Batı 'Yeni Dönemde Yokuz' Dedi!

Cibuti’den ses var, Batı’dan yok. Rusya’dan ses var, Batı’dan yok. Orban, Medvedev ve El Beşir ile başlayan yeni dönem.

09 Temmuz 2018 Pazartesi 21:36

Türkiye’nin Başkanlık sistemine geçişi için sarayda yapılan törene Batı katılmamayı tercih etti. AB üyesi ülkelerden ırkçı Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Erdoğan’ın yeni dönemine ‘merhaba’ diyen ve Avrupa tarafından eleştirilen liderler olurken, AB Komisyon Başkanını törende sadeci bir Komiser temsil etti. Törenlerde en dikkat çekici katılım ise Rusya’dan oldu. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev törende ülkesini temsil etti. Erdoğan’ın ilk gün törenine İslam İşbirliği Teşkilatı dahi katılmadı.

24 Haziran seçimlerinin ardından Başkanlık sistemine geçiş için yapılan törene Ankara tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları davet etti. Batı ülkelerinden lider düzeyinde katılım Avrupa’nın eleştirdiği Macar ve Bulgar liderlerle sınırlı kalırken, Erdoğan’ın yeni dönemine Batı yerine Darfur katliamından sorumlu tutulan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in yanı sıra aralarında Zambiya, Moritanya, Gabon, Cibuti gibi ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanları katıldı.

Törene Devlet Başkanı düzeyinde 22 ülke liderinin katıldığı açıklandı ancak bu ülkelerin hiçbiri demokrasi ve insan hakları alanında birinci ligde yer almıyor. Erdoğan’ın başkanlık törenine devlet başkanı düzeyinde katılan liderler şu ülkelerden: Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Katar, Pakistan, KKTC, Kırgızistan, Sudan, Gine, Zambiya, Gine Bissau, Ekvator, Somali, Moritanya, Gabon, Çad, Cibuti, Venezuela.

Törene devlet başkan yardımcısı, meclis başkanı ya da başbakan düzeyinde katılan ülke sayısı ise 19 oldu. Bu ülkeler arasında ise Libya, Afganistan, Irak, Özbekistan, Kuveyt, Fas, Belarus, Gambiya, Kongo, Rusya , Azerbaycan, Macaristan, Arnavutluk, Ukrayna, Kazakistan, Filistin, Cezayir, Senegal, Nijer yer aldı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol