'BOZDURULAN DOLARLAR YETERLİ DEĞİL...'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, " Döviz bozdurma kampanyasına destek veren halkıma teşekkür ediyorum ancak..." dedi.

09 Aralık 2016 Cuma 16:43
'BOZDURULAN DOLARLAR YETERLİ DEĞİL...'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarını değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizden TL'ye dönülmesiyle ilgili "Geçen cumadan bugüne dövizde TL’ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli mi değil bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizden TL'ye dönülmesiyle ilgili "Geçen cumadan bugüne dövizde TL’ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli mi değil bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum" dedi

(Dolar bozdurma çağrısı) Halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Ama yeterli değil. Milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum.

Müteşebbislerimizi rahatlatmaya, piyasaları rahatlatmaya yönelik; özellikle İŞKUR ile vesilesiyle işsizliğe ilaç olması bakımından böyle bir adımın atılması münüsebetiyle bu 9 aylık süreci özel sektörün gayet iyi değerlendireceğine inanıyorum. Bu şekilde 500 bin kişiye iş bulunması, kamuda 100 bin kişiye istihdam bir adımdır. Özellikle şu anda geçen Cumadan bugüne TL'ye geçişe yönelik atılan adımda halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem adına çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi; değil. Sayın Başbakanın, devletin de kamuya ilişkin olarak yapacağı alımlarda, ihalelerde TL ile bu adımların atılacağını söylemiş olması bizi rahatlatacaktır. Bir diğer adım da sayın Putin'le yaptığım görüşmede, bundan bir yıl önce, malum hadiseden önce yine konuşmuştuk. Demiştik ki, "Biz yerli para ile aramızdaki ithalat-ihracat olayını gerçekleştirelim". Rusya ile aramızdaki ticaret hacmi bir ara 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bunun Rusya rublesiyle yapılıyor olması, bizden aldıklarını TL'den alıyor olmaları ciddi bir rahatlama getirecektir. İran da şimdi tümene geçecekler. Onlarla da hedefimiz çok yüksek bir rakama ulaşmaktı. Çin'le yaptığımız görüşmede de bunları konuştuk. Onlar da olumlu baktı. Ticaret hacminin geniş olduğu ülkelere bu adımları atmak suretiyle, paralarımızın üzerindeki kur baskısını kaldırırız. 

"FAİZ LOBİSİ RAHAT PARA KAZANMANIN YARIŞI İÇİNDE"

Yine bir konuya değinmeden edemeyeceğim. Faiz lobisine benim halkım, milletim artık prim vermiyor. Faiz lobisi bir şeyin yarışı içerisinde. Kendi öz kaynakları ile değil halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor onunla da daha sonra övünüyor. Birçoğu 3,4,5,6,7 trilyonlardan, katrilyonlardan bahsediyorlar. Geçenlerde açıkça söyledim, geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız? Sadeceki aradaki farkı yatırımcıları düşük faizle kredi olarak verseniz. Onlar da bunu yatırıma dönüştürse. Bu yatırım sayesinde istihdam, üretim, rakebet gücü artacak. O bunun sürümünden kazanacağı gibi ülke kazanır. Ama ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor. Bundan sonraki süreçte, hükümetimiz, Merkez Bankası çok daha hassas davranacağı gibi kamu bankalarının da örnek olması lazım. Bu adım atılmasıyla Türkiye yeni bir seferberliği girecektir diye düşünüyorum. 

"MİLLETE GÖTÜRÜRÜZ"

Üç aşama değil. Bir önergenin verilmesi olayı. ondan sonra önergenin kabulu ve bir de Yüce Divan'a sevki. Aşama dediğimiz olay bu. Şu anda sayın başkanlar kendi aralarında da mutabık kaldılar, bundan sonraki süreç Genel Kurul süreçtir. Oradan 20 madde kadar paket incelemeler, görüşmeler yapıldıktan sonra bize gelecektir. Biz de hemen geciktirmeden değerlendirmemizi yapıp, bu işin nihai noktası millete götürmektir.

"GÖREVİNİ TAMAMLARSA İSABETLİ OLACAKTIR"

Darbe Komisyonu yapacağı çalışmaları yaptı. Son adımları da atıp raporunu göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur diye düşünüyorum.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.12.2016 17:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol