BAYKAL'A ÖN SEÇİM MESAJI...

CHP, 51 ilde ön seçim kararı aldı. Ön seçim yapılacak illerde 39 milletvekili kontenjanı parti yönetimine ayrıldı.

16 Şubat 2015 Pazartesi 14:09
BAYKAL'A ÖN SEÇİM MESAJI...

 CHP Parti Meclisi toplantısında alınan kar ile 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adayları ‘kontenjanlı’ hakim gözetiminde ön seçimle belirlenecek.


Aralarında Eskişehir, Hatay ve Yalova’nın da bulunduğu 30 ilde merkez yoklaması, 10 ilde ise kontenjanlı parti örgütü gözetiminde eğilim yoklaması yapılacak. Toplantıya ilişkin kararları açıklayan CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç kontenjan uygulamasının olacağı “İstanbul, Ankara ve İzmir 1. sıra adayları kadın olacağını söyledi. Koç, Siyasi Partiler Yasası ve CHP İç Tüzüğü'nün öngördüğü kontenjan ve merkez adaylarının ise belirli seçim bölgelerinde kullanılacağını dile getirdi.

KARARLAR AÇIKLANDI TARTIŞMA BAŞLADI


Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre; kararların açıklanmasının ardından iller ve kontenjan adayları ile ilgili parti kulisleri kaynamaya başladı. Parti kulislerine göre 25’i üç büyük ilde olmak üzere yaklaşık 39 milletvekili adayı parti yönetimi kontenjanından belirlenecek. İddiaya göre eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın seçim bölgesi ve memleketi Antalya’da kontenjan 3. sıra olarak belirlendi. Bu durum parti kulislerinde Baykal’a ‘aday olacaksan ön seçime gir’ mesajı olarak yorumlandı. CHP Genel Başkan adayı olup seçimi kaybeden Muharrem İnce’nin memleketi ve seçim bölgesi Yalova’da ise ön seçim yerine merkez yoklaması kararı alındı. Bu da Yalova’ya ‘İnce’ ayar olarak dillendiriliyor.

41 İLDE ÖN SEÇİM YAPILACAK

CHP Parti Meclisi’nin aldığı karar göre Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat’ta ön seçim ile adaylar belirlenecek. Bu illerden İstanbul, Ankara, İzmir’de fermuar adı verilen yöntemle adaylar belirlenecek.

39 KONTENJANIN 25’İ ÜÇ İLDE KULLANILACAK

İstanbul 1. Bölge 1, 3, 5, 7, 9;
İstanbul 2. Bölge 1, 3, 5, 7;
İstanbul 3. Bölge 1, 3, 5, 7 ve 9’ncu sıra adayları parti yönetimi kontenjanı olarak ayrıldı.

Ankara 1. Bölge 1, 3, 5, 7;
Ankara 2. Bölgede ise 1 ve 3. sıra adaylar parti yönetimi kontenjanından olacak.

İzmir 1. Bölge 2, 4
İzmir 2. Bölgede ise 2, 4 ve 6. sıra adayları Genel Merkez’in kontenjanı olarak ayrıldı.

VELİ AĞBABA’DA EĞİLİM YOKLAMASINA GİRECEK

CHP örgütlerinin denetiminde 10 ilde eğilim yoklaması yapılacak. Bu illerden Muğla 2, Adana 1 ve 5, Adıyaman 2, Bursa 2 ve 4, Mersin 1 ve 4, Tekirdağ 1, Kahramanmaraş 2, Kayseri 2 ve Zonguldak 2’nci sıra adayları CHP Genel Merkezi tarafından belirlenecek. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın seçim bölgesi Malatya’da da eğilim yoklaması yapılacak. Bu kentte bir kontenjan belirlenmedi. CHP MYK’da görev alan 18 yöneticiden sadece Ağbaba’nın eğilim yoklamasına girerek aday olmayı planladığı dile getiriliyor.

BAYKAL’A KONTENJAN SÜRPRİZİ

Ön seçim yapılacak olan Aydın’da 1, Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın memleketi ve seçim bölgesi Antalya’da ise 3. sıra kontenjana ayrıldı. CHP kulislerinde 2011 seçimlerinde CHP’nin 5 milletvekili çıkardığı Antalya’da aday olmayı düşünürse Baykal’ın Antalya’da ön seçime girerek aday olacağı dillendiriliyor. Baykal’ın geçen hafta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede ön seçim istediği öne sürülmüştü.

YALOVA’YA ‘İNCE’ AYAR

CHP’nin 2011 seçimlerinde yüzde 10'un altında oy alındığı 17 il olmak üzere 30 ilde adaylar merkez yoklamasıyla belirlenecek. Bu illerin Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir olduğu açıklandı. Merkez yoklaması ile aday belirlenecek iller arasında CHP’nin yerel seçimlerde belediyeyi kazandığı Hatay, Eskişehir ve Yalova ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’nin olması dikkat çekiyor.

CHP kulislerinde CHP Genel Başkanlığı’na aday olup kaybeden Muharrem İnce’nin memleketi ve seçim bölgesi Yalova’da adayların merkez yoklaması ile belirlenecek olması ‘İnce’ ayar olarak yorumlandı. Ön seçim olsa İnce’nin kesin aday olabileceği ama bu şekilde parti yönetiminin Muharrem İnce’ye ‘adaylığın bizim elimizde’ mesajı verileceği dillendiriliyor.

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURULARI 17-24 ŞUBAT'TA

Parti Meclisi'nde alınan karara göre 17-24 Şubat tarihleri arasında adaylık başvuruları Genel Merkez'e yapılabilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.02.2015 13:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol