BÜTÜN KOMUTANLAR EMEKLİ EDİLDİ

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Tüm kuvvet komutanları emekli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi.

03 Ağustos 2013 Cumartesi 20:18
BÜTÜN KOMUTANLAR EMEKLİ EDİLDİ

 Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi. Bütün Kuvvet Komutanlıklarında nöbet değişimin yaşandığı Şura’da en büyük süpriz Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’nda yaşandı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı.

1 Ağustos’ta başlayan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet adresinden açıklandı. Açıklamada, YAŞ’ta 3 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarının görüşülerek karara bağlandığı belirtildi. Buna göre, 30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı. Açıklamada, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacakları ifade edildi. Açıklamada, “Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz” denildi.

KARA KUVVETLERİNE SÜRPRİZ İSİM
Kara, Deniz ve Hava Kuvvet Komutanlıklarında nöbet değişimin yaşandığı Şurada en büyük sürpriz Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında yaşandı. Hükümetin “Ergenekon Davası”nda adı geçtiği gerekçesiyle sıcak bakmadığı öne sürülen Orgeneral Bekir Kalyoncu sürpriz bir şekilde emekliye ayrılırken, yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Teamüller uygulanır ve olağanüstü bir durum yaşanmaz ise Orgeneral Akar 2 yıl sonra Genelkurmay Başkanı olacak.

ÜNAL KORGENERALLİKTE KALDI
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten YAŞ üyeliğine kaydırılırken, yerine korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Akın Öztürk atandı. Hava Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Abidin Ünal ise terfi alamadı ve korgenerallikte kaldı.

BOSTANOĞLU ÖNCE ORGENERAL SONRA KUVVET KOMUTANI OLDU
Oramirallikte 4 yıllık görev süresini tamamlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Bilgel ise emekliye ayrıldı. Bilgel’in yerine Donanma Komutanlığını vekâleten yürüten Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu, oramiralliğe yükseltilerek atandı.

EDOK KOMUTANLIĞI’NDAN JANDARMAYA
Bekir Kalyoncu’nun emekliye ayrılmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı görevine ise EDOK komutanı Servet Yörük atandı.

4 KORGENERAL ORGENERALLİĞE, 1 KORAMİRAL ORAMİRALLİĞE TERFİ ETTİ
YAŞ’da kuvvet komutanlıklarında 4 korgeneral orgeneralliğe 1 koramiral ise oramiralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 3 korgeneral orgeneralliğe yükseltildi. Korgeneraller Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler ve Ümit Dündar orgeneral oldu. Tümgeneraller Sezai Bostancı, Ömer Paç, İlhan Talu, Abdullah Barutçu ve Mehmet Daysal ise korgeneralliğe yükseltildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu oramiral oldu. Tümamiraller Hasan Uşaklıoğlu ve Serdar Dülger ise koramiralliğe yükseltildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da Korgeneral Akın Öztürk orgeneralliğe terfi ettirilirken, Tümgeneraller Atilla Gülah ve Tayfur Fikret Erbilgin Korgeneralliğe yükseltildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise bu görevi 2 yıl daha sürdürecek

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.08.2013 09:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol