. Bunun ötesinde basın hürriyeti, basın özgürlüğü demokrasinin en önemli vasıflarından birdir. Hepimiz de Türkiye'de basın özgürlüğüne çok önem veriyoruz" diye konuştu. 

Gül, yasaklanan ve toplanan kitabın internete düşmesiyle ilgili ise, "Bugünkü dünya işte böyle bir dünya. Söyleyeceklerimi zaten daha önce söylemiştim" açıklamasında bulundu. 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'e gönderilen davetle ilgili bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye Nisan ayında çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Birleşmiş Milletler ile birlikte 'En Az Gelişmiş Ülkelerle Zirve Toplantısı' yapacağız. Bu toplantıyı Birleşmiş Milletler ile birlikte yapacağımız için, Birleşmiş Milletler'e üye olan tüm ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarına mektup gönderdim ve davet ettim. Bu çerçeve içerisinde İsrail Cumhurbaşkanı'nı da davet ettim. Kimlerden yanıt geldi biliyorum. Doğrusu bunları İçişleri Bakanlığımız takip ediyor" açıklamasında bulundu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol