ÇİÇEK'DEN SKALDAL 'ZAM' YORUMU...

Meclis Başkanı Çiçek milletvekillerinin emekliliklerini düzenleyen yasayı savunarak, öyle bir yorum yaptı ki 'Pes artık' dedirtti.

27 Aralık 2011 Salı 15:36
ÇİÇEK'DEN SKALDAL 'ZAM' YORUMU...

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle HAK-İŞ'e yaptığı ziyarette, milletvekili emekli maaşlarında yapılan düzenlemeye ilişkin soruları yanıtladı.

Bu konuyla ilgili düzenlemenin ilk defa yapılmadığını belirten Çiçek, daha önce Turgut Özal döneminde de yapıldığını söyledi.
Düzenlemenin ihtiyaçtan kaynaklandığının altını çizen Çiçek, farklı farklı zamanlarda düzenlemeler yapıldığı için maaşlarda eşitlik, adalet anlamında sıkıntılar olduğunu dile getirdi.
Farklı dönemlerde aynı görevi yapmasına karşın farklı emekli maaşları alındığını kaydeden Çiçek, ''Olayın özünü anlamak niyetiyle bakarsanız, değerlendirme farklı yapılır. Öbür türlü bir sorun çıkarmak istiyorsanız farklı olabilir'' dedi.
'DÜZENLEME GEREKİYORDU'
Cemil Çiçek, şöyle konuştu: ''O zamanlar da bu işler konuşuldu, görüşüldü, tribüne oynayanlar oldu. Açık ifade edeyim: Bu iş gündemden düştükten sonra hepsi düzenlemeye 'evet' diyenlerden önce gittiler maaşlarını aldılar. Eğer birincisi yanlışsa bu ondan çok daha fazla yanlıştır. Ben yanlış olduğu kanaatinde değilim, bir ihtiyaçtan kaynaklandı ve böyle bir düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu görevin hangi zorluklarla yapıldığını kamuoyu biliyor, bilmesi gerekiyor.''
‘HALK DALKAVUKLUĞU YAPIYORLAR’
Düzenlemenin bir mutabakatla çıktığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti: 
''Kimsenin kendi başına yaptığı bir iş değildir. Mecliste belki 550 milletvekilimiz yoktu, ama ilgililerin hepsinin yetkisi, bilgisi ve belirli ölçüde de desteği ve katkısıyla bu yasa çıkarıldı. Şimdi tribünlere karşı böyle söyleniyor. Halk dalkavukluğu yapılıyor, ama 3-5 gün sonra kimsenin şüphesi olmasın... Çünkü geçmiştekiler bugün söylediklerimin misalidir. O zaman da Özal aleyhine yeri göğü inlettiler. Şu dediler, bu dediler, asgari ücret mukayesesi, başka türlü bir kısım tezatlar gündeme getirilerek nutuklar söylendi. Bugün bu tartışmayı yapanlardan hiçbiri 'ben bu maaşı almıyorum' demedi, alıyorlar hepsi. O konuda daha tutarlı olmak gerekiyor diye düşünüyorum.''
‘GÖRÜŞMELER GECE YARISI DEĞİLDİ’
Düzenlemenin gece yarısı çıkarılmadığını bildiren Çiçek, Meclis çalışmalarının saat 14.00-19.00 arasında televizyonda yayınlandığını, televizyon yayınlarının kapanmış olmasının özel bir ''kaçırma'' düzenleme olarak izah edilmesinin gerçeklerle örtüşmediğini, doğru olmadığını belirtti.
Çiçek, yasanın onaylanmak üzere dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderildiğini de bildirdi.
‘İŞİNE KARIŞMAM’
Bir gazetecinin ''Düzenlemenin mutabakatla yapıldığını söylediniz, ama CHP içinde konunun bir çatlak yarattığı da aşikar.. Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söylediler'' demesi üzerine Çiçek, ''Ben muhalefet partimizin, bir başka partimizin, iktidar partimizin işine karışmam. Bu kendi takdirleridir ama söylediğim de açıktır'' diye konuştu.
YASA NE GETİRİYOR?
TBMM Genel Kurulunda geçen hafta kabul edilen ve kamuoyunda tartışmaya neden olan kanun, Emekli Sandığı Kanunu'nda ve bazı kanunlarda değişiklik öngörüyor.
Kanunun TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeleri sırasında, verilen önergelerle milletvekillerinin emeklilik maaşlarına yönelik düzenleme yapılmıştı.
Kanuna göre, dışardan bakan ve milletvekillerine de Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan gibi, Cumhurbaşkanı'na ödenen aylık ödenek esas alınarak emekli aylığı bağlanacak.
Eski milletvekilleri, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlanma hakkına sahip değilse, sigortalı bir işte çalışmıyorsa, görevi sona ermesinden itibaren 4 yıl boyunca sigorta primini, TBMM ödeyecek.
Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının incelemesinin ardından kanun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in üst yazısıyla Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

tncyhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol