'ÇAYKUR'U KATARLILARA REHİN VERDİLER'

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, ÇAYKUR'un hisselerinin teminat karşılığı rehin verildiği yönündeki haberlerle ilgili "Türk maliyesi açısından yeni bir dönüm noktasıdır" dedi.

23 Nisan 2017 Pazar 01:28

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Baykal, ÇAYKUR’un hisselerinin teminat karşılığında Katarlılara verildiğine yönelik iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bu durumun Türkiye maliyesi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirten Deniz Baykal, şunları kaydetti: “Varlık Fonu’nun hangi amaçla ve nasıl kullanılacağı ortaya çıkmıştır. Katarlılardan 650 milyon dolar borç alınıp bunun karşılığında ÇAYKUR hisseleri teminat gösterilerek rehin verilmiştir. Böylece, devletin daralan finans imkanları, artan finansman ihtiyacı karşısında milletin/kamunun varlığını rehin vererek karşılamak zorunda kalmaya başlamıştır. Bu Türkiye maliyesi açısından bir dönüm noktasıdır. Olayın sadece rehin verme boyutu değil, satış boyutu da değerlendirmeye muhtaçtır. Usüllere ve ülke yararlarına uygun bir satış sözkonusu olmadan, bedeli şartları rekabete açılmadan milli varlıklar yabancı fonlara aktarılmaya çalışılmaktadır.” 

Öte yandan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de, "Varlık Fonu içerisine konulan ve esasında özelleştirme kapsamında olan şirketler, TBMM denetimi dışına çıkarılmasının yanı sıra Özelleştirme İdaresi'nden alınarak Varlık Fonu'na devredilmesi sonucunda yeni bir borçlanma süreci başlatılmıştır. Son günlerde çeşitli medya organlarına yansıyan Katarlılardan alınan 650 milyon dolar borç karşılığında ÇAYKUR'un yüzde 70 hissesinin teminat olarak gösterildiğine yönelik haberler de bu vahim tabloyu doğrular niteliktedir" dedi.
VARLIK FONU İLE İLGİLİ HÜKÜMETE 6 SORU
CHP Trabzon Milletvekili Pekşen’in Varlık Fonu ile ilgili hükümete yönelttiği sorular ise şöyle: “Varlık Fonu Çatı A.Ş Alt fonla mı kuruldu? Kurulduysa portföyler nasıl oluştu? Fonların değerlemesi nasıl yapıldı, biçilen değer ne kadar? Her fonun pay değerleri ve değişimi nasıl takip ediliyor? Halka açık olan ve olmayan şirketlerin ayrımı nasıl yapılıyor? Halka açık olan şirketlerin piyasa değeri ile ilgili son bir yıllık değişim nasıl olmuştur?”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.04.2017 14:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol