'BAŞBAKAN'IN HERŞEYDEN HABERİ VARDI'

İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek ve avukatı Adnan Şeker, Tarık Toros'un 'Merkez Siyaset' programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

05 Ağustos 2014 Salı 10:16
'BAŞBAKAN'IN HERŞEYDEN HABERİ VARDI'

 lk kez bir televizyon kanalına çıktığını söyleyen Akyürek, "Hayatımda ilk defa böyle bir programa çıkıyorum. Teşekkür ediyorum. Kendimi gergin hissediyorum. Arzu ederek katılmadım. Avukatım Adnan Bey son dönemdeki yayınlar çok fazla arttığı için tekziplerle uğraşıyoruz. En son önceki gün seni de alıp içeri atacaklar biz tekziplerle seni anlatamıyoruz senin de çıkıp kendini ifade etmen lazım dediği için buradayım. Ben değil televizyonuna çıkmak herhangi bir gazeteci arkadaşa geri döneceğim dedim ama bugüne hiç geri dönüş yapmadım. Ama şimdi mecburiyetten dolayı buradayım." dedi.

 
İşte Akyürek'in açıklamalarından satır başları: 
 
1958 Adana doğumluyum. 1980 polis akademisi mezunuyum. 1980'den buyana teşkilatın çeşitli kademelerinde görev yaptım. En son Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevinde bulundum.
 
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan 3 gün sonra görevden alındım. Diğer arkadaşların da kendilerine hikayeleri vardır. Memleket için de acıdır. 37 yıllık görev hayatım boyunca en son Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevindeyken herkes bizi tanıdı. Lüzümlu lüzumsuz konuşanlar var. Çıkıp burada kendimizi izah etmek istedik.
 
Görevden alınmayı hazmetmiş değilim. İdare o gün haketti. Keşke 20 Aralık'ta değil de 20 Haziran'da takdir etseydi daha çok sevinirdim. İstanbulda yapılan operasyonlarla ne şahıs ne de birim olarak ilgim yoktur. Emniyet Genel Müdürümüzün yazılı emri olmadan soruşturma açacak konumda değildim. Sayın İdris Naim Şahin Bakanı'ma teşekkür ediyorum. Onları mahcup edecek birşey yapmadım. 17 Aralık ve sonrasında bir ilgisi yok. Operasyonu yapan arkadaşlarla benim görüşmem söz konusu değil. Bu nedenle o dönemde alınmamı hem kendi adıma hem de o kararı verenler adına üzüntüyle karşıladım.
 
Görevden alınmayla ilgil ben memurum hukuki yollara başvurdum. İdare mahkemesinden karar çıkardım. 30 gün sonra uygulama zorunluğu olduğu için Genel Müdür'üm talimat vermiş. 30. günde Genel Müdür çağırdı bu konjektürde sizinle çalışamayacağım dedi. Mahkemeye davayı açtım kararı bekliyoruz. Maaşımda 1540 TL düşüş oldu. Hiç olmazsa hak etmenin olmanın avantajını yaşamak istiyordum. Dava kazansa bile makam doluysa makama gelemeyecek ama haklarından faydalanacak deniliyordu. Genel Müdür Meclis'ten geçti Köşk'ten onaylanırsa sen makama gelmemiş oluyorsun dedi. Benim gözüm makamda değil. 1540 lirayı alayım dedim. 10 gün istirahat aldım. Ben makama başlamadan haklarını almış olarak merkez memuru oldum. Sevindim. Memurum neticede. Memurun maaşına 100 lira zam olsa sevinir. Belki birçok insan için büyük bir para değil. 3 gün sonra Genel Müdür başlarsan seni açığa alacağız dedi. Dediği gibi yaptım. Göreve başladım. Göreve başladıktan sonra birkaç gün sonra açığa aldılar. Benim için ağır oldu. Açığa alınmak maaşının 3'te birini kesiyorlar silahınızı kimliğinizi alıyorlar.
 
ERGENEKON VE KCK OPERASYONLARININ BAŞINDAYDINIZ
 
İstihbarat başkanı bendim. Ben olmasaydım nasıl olacaksa ben oradayken öyle oldu. Ben de olsam o da olsa ithimat o şekilde oluyor. Bakanla genel müdürle görüşüp kendi mahiyetimle paylaşıyorum. Mahiyetim de o perspektif çerçevesinde çalışıyordu. Ben bugün yönetici olmak istemem. O gün sağlıklı ortamda çalıştığımızı düşünüyordum. Bugün gel istihbarat daire başkanı yada emniyet müdürü ol deseler arkadaşlarımla görüşüyorum zor götürüyorlar. Zor dönem geçiriyorlar. O dönem şöyle güzeldi herkes görevini yapıyordu. Benden önceki başkanlarıma teşekkür ettim. Görevi teslim aldığımdaki kadro neyse aynı kadro ile devam ettim. Değiştirmek zorunda kalmadım. Başbakan İçişleri Bakanı'ndan aldığım perspektif neyse onu yaptık. Kanunsuz iş yapmadık.
 
Genel Müdürden ayrı birşey yapamazsınız. İstihbarat başkanlığı diğer başkanlıklardan farklı. Başbakan'ın perspektifi almak zorundasınız. Bugünkü arkadaşımız o çerçevede çalışmak zorunda.
 
Başbakanı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmelerimde onların bana veridği izin ölçüsünde kendimi baba oğul ilişkisi kadar rahat ettiğim dönemi yaşadım. Belki yoruldum ama ülkem adına bir süreç yaşadım. Desteği tam verdiler. Gereği neyse o çereçevde çalıştık.
 
Çok örnek var. Medyada gümbür gümbür değişik şartlarda spesifik şartları burada arz etmiyorum.
 
Bakan onayı ile geliyor ama Başbakan'ın bilgisi dışında istihbarata kimse gelmez. Hakimi savcısı herkes kendi vazifesini yapar. Başbakanımız şu konulara eğilmenizi istiyor şunları gönderin ben de Başbakan'dan ne gelirse onu arz ediyorum.
 
İSTİHBARATÇI İÇİN OĞUL NORMAL VATANDAŞTIR
 
Kanun dışı hiçbir iş yapmadım. Başbakan’ın, bakanın ve emniyet müdürünün perspektifleri doğrultusunda yapıldı
herşey. İstihbarat’ın bir Başbakan’ı dinlememesi lazım. Ancak herhangi bir kurumun başkanının oğlu, istihbarat için normal vatandaştır. Örneğin RamazanAkyürek ben İstihbarat Daire Başkanıyım.Ama oğlumbir vatandaştır, dokunulmazlığı yoktur. Yasal çerçeve için oğlum dinlenebilir.
 
20 ARALIK’TA GÖREVDEN ALINMIŞ OLMAYI HAZMEDEMEDİM
 
1958 Adana doğumluyum. Üç kardeşiz. Dört çocuğum ve üç torunum var. 1980 yılında Polis Akademisi mezunuyum. İstihbarat Daire Başkanlığı görevin 2009 teslim ettim. En son olarak Teftiş Kurulu Başkanı iken 14 arkadaşla beraber 20 Aralık 2013 de görevden alındım. 20 Aralık’ta görevden alınmış olmamı esasta hazmedebilmiş değilim. Keşke idarecilerimiz siyasilerimiz 20 Haziran’dan görevden alsa çok daha sevinirim.
 
EVİMİN ÖNÜNDEKİ PATLAMA MESAJDI
 
Ankara Kumrular’da evimin önünde patlama olduğunda ben yurtdışındaydım. Bir gün evvel yurtdışına çıkmıştım. Patlama ile eve döndüm. Sen bombacı olarak o aracı koyacak İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in evini buldun. Ben oradan kendimin payına düşen mesajı aldım.
 
GÖZÜM MAKAMDA DEĞİLDİ
 
Görevden alınınca hukuksuz yere alındığımı düşünerek idare mahkemesine başvurdum. Mahkeme göreve iade etti. O kararı idare 30 içinde uygulama zorundaydı. 30 dolmadan önce Emniyet Genel Müdürümüz beni çağırdı. Bu konjektürde benle çalışamayacaklarını söyledi. Tabii devlet memuru olarak sınırlı maaşım vardı. Maaşımda bin 540 TL düşüş olmuştu. Ben annem babam yanında çocuklarım var onlarla da meşgulüm. Bu parayı hak etmiş olmanın avantajını yaşamak istiyordum. Bir yasa çıkıyordu o zaman. O çıkarsa bu avantajdan yararlanacaktım. Benim gözüm makamda değil. Bakın ben maaşı sınırlı olan bir insanım. Bin 540 TL’yi almak istedim. Sağlık Daire Başkanı’nın yanına gittim. 10 gün istirahat aldım. Tabii daha sonra Cumhurbaşkanımız  yeni düzenlemeyi imzaladı. Ben makama başlamadım. Mali haklarımı almıştım. Merkez Emniyet Müdürü olarak haklarını almış bir memurdum artık. Bin 540 TL’ye kavuşmuş oldum. Memur için bu para önemlidir. Birçok insan için bu rakam önemli değildir. Ama memur için önemlidir, benim için önemliydi. Genel Müdürümüz o zaman ‘Sen başlarsan açığa alırız.’ Dedi. Ben de dediği gibi yaptım. Ancak merkez emniyet müdürü görevine başladıktan sonra an birkaç gün sonra silahıma ve kimliğime el koydular. Açığa koydular.
 
2 TONDAN FAZLA PLASTİK PATLAYICI YAKALADIK
 
Önleyici dinleme ülkelerin olmazsa olmazıdır. Üç sene beş ay İstihbarat Başkanlığı yaptım. 50’den aşağı bombacı takibi yapamazdık. Toplam 3,5 yıl boyunca önleme dinlemeleri olmasa bu bombacıları yakalayamazdık. Emniyet olmasaydı MİT bulsaydı askeri istihbarat bulsaydı o zaman. Biz o dönemde  2 tondan fazla plastik patlayıcı yakaladık.
 
HRANT DİNK BU ÜLKENİN BİR DEĞERİ İDİ
Hrant Dink ülkemizin bir değeri idi. Bu değerimiz kaybolmuştur. Gerek Trabzon İl Emniyet Müdürü iken gerekse İstihbarat Daire Başkanı iken biz yazı yazarak bildirdik uyardık. Hrant Dink ile ilgili tedbiri gelip benim mi almam lazım. Ancak benim Trabzon’dan ve Ankara’dan yazılarım olmasa bile İstanbul’un bu eylemi öngörmeleri gerekirdi. Ve gerekli tedbiri almaları uyarıda bulunmaları gerekirdi. Hrant Dink basit bir cinayet olduğunu düşünmüyorum. Bu iş bugün kü adli ve idari mekanizmalar içinde milletimizi veyahutta bu konuyla ilgilileri tatmin edecek şekilde vuzuha kavuşmasa ilerde arayışlar devam eder. Tam yaptım mı? Eksik kalmış olabilir ama kastım yok

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.08.2014 10:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol