BU DA İNANÇ PAKETİ...

Demokratikleşme paketine alınmayarak genişletilmesi planlanan 'İnanç Paketi'nin ayrıntıları netleşiyor. 6 ay içinde bitirilmesi öngörülen düzenlemeler arasında bakın neler yer alıyor...

04 Ekim 2013 Cuma 12:47
BU DA İNANÇ PAKETİ...

 Cemevleriyle ilgili adımı Demokratikleşme paketine koymayan hükümet, daha geniş açılım için inanç özgürlüğü paketi hazırlıyor. 2009'da Alevi Çalıştayları düzenleyen hükümet, tespitleri de gözönünde tutarak pakete son şeklini verecek.



BEKİR BOZDAĞ KOORDİNE EDİYOR
Çalışmaları, Başbakan Erdoğan'ın talimatı çerçevesinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ koordine ediyor. Paketin 2014' yılının mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar tamamlanması ve uygulama için adım atılması öngörülüyor.

DEMOKRATİKLEŞME EKİBİ İŞBAŞINDA
Yeni paketi de, Bozdağ koordinasyonunda, demokratikleşme paketini şekillendiren ekip hazırlayacak. Ekipte; kabineden Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yer alıyor. Ayrıca, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan toplantılara iştirak etmişti. Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Ulvi Saran da beyin fırtınasında yer almıştı. Yapılacak toplantılara yine bu isimlerin dahil olması bekleniyor.

REFORM NELERİ KAPSIYOR?
- Cemevlerine yasal statü verilecek. Aleviler 'ibadethane' hükümet 'inanç merkezini' istiyor.
- Alevi dedelerine maaş bağlanması gündemde.
- "inanç merkezleri"ne de devlet maddi katkı sağlayacak.
- Belediyeler, inanç merkezlerine arsa tahsis edecek.
- Alevilik, Caferilik ve inanç gruplarıyla ilgili TRT başta olmak üzere yayınların artırılması gündemde.
- Farklı inanç gruplarıyla daha sağlıklı bir iletişim için Diyanet'in yapılandırılması gündemde.

TARİHİ ADIMLAR ATILIYOR
Yürütülen çalışmaları Akşam gazetesine anlatan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şunları söyledi: Alevi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümünü masaya yatıran ilk hükümet de bizim hükümetimiz olmuştur. Bugüne kadar yedi Alevi Çalıştayı düzenleyerek, Alevi vatandaşlarımızın temsilcilerini dinledik. Talepler çerçevesinde, Din Kültürü derslerindeki Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi dedelerine yazdırarak müfredata koyduk. Cumhuriyet tarihinde en çok cemevi, bizim iktidarımız döneminde açıldı. Madımak Oteli'ni kamulaştırarak kültür merkezi haline getirdik. Sayın Başbakanımız, Dersim'de yaşananlardan dolayı açıkça özür diledi.

BAŞI AÇIĞA DA TEMİNAT
Diyanet-Sen Genel Merkezi'nin açılışına katılan Bekir Bozdağ "Din ve vicdan özgürlüğünün alanının genişletmek adına son demokratikleşme paketinde de tarihi adımlar var" dedi. İşte Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın başörtüsü açıklaması: "Kıyafet konusunda sadece başörtülü değil başı açık insanlarımızın da yaşam tarzına müdahale eden anlayışı ortadan kaldırdık. Atacağımız yeni adımla çıkacak yasayla kişilerin dininden, siyasi, felsefi görüşünden anlayışından dolayı farklı tercihlerini teminat altına aldık, buna kim müdahale etmek isterse, kim engel olmak isterse onu 1-3 yıl arasında hapis cezasıyla değiştiren düzenlemeyi getiriyoruz.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.10.2013 14:21
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol