ÇÖZÜM SÜRECİNDE YENİ FORMÜL...

AKP, çözüm sürecinde yaşanan aksamaya strateji değiştirerek formül bulmaya çalışıyor. Bugüne kadar, HDP, Kandil, İmralı üçgeninde yapılan istişareler, artık üç değil tek noktadan, yani İmralı’dan yürütülecek.

07 Kasım 2014 Cuma 11:46
ÇÖZÜM SÜRECİNDE YENİ FORMÜL...

 AKP, çözüm sürecinde yaşanan aksamaya  strateji değiştirerek formül bulmaya çalışıyor. Bugüne kadar, HDP, Kandil, İmralı üçgeninde yapılan istişareler, artık üç değil tek noktadan, yani İmralı’dan yürütülecek. AKP, HDP’nin çözüm sürecini sekteye uğratmaya çalıştığı görüşünde. Bu yüzden bölgede AKPli milletvekilleri daha etkili olacak. Bölgede her ilde akil insanlar oluşturulacak. Hükümet çözüm sürecini tek kanattan yürütmeyi planlıyor.

6-7 EKİM OLAYLARI HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇİRDİ

Edinilen bilgilere göre; AKP, özellikle 6-7 Ekim tarihlerinde yaşanan Kobani eylemlerinde tek sorumluyu HDP olarak görüyor. Bölgede etkili olan HDP’nin “çözüm sürecini” sekteye uğrattığı görüşünü taşıyan Hükümet ve AKP, “çözüm sürecinde” HDP’yi ve Kandili devre dışı bırakarak, İmralı’yı tek muhatap olarak almayı hedefliyor. Bölgede “çözüm sürecinde” Hükümetin bir otorite boşluğu görüntüsü verdiği izlenimini alan Hükümet, süreci hızlandırmak için bazı formüller üzerinde çalışıyor.

ÜÇ YERİNE TEK MUHATAP

Buna göre Hükümet ve AKP ilk olarak bölge illerden HDP ve Kandil’den gelen şikâyetleri inceledi. Ardından bölgeye bölge milletvekillerinin daha aktif rol oynamaları için görevlendirmeler yaptı. Milletvekilleri bölgeye çözüm sürecini anlatacak. Bir yandan da bakan ve parti yöneticilerinden oluşan bir ekip bölgede sivil toplum örgütleri ile bir araya geliyor. Bu toplantılardan çıkan sonuçlar rapor haline getiriliyor. O raporlardan çıkan sonuca göre bölge halkının “çözüm süreci” ile ilgili ne düşündüğü, ne talep ettiği ve özellikle Kandil ve HDP ile ilgili ne tür şikâyetlerin geldiğini masaya yatırıyor. Bugüne kadar süreci Kandil-HDP ve İmralı üçgeninde götüren Hükümet artık, sadece İmralı’dan götürecek.

HER İLDE AKİL İNSANLAR OLUŞTURULACAK

Hükümet, çözüm sürecini hızlandırmak için yeni bir formül üzerinde daha çalışıyor. Daha önce  akademisyen yazar-gazeteci sanatçılardan oluşan akil insanlardan bundan sonra her ilde destek talep edilmesi planlanıyor. Uygulamanın Türkiye genelinde mi yoksa belli bölge illerini kapsayacak şekilde mi olacağı ise tartışılıyor. İllerden seçilecek akil insanların özellikle Güney ve Doğu illerinde yaşayanlardan seçilmesine özen gösterilecek. İsimler o ilin ileri gelen  ve söz sahibi olan isimlerinden ve çözüm sürecinde etkili olabilecek kişilerden belirlenecek. Henüz proje aşamasında olan yeni formülün önümüzdeki günlerde hayata geçeceği de belirtiliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.11.2014 12:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol