'Çok Büyük Farkla Kazanacak Çünkü...'

YSK kararıyla 23 Haziran’da yenilenmesine karar verilen İstanbul seçimine 7 gün kalırken Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz seçimle ilgili açıklamalarda bulundu.

17 Haziran 2019 Pazartesi 12:24

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 23 Haziran’da yenilenmesine karar verilen İstanbul seçimine sayılı günler kaldı. Haftalardır süren kampanyada gözler iki adayın katılacağı ortak canlı yayına çevrildi. Bugün yapılacak yayın öncesi hem yürütülen kampanyanın sonuçlarını hem de ortak yayının olası etkilerini Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz ile konuştuk.

Gazete DuvaR’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, AKP'nin 23 Haziran için yanlış bir kampanya yürüttüğünü savunan Özkiraz 31 Mart’ta AKP'ye oy verenlerin sandığa götürülmesinde zorlanılacağı görüşünde. Seçim sonucu için iddialı bir tahminde bulundu Özkiraz, “Benim açımdan Binali Yıldırım’ın açık ara değil 1-2 puanla kaybetmesi sürpriz olur. Daha ciddi bir fark olmasını bekliyorum” dedi.

YANLIŞ MANTIK, KÖTÜ KAMPANYA

Özkiraz, “'Ben mağdurum' diyen CHP’nin sert kampanya yapmaması mantıklı. Onlar da sakin gidiyorlar. Burada agresif kampanya yapması gereken oyların çalındığını iddia eden AK Parti’ydi. Ama buna inandıramadılar. 31 Mart’ta yumuşak, burada sert bir kampanya beklenirdi. Şimdi tam kitlesini seçime götürmek için kutuplaşmaya ihtiyacı varken yumuşak dil kullanmaya çalışıyor. Yanlış mantık, kötü kampanya. Seçmen, oylar çalındığı için seçimi kazanmanıza rağmen kaybetmişseniz o zaman kampanyayı niye değiştirdiniz, neden aynı söylemi kullanmıyorsunuz diye soruyor" dedi.

AK PARTİ’YE OY VERENLERİ SANDIĞA GÖTÜRMEKTE ZORLANACAKLAR

"Ben farklı bir sonuç bekliyorum" diyen Özkiraz, "Bu haftaki anketi yapınca daha açık çıkacak ama benim gözlemim AK Parti seçmeninden çok ciddi sayıda kişinin sandığa gitmeyeceği yönünde. Bırakın 31 Mart’ta sandığa gitmeyenleri, 31 Mart’ta AK Parti’ye oy verenleri de sandığa götürmekte zorlanacaklar" ifadelerini kullandı.

Özkiraz, "İnsanlar yoruldu. AK Parti’nin 17 yıllık icraatını savunmaktan yoruldular. Seçimden yoruldular. Seçimin iptal edilmesini savunmaktan yoruldular. En çok da 4 oydan neden sadece biri iptal bunu savunamıyorlar. Bunu vicdanlarına anlatamıyorlar. Bu nedenle sandığa gitmeyecek olanlar var. Buna ek olarak Pontus söylemi üzerinden Karadenizlilerin bir kısmı daha İmamoğlu’na oy verecek. Katılımın artmasını beklemiyorum. Oran katılıma göre değişir ama oy sayısı açısından Ekrem İmamoğlu oy sayısını arttıracak, Yıldırım’ın oy sayısı düşecek" dedi.

ORTAK YAYIN SEÇMENİ NASIL ETKİLER?

AKP’nin CHP seçmeninden oy alma gibi bir motivasyonu yok iddiasından bulunan Özkiraz, "AK Parti kendi seçmenini sandığa getirmeyi amaçlıyor. Ekrem İmamoğlu da arada kalmış 'haksızlık var' deyip sandığa gitmeyi düşünmeyen AK Partilileri kendine çekmeye çalışacak. Açıkçası ben çok büyük pot kırılmadıkça, büyük bir kavga çıkmadıkça etkisi olacağını düşünmüyorum" şeklide konuştu. 

Özkiraz konuşmasına şöye devam etti:

İmamoğlu ile ilgili söyleyecek başka bir şey bulamadılar. Şirin görünmeye çalışıyor ama öyle değil! Ama bu söylem AK Parti kitlesine dönük. İmamoğlu’na oy verenleri etkilemez. Hatta Kılıçdaroğlu’nu çok yumuşak bulan muhalefet seçmenini sandığa getirebilir ama gelmeyecek var mı sanmıyorum.

CHP’li 170-180 bin seçmen oy kullanmadı. Bence fire vermeden gidecek.

KOKTEYL KAMPANYA

Artık bunların samimi geldiğini zannetmiyorum. Gelecek varsa gidecek de var. Kendi kitlelerini öyle şartlandırdılar ki, Kürdistan kelimesini o kadar kriminal hale getirdiler ki, şimdi bu söylem karşısında “Ne oluyor” diye soranlar var. Bir seçim kaybettik “Kürdistan” dedik, “Pontus” dedik, “ekümenik patrik”, dedik! Bu tutum bu sözler oy getirse bile götürecektir de. Aslında gelecek bir oy yok. 31 Mart’ta oy kullanmayanların şimdi sandığa gelmesi için nasıl bir sebep ortaya konuldu? Adaylar aynı. Ne oldu, sadece AK Parti sadece sana terörist diyordum artık demeyeceğim diyor. AK Parti’nin kampanyası tam bir kokteyl seçim kampanyası. Kokteyl terör örgütü diyorlardı. Hepsinden biraz koyalım. AK Parti’nin kampanyası da böyle. 20 seçmen profili varsa 20’sine de duymak isteyeceği 20 şeyi söylemek olmaz.

Erdoğan motivasyon sağlayabilen bir lider. Belki sandığa gitmeyecek AK Partilileri götürmeye fayda sağlayabilir.

Benim açımdan Binali Yıldırım’ın açık ara değil 1-2 puanla kaybetmesi sürpriz olur. Daha ciddi bir fark olmasını bekliyorum. Normal psikoloji onu söylüyor. Seçmen ne söylüyor gelecek hafta anketinde daha net göreceğiz.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol