'BAŞBAKAN ABDULLAH GÜL OLACAK!'

Taha Akyol, AYM'nin verdiği kararı çok farklı bir şekilde yorumladı ve 'Başbakan Gül olacak!' dedi.

18 Haziran 2012 Pazartesi 11:12
'BAŞBAKAN ABDULLAH GÜL OLACAK!'

 Hürriyet yazarı Taha Akyol köşesinde Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı çok farklı bir şekilde yorumladı ve Başbakan Gül olacak! dedi.Taha Akyol'a göre "Uzun süredir değişmeyen oy eğilimlerine göre Tayyip Erdoğan 2014'te cumhurbaşkanı olacak."

Akyol bundan sonraki süreci de şöyle yorumluyor:
ABDULLAH GÜL BAŞBAKAN OLACAK
"Peki ondan sonra parti lideri ve başbakan kim olacak? Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bu yönde Gül'ün elini güçlendirdi.
Peki, Gül'ün kendisi bunu istiyor mu ve siyaseten de mümkün olur mu?
Gazeteciler, Cumhurbaşkanı Gül'e ikinci defa aday olup olmayacağını sordular, işte cevabı: "Bakarız, önümüzde daha çok süre var. Hep beraber konuşuruz!"
Süresi dolunca köşeye çekilecek bir cumhurbaşkanının sözleri değildir bunlar. Gül ve Erdoğan karşı karşıya gelmeyeceklerdir ama Gül kenara çekilmeyecektir. Siyasete devam edeceği konumun başbakanlık olmasını düşünmesi tabiidir.
GÜL NE DÜŞÜNÜYOR?
Gül'ün niyeti hakkında boş bir spekülasyon mu yapıyorum? Hayır.
Yukarıya aldığım sözlerinden başka, Gül'ün Çankaya'daki aktivitesi, özellikle yurt gezileri ve toplumla ilişkileri de süresi dolunca kenara çekilmeyeceğinin bir kanıtıdır. Yaşı da siyasete devam etmeye müsait olduğu gibi, böyle birikimli, tecrübeli bir devlet adamını emekliye ayırmak ülke için de israf olur.
Gül'ün başbakan olmayı düşündüğünden şüphem yok. Peki, siyaseten mümkün olur mu? Bu noktada Erdoğan'ın tavrı önemli.
ERDOĞAN'IN TAVRI
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından, Başbakan Erdoğan, Mersin kongresinde "Hedefimiz 2023" diye konuşurken "Bizde makam kavgası asla olmaz" diye vurgulama yaptı. Kendisinin Çankaya'ya çıkmasıyla parti lideri ve başbakanın kim olacağından başka ortada kavga çıkaracak bir "makam" sorunu mu var?!
Erdoğan'ın bu konuyu kastettiği kesindir. Makam sorunlarını "kadim kardeşlik geleneğimize göre" çözeceklerini söyleyerek Gül'le kendi arasında bir kavga olmayacağının mesajını verdi.
Ayrıca bir gerçek daha var: Başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanı denilen ve başbakanlık makamını önemsizleştiren formüller kamuoyunda tutmadı. AKP'nin parlamentodaki sayısı da anayasayı bu yönde değiştirmeye yetmiyor.
Belli ki makamlar parlamenter sistem içinde işleyecek.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol