'BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ'

CHP'li Faruk Loğoğlu, başörtülü vekil için tüm yetkilerini kullanacaklarını duyurdu.

28 Ekim 2013 Pazartesi 14:19
'BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ'

  CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, hacdan dönen AK Partili kadın milletvekillerinin Meclis’e türban ile gelecek olmalarına ilişkin, “Buna izin vermeyeceğiz. Biz, TBMM’ye sahip çıkacağız. TBMM’nin geleneklerine, duruşuna sahip çıkacağız. Bunun gereğini CHP yine İçtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak bu gereği yerine getirecektir” dedi.

Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sabah Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri’ni kabul ettiğini belirten Loğoğlu, “Niçin kabul etti, çünkü 8-9 Kasım’da önce Sosyalist Enternasyonal’in Kadın Kolları, 10-12 Kasım’da da yine İstanbul’da Sosyalist Enternasyonal’in Başkanlık Divanı toplantısı yapılacak. Bu Türkiye’nin Sosyalist Enternasyonal bağlamında evsahipliği yapacağı ilk toplantı değil ama en büyük ve en çaplı toplantı olacak” diye konuştu.
Irak’ta yaşanan olaylara değinen Loğoğlu, “Irak’ta maalesef, intihar saldırıları devam ediyor. Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız. Her şiddet olayını da kınıyoruz” dedi.

SURİYE

Suriye’de yaşanan olaylara işaret eden Loğoğlu, “Esad’ın ne olacağına Cenevre Konferansı ve Suriye halkı karar vermelidir. AKP’ye diyoruz ki, bırakın muhalefeti, bırakın Esad rejimini sadece Suriye halkını düşünün ve ona göre bir tutum alın diyoruz” diye konuştu.
Çin ile füze savunma sistemine ilişkin yapılan görüşmelere de değinen Loğoğlu, şöyle dedi:
“Çin ile müzakere yapılmasına karşı değiliz. Bu tür müzakerelerin yapılması normal yalnız bunu yaparken Türkiye’nin ulusal çıkarları, ‘ben istediğimi yaparım, ben istediğimle konuşurum’ olmamalı neden, çünkü NATO ülkesidir. NATO’dan gelecek tepkileri ki ağır tepkiler gelmekte bunları da Türkiye’nin ulusal çıkarlarını korumak bağlamında bir karşılamak bir telafi etmek durumundadır. Biz illa Çin’den alınsın ya da alınmasın şeklinde bir tutum içinde değiliz. Çünkü bu konuda yeterince bilgimiz yok, Çin ile yapılacak anlaşmanın ayrıntılarını bilmiyoruz.
Hem Çinlilerle konuşacaksın Çinlilerle konuştuğun kadar da NATO müttefiklerinle konuşacaksın.”

KILIÇDAROĞLU’NUN ABD ZİYARETİ

Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 30 Kasım-3 Aralık tarihlerinde ABD’ye yapacağı ziyaret konusunda da şunları söyledi:
“Bunun için hazırlıklarımızı hiç aralıksız süren hazırlıklarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Aralıksız süren diyorum çünkü 'bu iptal edilmişti, ertelenmişti' gibi kavramlarla sık sık karşılaştık. Bir şeyin iptali için kararlaştırılmış bir tarih olması lazım. Öyle bir durum hiçbir zaman olmadı.
Ne iptal konusu ne de erteleme söz konusu oldu ABD bakımından. Şimdi bir tarih belirledik 30 Kasım-3 Aralık tarihleri. Belki bu bir gün sarkabilir. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde Erdoğan Toprak başkanlığında küçük bir heyet mali ve ekonomik çevrelerle temaslarda bulunmak üzere Washington’a gidecek.
Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ziyareti bağlamında öngördüğümüz temas noktaları şunlar; ABD yönetimi, ABD Kongresi, Kongre’de Senato ve Temsilciler Meclisi, düşünce kuruluşları, Amerika’daki iş çevreleri, Türk toplumu ile temaslar, medya ile temaslar, Yahudi grupları ile temaslarımız olacak.
Çok büyük bir heyetle gitmeyeceğiz. Amerikan sisteminde, sistem orada öyle çalışmıyor. Daha sınırlı bir heyetle gideceğiz. Sadece Washington olarak öngörüyoruz.
Bütün bunları Türkiye’nin çıkarları için yapıyoruz, Türkiye-ABD ilişkilerinin daha iyi bir noktaya gelmesi için yapıyoruz ve elbette CHP’nin görüşlerinin, yaklaşımlarının ABD’de daha iyi anlaşılması için yapıyoruz.”

SORULAR

“Yarın İstanbul’da Marmaray’ın açılışı var, parti olarak davetli misiniz, yarın orada olacak mısınız?” sorusuna Loğoğlu, “Cevabını bilmiyorum. Bana şahsen bir davet gelmedi. Gelenler ne yapacak onu bilmiyorum. Ben bu projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Umarım açılıştan itibaren etkili bir şekilde hizmet verir. Güzel bir iş ama sağlıklı ve güvenli olması bizim için önemli artık açılışa kimler katılacak onu doğrusu bilmiyorum” yanıtını verdi.

“BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Hacdan dönen AK Partili kadın vekiller Genel Kurul’a başörtüsüyle gelme kararı aldı, ne diyorsunuz? Tavrınız ne olur?” sorusuna Loğoğlu, “Her ülkede bir anayasa vardır, yasalar vardır, tüzükler vardır. TBMM’nin de bir İçtüzüğü vardır. Bütün bunlar önemlidir ama birde yasalar kadar İçtüzük kadar önemli olan gelenekler vardır, TBMM’nin 90 yıllık geçmişine baktığınız zaman hatta daha fazla şunu görüyorsunuz, burada kılık kıyafet konusunda her zaman belirli bir yol izlenmiştir, belirli bir adap izlenmiştir. O bakımdan bunların yasalar kadar güçlü olan tüzükten de daha güçlü olan TBMM’nin siyasi kültürünün siyasi geleneklerinin korunmasının biz önemli olduğunu parti olarak düşünüyoruz.
Biz, özellikle TBMM’nin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir arka bahçesi olmadığını, olamayacağını ve buna asla müsaade etmeyeceğimizi burada halkımızın huzurunda altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak istiyorum. Buna izin vermeyeceğiz” yanıtını verdi.

“Genel Kurul’da geçmişte DSP’nin Merve Kavakçı’ya yaptığı tepki gibi bir tavrınız olacak mı? Protesto edecek misiniz?” sorusunu Loğoğlu, “Biz, TBMM’ye sahip çıkacağız. TBMM’nin geleneklerine, duruşuna sahip çıkacağız. Türban sadece bir simgedir. Burada önemli olan zihniyettir. Zihniyet asıl karşı durulması gereken bir husustur. Bunun gereğini CHP yine İçtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak bu gereği yerine getirecektir” diye yanıtladı.

“AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMEDE GEZİ KONUSU DA GÜNDEME GELDİ”

“ABD gezisinin Sayın Kılıçdaroğlu’nun Büyükelçi ile yaptığı görüşmeden sonra netleştiği ifade ediliyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Loğoğlu, “Benim önümdeki bilgiler bana onu anlatmıyor. Bu Amerikan Büyükelçisi ile yapılan görüşmede gezi konusu da gündeme geldi. Usulden olduğu gibi gayet olağan olduğu gibi hem buradaki ABD Büyükelçisi hem kendi büyükelçimiz Washington’da görevleri icabı bu gezinin en iyi şekilde yapılmasına yardımcı olacaklardır” dedi.

“İKİ RUS UÇAĞINA MÜDAHALE EDİLMESİ HERHALDE ÇOK OLAĞAN BİR DURUM DEĞİL”

“Rus uçağına müdahale ve Ceylanpınar’dan bugün yine bir ölüm haberi geldi, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Loğoğlu, “Böyle bir ortamda iki Rus uçağına müdahale edilmesi herhalde çok olağan bir durum değil. Bir sıkışıklığın ifadesi. Yine bir vatandaşımızın can kaybı hep söylüyoruz Adalet ve Kalkınma Partisi bu Suriye politikasını sürdürmeye devam ettiği takdirde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, ülke dışında da vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği tehlikede” diye yanıtladı.

“AK Partili kadın vekillerin başörtüsüyle Meclis’e gelmeleri halinde İçtüzük hükümlerini kullanacağız dediniz, biraz açar mısınız?” sorusuna Loğoğlu şu yanıtı verdi:
“Ben tüzük ustası değilim. Ama şunu biliyorum, geçmişte tüzüğün verdiği imkanları kullanarak muhalefet partisi buranın iktidar partisinin milletvekillerinin ellerini kaldırıp oy verip belirli şeyleri sonuçları alacakları bir yer olmaktan çıkartacak imkanları İçtüzük bize ana muhalefet partisine veriyor. Biz bu imkanları kullanacağız.” (ANKA)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.10.2013 14:21
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol