CUMHURBAŞKANI TARİH YAZAN GEMİDE

Tarsus'ta Nusret Mayın Gemisini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya'daki Türk vatandaşlarının sağ salim Türkiye'ye getirilmesi için olağanüstü çaba harcandığını, şu ana kadar herhangi bir Türk vatandaşının can kaybının söz konusu olmadığını bildirdi.

22 Şubat 2011 Salı 16:43
CUMHURBAŞKANI TARİH YAZAN GEMİDE


Mersin'in Tarsus ilçesinde çeşitli incelemelerde bulundu ve tarihi mekanları gezdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Tarsus'ta ilk olarak Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'na geldi. Gül'ü burada Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Mersin milletvekilleri karşıladı. Bugün müze olarak kullanılan ve Çanakkale Zaferi'nde önemli bir payı bulunan Nusret Mayın Gemisi'ne çıkan Cumhurbaşkanı Gül, gemi içindeki müzeyi gezdi. Gül'e burada geminin maketi hediye edildi.
Gül, daha sonra Danyal Peygamberin kabrinin bulunduğu Makam-ı Danyal Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını inceledi. Buradan yürüyerek geçmişi 780'li yıllara dayanan Ulu Cami'ye geçen Cumhurbaşkanı Gül, Kırk Kaşık Bedesteni'ni de gezdi. Bedesten önünde toplanan vatandaşların taşıdığı turizme destek, üniversite ve il olma taleplerine ilişkin dövizleri de okuyan Gül, eliyle başını göstererek ''Hepsini buraya yazdım'' dedi.
Bedesten önündeki stantta bulunan yöresel ürünlerin de tadına bakan Cumhurbaşkanı Gül, portakallı baklava yedi. Gül'e Ramazanoğulları Beyliği döneminde, 1579 yılında yapılan Kırk Kaşık Bedesteni'nde yapının tarihi ve yöresel içecek ''kaynar'' hakkında da bilgi verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra 1926-1997 yılları arasında Misak-ı Milli İlkokulu olan ve şu anda özel okul olarak hizmet verilen tarihi yapının önünde öğrencilerle fotoğraf çektirdi.
Tarsus Amerikan Koleji'ni de ziyaret eden Gül, buradan St. Paul Kuyusu'na geçti. Yetkililerden bilgi alan Gül, daha sonra ilçe merkezinde bulunan ve ''Yarenlik Alanı'' adı verilen çarşı bölgesinde gezdi.
Abdullah Gül'e burada vatandaşlar tarafından sevgi gösterilerinde bulunuldu ve binalardan gül yaprakları döküldü. Çeşitli armağanlar da sunulan Cumhurbaşkanı Gül, sevgi gösterilerine el sallayarak karşılık verdi ve vatandaşlarla fotoğraflar çektirdi.

CAN KAYBI YOK
Cumhurbaşkanı Gül, Mersin Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin Libya'da yaşanan olaylara ilişkin sorularını yanıtladı.
Devletin, Türk vatandaşlarının tahliyesi için gerekli her türlü tedbiri aldığını ifade eden Gül,''Vatandaşlarımızı sağ salim Türkiye'ye ulaştırmak hepimizin öncelikli görevidir. Bu konuda olağanüstü çaba harcanıyor. Şu ana kadar Türkler'in can kaybı söz konusu değil'' diye konuştu.
Gül, Libya halkının ülkelerindeki Türkler'e sevgi beslediğini dile getirerek, ''Ancak zaman zaman yaşanan olaylar kimin kim olduğunu unutturur'' dedi.

BÜTÜN YÖNETİMLER KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Mısır'da yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiyi Libya için göstermediği yönünde değerlendirmeler bulunduğunu ifade eden bir gazetecinin, ''Türkiye, Libya'daki olaylar karşısında sessiz mi kalıyor?'' sorusu üzerine, birinci önceliğin Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi olduğunu tekrarladı. Bütün halkların dileklerinin ve arzularının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Gül, ''Biz her yerde huzur diliyoruz'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu'daki gelişmelerden sonra Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ticari ilişkilerinin nasıl olacağına yönelik soruyu, şöyle yanıtladı:
''Olup bitenleri anlamakta kimsenin zorluk çekmemesi gerekir. Enformasyon çağında herkes birbirini rahatlıkla izleyebiliyor. Ayrım yapmadan söylüyorum, bütün yönetimler kendine çeki düzen vermeli. Ortadoğu'da derin bir değişim yaşanıyor. Taşlar yerine oturacaktır. Bizim Ortadoğu ile köklü ilişkilerimiz var. Bu ülkelerle aramızda muhabbet var. Coğrafi açıdan bakarsak da yakın işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Türkiye, bu ülkelerle yakın ve uzak komşuluk ilişkilerini sürdürecektir ve bölge ülkeleriyle aramızdaki ticaret canlılığını koruyacaktır.''

MERSİN'İN 2013 AKDENİZ OYUNLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞINA İNANIYORUM
Gül, Mersin Valiliğini ziyaretinde yaptığı açıklamada, Akdeniz'in en büyük ve en canlı şehirlerinden birini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine, Mersin'in 2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacağına dair inancını dile getirdi. Oyunlar'a ilişkin garantilerin verildiğini anlatan Gül, Hükümet ve ilgili kurumların bu konuda gereken çalışmaları yürüttüğünü belirtti.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ziyaretin anısına Cumhurbaşkanı Gül'e, minyatür bir narenciye ağacı ile bir öğretmen tarafından çizilen portre tablosunu hediye etti.

KARDEŞÇE YAŞAYIN
Gül, Mersin'in kent protokolü ve önde gelenleriyle Hilton Otel'de öğle yemeğinde bir araya geldi.
Yemekte konuşan Gül, Mersin'in kendine has özellikleri ve ayrıcalıkları olduğunu, bunların başında da ticaret ve tarımın geldiğini ifade etti. Dış ticaret ve serbest bölge denince akla ilk gelen şehrin Mersin olduğunu belirten Gül, ''Bir il bu kadar cazip olunca insanların oraya yerleşip yaşamaya hakkı var'' dedi.
Mersinliler'den şehirlerine sahip çıkmasını ve kardeşçe yaşamasını isteyen Gül, her şeyin başında huzur, kardeşlik ve dayanışmanın geldiğini ifade etti. Gül, ''Biz birbirimizi ne kadar sever, sayar, saygı gösterirsek başkaları da o kadar saygı gösterir. Bunu kendimizden esirgersek, başkasından beklememiz zor olur. Bütün vatandaşlarımızın dayanışma içinde olması için şehrin önderlerine görev düşüyor'' diye konuştu. 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol