'BİR KİŞİ İSTİYOR DİYE REJİM DEĞİŞMEZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili "Bir ülkenin rejimini bir kişi belirleyemez. Bir kişinin arzusu üzerine rejim değişmez" dedi.

12 Kasım 2016 Cumartesi 16:22
'BİR KİŞİ İSTİYOR DİYE REJİM DEĞİŞMEZ'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin hukuk ve seçim işleri genel başkan yardımcılığı tarafından düzenlenen, Anayasa Çalıştayı'na katıldı. Ankara'daki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin anayasa tarihine değindi. En çok değişikliğe uğrayan anayasanın 1982 Anayasası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bütün bu değişikliklere karşın acaba darbe ruhu hala varlığını koruyor mu bu anayasada? Bunun üzerinde de durulması ve düşünülmesi gerekir. Kuşkusuz tek başına anayasayı ele almak da doğru değil. Anayasa darbe ruhunu taşıyan bir üst hukuk normuysa aynı ruhu taşıyan alt hukuk normlarının olduğunu da bilmemiz gerekiyor.
O nedenle biz tartışmalarımızda sürekli olarak bir darbe anayasasından değil, bir darbe hukukundan söz ederiz. Anayasaya uygun olarak yani darbe ruhunu içine sindirmiş bir anayasaya paralel bir darbe hukuku oluşturmak. Darbecilerin temel görevlerinden birisi bu olmuştur. Bugün Türkiye'nin önündeki tablo, bu acı tablodur" ifadelerini kullandı.

'BAŞKANLIK' AÇIKLAMASI: ÜLKENİN REJİMİNİ BİR KİŞİ BELİRLEYEMEZ

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bugün deniyor ki bir anayasa değişikliği yapalım. Arkasından cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 'Sistemi değiştirelim, parlamenter demokratik sistemden vazgeçelim, yerine başkanlık sistemi getirelim'. Nasıl bir başkanlık sistemi? Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi. Bir ülkenin rejimini bir kişi belirleyemez. Bir kişinin arzusu üzerine rejim değişmez. Bir ülkenin rejimini, o ülkenin tarihsel koşulları belirler. Siyasal, sosyolojik koşulları belirler. Amerika'nın tarihini bilirseniz başkanlık sisteminin neden olduğunu anlarsınız. Türkiye'nin en temel sorunu, Türkiye'nin tarihini bilmeyen, sığ bir kültüre sahip kişiler tarafından yönetilmiş olmasıdır"

"PARLAMENTER SİSTEM, BEDELLER ÖDENEREK YAŞATILDI"

Başkanlık sistemiyle ilgili eleştirilerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "140 yıllık bir parlamenter sistem deneyimimiz var. Bedeller ödenerek, bu parlamenter sistem yaşatılmıştır. Bir kişinin arzusu üzerine 140 yıllık çabayı alıp, bir tarafa atacağız ve Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi getireceğiz. Neden? Bir Allah'ın kulu çıkıp, haklı bir gerekçe söylesin. Bir kişinin arzusu üzerine bunlar yapılır mı?" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.11.2016 16:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol